5+1 hihetetlenül inspiráló film, ami megváltoztatja az egész napodat

Írta: ,

Vannak napok, amikor legszívesebben leülnénk a tévé elé, és végignéznénk egy vígjátékot anélkül, hogy különösebben gondolkodnunk kéne a sztorin. De biztosan te is ismered azt az érzést, amikor ennél egy kicsit többre vágysz: esetleg egy olyan filmre, ami napokig ott motoszkál majd a fejedben, és teljesen megváltoztatja a hangulatodat. Most összegyűjtöttünk néhány (talán kevésbé ismert) történetet, amit mindenképpen érdemes megnézned – akkor is, ha már volt szerencséd hozzájuk.

A messzi dél vadjai Kép forrása: rottentomatoes.com

1/6 A messzi dél vadjai

A film egyszerre foglalja magában a dráma és a fantasy elemeit, a sztori pedig igazán magával ragadó.

A főszereplő egy hatéves kislány, Hushpuppy, aki olyan helyen él, amit egy hatalmas gát teljesen elválaszt a külvilágtól. Mivel édesapjának (aki egyedül neveli őt) alkoholproblémái vannak, a gyermek leginkább az őt körülvevő vadállatokban lel barátságokra.

A bonyodalom akkor kezdődik, amikor a 100 évente lecsapó vihar lerombolja a környezetüket, és ezáltal feléleszti az egykor kihalt, gonosz lényeket.

Hushpuppy minden igyekezetét beveti, hogy visszahozza a régi "nyugalmat", és megmentse a szeretteit – ezt pedig olyan módon ábrázolják a képernyőn, amiért 2012-ben 4 Oscar-jelölést is kapott a film.

Pi élete Kép forrása: rottentomatoes.com

2/6 Pi élete

Az indiai fiú szívbemarkoló történetét sokáig vetítették a mozikban, így könnyen előfordulhat, hogy már te is láttad legalább egyszer.

A sztori főszereplője Pi, aki egész életét az állatok közelségében töltötte, ugyanis a szülei saját állatkertet vezettek.

Kifejezetten boldog gyermekkora volt, egészen addig, míg egy tengeri utazás során hatalmas vihar tört ki, melyet Pi-n kívül nem sokan éltek túl: családját elvesztette, társaságot pedig csak a csónakra felkapaszkodó tigris, Richard Parker jelentette számára. 

A filmben azt figyelheted meg, ahogy 227 napon keresztül próbálják túlélni a szélsőséges körülményeket – a befejezésben lévő fordulat pedig biztosan téged is alaposan ledöbbent majd.

Az élet szép Kép forrása: imdb.com

3/6 Az élet szép

Ritkán nézel régi filmeket? Akkor most ideje kivételt tenned, ez az alkotás ugyanis nem véletlenül kapott temérdek jelölést és díjat a különleges forgatókönyve miatt.

A történet 1938-ban veszi kezdetét, és ekkor ismerjük meg a főszereplők egy részét: Guidot, az álmodozó férfit, aki menthetetlenül beleszeret Dorába, és mindent el is követ, hogy végül elcsábítsa őt. Terve sikerül is, mert 5 évvel később már egy kisgyermekük is van – a problémák azonban ott kezdődnek, hogy a családot zsidó származásuk miatt táborba szállítják.

Gudio nem akarja, hogy a gyermekének máris ilyen szörnyűségeken kelljen keresztül mennie, így kitalál egy játékot, amivel egész más színben mutatja meg fiának a körülöttük zajló eseményeket. A film egyszerre képes megnevettetni, ugyanakkor pedig bemutatni, milyen elképesztő erő rejlik bennünk.

Élve eltemetve Kép forrása: asosya.com

4/6 Élve eltemetve

Valószínűleg mindenki belegondolt már abba a rémisztő helyzetbe, mit tenne, ha valamilyen okból élve eltemetnék. Már az elképzeléstől is nehezebben vesszük a levegőt, így nem csoda, ha rögtön eltereljük a gondolatot egy vidámabb téma felé.

2011-ben készítettek is erről egy filmet: a főszereplő (Ryan Reynolds) arra ébred, hogy korom sötét van, és nem képes megmozdulni. Szépen lassan talál maga mellett egy öngyújtót, majd néhány perc alatt ráébred: egy koporsóban fekszik a föld alatt, és fogalma sincs, hogyan juthatna ki onnan.

A cselekmény kizárólag ezen a helyszínen játszódik, de nehogy azt gondold, hogy emiatt unalmassá válik a film! Épp ellenkezőleg, az események csak úgy zajlanak egymás után, és a befejezést biztosan nem tudod kiverni egy darabig a fejedből...

Még egy év Kép forrása: imgtagram.com

5/6 Még egy év

Ez a brit dráma egy megható sztorit mesél el, méghozzá négy évszakon keresztül. A történet főszereplője egy boldog házasságban élő pár, Tom és Gerri, akiken keresztül megismerhetjük a barátaikat és családjukat – valamint az életükben bekövetkező problémákat is.

A film azért is emelkedik ki az átlagos sztorik közül, mert egyáltalán nem rugaszkodik el a hétköznapoktól: ennek köszönhetően pedig biztosan te is képes leszel azonosulni legalább egy szereplő történetével.

A szerelem, a kétségbeesés, a magány és a születés is fontos szerepet kap – ha egy életszerű filmre vágysz, mindenképpen ezt válaszd!


7 film, amit a legjobb egyedül megnézni


+1. Csillagok között Kép forrása: zimbio.com

6/6 +1. Csillagok között

Oké, ezt a filmet valószínűleg szinte mindenki ismeri, de egyszerűen nem tudtuk kihagyni a listáról.

Matthew McConaughey tavalyi filmje sorra döntötte meg a sikerlistákat, és erről nem csak az egyedi látvány tehet. Képzelj el egy olyan világot, ahol szépen lassan elfogy az élelem: a penész tönkreteszi a növényeket, mindent ellep a por, és már a világ vezetői is letettek a megoldás kereséséről.

Ekkor tűnik fel az egykor pilótaként dolgozó Cooper, aki bevállalja, hogy egy csapat űrhajós társaságában belép a féreglyukba, ami váratlanul megjelent a Föld közelében.

Ha már láttad, akkor valószínűleg nem kell részleteznünk, milyen izgalmas események szereplőivé válnak a pilóták, ha pedig még nem, feltétlenül nézd meg valamelyik délután. Nem véletlenül lett a tavalyi év egyik legkiemelkedőbb alkotása!