5 szívmelengető macskás könyv, amit hideg estéken olvashatsz

Zabolai Margit
Írta: ,

Egyre hidegebb van, egyre korábban sötétedik és egyre sűrűbbek a felhők. Teljesen megértjük, ha ahhoz van most kedved, hogy bekucorodj egy kanapéra, és valami kedves, szívmelengető történetet olvass. Mondjuk egy macskáról. Vagy többről.

Homér – Egy varázslatos vak kismacska története (Gwen Cooper) Kép forrása: rukkola.hu

Első pillantásra azt gondoltam, szirupos angol ponyva, aztán beleolvastam, és nem tudtam letenni. Egyrészt Gwen Cooper szórakoztatóan és gördülékenyen ír, másrészt akinek van szíve, az azonnal megszereti ezt a tenyérnyi méretű, teljesen vak kismacskát, akinek elfelejtettek szólni, hogy gyámoltalannak és elesettnek kellene lennie.

Homér, akinek az életét az írónő menti meg, felcseperedve visszaadja majd a szívességet, kalandos életútját megismerve pedig biztos, hogy te is úgy sírsz és nevetsz majd, mint a könyv többi szereplője. Ez a különleges macska tényleg sokak életére hatással volt, éppen ettől válik a könyv olyan megragadóvá.

Dewey – A könyvtár macskája (Vicki Myron) Kép forrása: rukkola.hu

Vicki Myron egy apró városka közepesen népszerű könyvtárát vezette, amikor a lejárt könyvek visszadobására szánt nyílás alján egyik reggel valami egészen döbbeneteset talált: egy félig átfagyott, az éhségtől kóválygó, egészen pici, vörös macskát.

Így kezdődik a történet, amiben Dewey átveszi az irányítást a könyvtárban, kisebb, majd egyre nagyobb helyi látványossággá válik, míg végül végérvényesen beírja magát a város történelmébe.

Bár személy szerint úgy gondolom, hogy Vicki Myron nem ír olyan jól, mint például Gwen Cooper, Dewey története így is egy szívmelengető és nagyon is szerethető olvasmány arról, hogy hány ember életét változtathatja meg egyetlen macska.