5+1 alapkönyv divatimádóknak

Írta: ,

Armani, Chanel, YSL, Dior, Oscar De La Renta... hogy csak pár olyan nevet említsünk, akik a divat iparágat az egekbe emelték! A legnagyobb divattervezők művészként álmodják meg éppen aktuális kollekciójukat és diktálják a trendeket világszerte. Csodájuk ezeket a tervezőket és van is rá okunk, hiszen mindig elérik, hogy a követőjükké váljunk. Mind kíváncsiak vagyunk a történetükre, sikereikre, a hosszú útra, amit megtettek és persze a tanácsaikra is. Ezért összegyűjtöttük azokat a must-have könyveket, amiket minden divatőrültnek kötelező elolvasnia.

Giorgio Armani: A hülyék sosem elegánsak

1/6 Giorgio Armani: A hülyék sosem elegánsak

Ez a kötet a divattörténelem első stylistja, Giorgio Armani szavaiból, mondataiból, „szentenciáiból” állt össze, azokból a nyilatkozatokból, melyeket egyedülálló nemzetközi sikerszériájának évtizedei alatt Armani a világsajtó legkülönbözőbb orgánumainak adott.

Armani sosem szabóként vagy hagyományos értelemben vett tervezőként fogta fel a munkáját, hanem a stílus, a jó ízlés felől közelített az öltözködéshez. Olyasfajta öltözködési forradalmat robbantott ki Olaszországban, mint Coco Chanel Franciaországban. Kirakatrendezőből bárminemű „képzettség” nélkül mára a világ egyik leggazdagabb stylist-vállalkozójává lett. 

Ines De La Fressange – Sophie Gachet: Párizsi Sikk Kép forrása: fiftypairsofshoes.com

2/6 Ines De La Fressange – Sophie Gachet: Párizsi Sikk

Hogy mi is a párizsi nő sikkességének titka? Ines de la Fressange – a francia sikk ikonikus alakja – osztja meg velünk a divat világában eltöltött évtizedek alatt magáévá tett trükkjeit stílussal és szépségápolással kapcsolatban.

Tanácsokat ad a párizsi öltözködési stílus elsajátításához és egy mindössze hét megfizethető alapdarabból és nagyszerű kiegészítőkből álló ruhatár összeállításához. Az Elle divatrovatának újságírójával, Sophie Gachet-val közösen írt szellemes könyv nélkülözhetetlen kalauzként szolgál a párizsi sikk világában.

Henry Gidel: Coco Chanel Kép forrása: port.hu

3/6 Henry Gidel: Coco Chanel

Coco Chanel neve fogalom a divat világában. Az elegancia és sikk netovábbjának számító szegélydíszes kosztümjeit és „kis fekete ruháit” ma is nők milliói hordják, királyok és trónörökösök hitvesei éppúgy, mint egyszerű háziasszonyok.

Chanel forradalmat csinált a maga szakmájában. A divat puritánja, janzenistája lett, a szabásvonalakat saját fiús, vékony alakjához igazította, bő, levegős, lezser ruhákat tervezett. Innen ívelt fel a fantasztikus karrier: hatvan alkalmazottól háromezerig, a milliós bevételekig, a pazar villákig és kastélyokig, a híres Chanel parfümökig és bizsukig, a szenzációszámba menő divatbemutatókig, amelyekre a tengerentúlról is tódult a publikum, hiszen Chanel – francia létére – sokak számára az amerikai álmot testesítette meg.

Marnie Fogg: A Ruha Kép forrása: booksmoda.com.ua

4/6 Marnie Fogg: A Ruha

A ruha című könyv a divattörténet 100 úttörő modelljének bemutatásán keresztül tárja fel divat múltjának és jelenének folyamatos kölcsönhatását, nem feledkezve meg az egyes darabok későbbi újraértelmezéseiről sem. A XIX. századi európai öltözködést forradalmasító Joséphine császárné empire stílusú ruháitól kezdve Christian Dior New Look sziluettjén át Mary Qunt miniruhájáig valamennyi ruhadarab a viselettörténet egy-egy mérföldköve.

A könyv feltárja a tervezők és a korszakok közötti kapcsolatokat, és lehetővé teszi, hogy az olvasó felismerje az egyes hatások jelentőségét, felfedezze az eredetiség varázsát, ugyanakkor áttekintést kapjon a divat történetéről.

Fazekas Orsolya: Csak vállfákat hozzatok, Király Tamás, a divatművész Kép forrása: alinea.hu

5/6 Fazekas Orsolya: Csak vállfákat hozzatok, Király Tamás, a divatművész

Király Tamás meglehetősen forradalmi művész volt, a stílus, ami ő volt, nemcsak az életében, nemcsak a művészetében, de az alkotói munkamenetében is uralkodó volt. Másképp alkotott, mint a divatművészek zöme. Másképp is élt. Amit Király Tamás létrehozott, azok nem a ruhái – azok csak olyan hátramaradt tárgyak, mint Heléna fátyla, amelyet a szomorú Faust gyászában markol. 

Nem is a show-i, a demonstrációi – hanem az, amit a show-i bemutattak, demonstráltak. Egy látásmód, egy attitűd, egy hozzáállás, egy viszony a valósághoz, szépséghez, az „öltözködéshez”, a ruhákhoz, a világhoz. Ez a látásmód megvan, és megmarad. És ez ő. Ez Király Tamás.

IN VOGUE: The illustrated history of the world’s most famous fashion magazine Kép forrása: net-a-porter.com

6/6 IN VOGUE: The illustrated history of the world’s most famous fashion magazine

A listánkon a +1 ez az angol nyelvű kötet, amit biztosan imádni fogsz! Mennyiben változtatott a szépségideál az évtizedek alatt, hogyan áll össze egy divatanyag, hogy mióta néznek az olvasóval szembe a címlaplányok (és miért), mi is okozta a szupermodellek óriási népszerűségét a kilencvenes években, miért ez a mindent elborító celeb-őrület az utóbbi 15 évben?

Ezekre a kérdésekre mind-mind választ kaphatsz, ebből az átfogó divat- és szépségtörténeti , de legalább annyi társadalomtudományi és művészettörténeti alapműből.