A beavatott 2. – A lázadó

Zabolai Margit
Írta: ,

A beavatott második részére sokan vártak már, hiszen az előzetes alapján ismét egy látványos, pörgős film készült, és A lázadó nem is okozott csalódást a sci-fik újabban népszerű irányzatát kedvelőknek.

A történet a jövőbeli Chicagóban játszódik, a környezet pont annyira apokaliptikus, hogy az megragadja az erre fogékonyak fantáziáját, a sztori pedig pont annyira elrugaszkodott, hogy még lépést tudjunk tartani vele. Úgy tűnik, a tudományos-fantasztikus filmek készítői újabban ráéreztek, hogy a jövőben sem robotoktól vagy életre kelő számítógépektől, hanem magától az emberiségtől kell félni.

Beatrice Prior egy fiatal lány, aki egy olyan közösségben él, amelyben az emberek egy bizonyos képességük tökéletes kicsiszolására teszik fel az életüket, remélve, hogy így eltüntethetik a gonoszságot a világból. 

Persze, ahogyan az lenni szokott, a dolog korántsem olyan jó, mint amilyennek hangzik, és hamar kiderül, hogy azokat, akik sehová nem illenek, a rendszer pusztulásra szánja.

Nem csak Tris, de szerettei élete is veszélybe kerül, a harc pedig megkezdődik a túlélésért - ám úgy tűnik, mindenki nem élhet túl.

A beavatott 2. - A lázadó erőssége, hogy nem csak látványos trükkökkel vagy effektekkel operál, ezzel próbálva elrejteni, hogy nem tud mit mondani, hanem a látványos képi világ mellett egy olyan sztorit is ad, amin tényleg el lehet gondolkodni: létrehozható-e egy tökéletesen kontrollálható világ? A totális ellenőrzés alatt biztosan az emberiség érdekei kerülnek előtérbe, vagy mindig lesz olyan, aki visszaél a hatalmával? Feláldozható-e egy ember élete egy nagyobb jó érdekében? Csak néhány kérdés azok közül, amiket A lázadó boncolgat, miközben persze éppen eleget kapunk az érzelmi és a szerelmi szálból is, de a trilógia második részére megválaszolásra váró rejtélyek is maradnak.

Azért pedig, hogy a főhős ezúttal valóban egy szerethető, izgalmas karakterű heroina, külön piros pont jár a részünkről, hiszen végre nem a Transformers receptjét követték a történet kiagyalói, és nem csak azért tettek egy női karaktert a sztoriba, hogy a feszülő dekoltázs miatt néhány kamasz fiú is beüljön a moziba, hanem egy saját jogán érdekes, különleges és erős szereplőt álmodtak meg.