5+1 könyv, amit érdemes elővenni a karácsonyi szünetben

Kató Iringó
Írta: ,

Karácsony és szilveszter között – jobb esetben – akad egy szusszanásnyi időnk, és ha tehetjük, akkor ezt használjuk ki könyvolvasásra egy ízletes, forró tea társaságában. Az alábbiakban összegyűjtöttünk 5+1 klasszikus könyvet, amit szerintünk érdemes elolvasni.

Jane Austen: Büszkeség és balítélet Kép forrása: libri.hu

Eme időtlen regény szellemes dialógusai és részletgazdag szereplői miatt bármikor élvezettel (újra)olvasható. Kitűnő kikapcsolódás a gőgös Mr. Darcy és az éles nyelvű Elizabeth Bennet párbeszédeit olvasni, és eljutni velük odáig, hogy a mű végén végre boldogan egymáséi lesznek.

Kedvenc idézetünk:

„Mondhatom, nincs nagyobb gyönyörűség az olvasásnál. Az ember mindent megun, de egy jó könyvet soha. Ha majd saját házam lesz, szerencsétlen lennék egy kitűnő könyvtár nélkül.”

Lev Tolsztoj: Anna Karenina Kép forrása: rukkola.hu

Ez a mű is egy nagy szerelmet mesél el: a főhős, Anna Karenina egy gazdag, befolyásos államférfi boldogtalan felesége, aki végül beleszeret a fiatal arisztokratába, Vronszkijba.

Ám nemcsak hogy nem titkolja el sármos főúri szeretőjét, hanem őszintén beszél róla a férjével, és a bonyodalmak persze nyomban kezdetüket veszik.

Kedvenc idézetünk:

„Örülök annak, amim van, s nem búsulok azon, amim nincs.”