5 sikerkönyv, amit mindenki olvas most

Zabolai Margit
Írta: ,

A klasszikusok között is mindig akad olyan, amit érdemes elolvasni, de szerencsére a kortárs irodalomban is mindig akad izgalmas, érdekes vagy szórakoztató olvasmány. Ezek a könyvek például most az eladási listák csúcsain tanyáznak, és mindenki odáig van értük.

Homonnay Gergely: Puszi, Erzsi! A világ macskaszemmel

Ha szereted a macskákat, akkor azért. Ha bírod a fanyar, odamondogatós, mégis intelligens humort, akkor azért. Ha pedig mindkettő bejön, akkor te egyenesen a célközönsége vagy a könyvnek, amit Homonnay Gergely jegyzett, de a macskája, Erzsébet Fenevadova mondott tollba.

A birtokos eset viszont megtévesztő, mert itt nem holmi gazda-macska viszonyról van szó, Erzsinek inkább személyzete van, hiszen ő egy „igazi bundás királynő, szőrös fülű, bajszos díva, szupermodell, politikai szakkommentátor asszony. Sokoldalúsága szinte felsorolhatatlan, bölcsessége káprázatos többek között ezért is teljesen jogos várományosa az elnök asszonyi posztnak.”

Lelkes követőiként mi sem tudunk mást mondani, mint hogy Erzsi for president, ha egyszer beleolvasol a könyvbe, számodra is azonnal világossá válik, hogy ebbe a macskába több spiritusz szorult, mint napjaink bármely közszereplőjébe.

Puszi, Bien!

Ranson Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Biztos vagyok benne, hogy Tim Burton filmje nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ez a könyv most annyira felkapott lett, mint amilyen, de tény, hogy gyorsan be is szippantja az embert.

A sorozat első része már csak azért is különleges, mert nem csak szöveget, képeket is tartalmaz – ezeket a bizarr és régi felvételeket az író maga gyűjtötte ismerősöktől, privát gyűjteményekből, és ezek köré szövődik a titokzatos mesevilág, ami pont annyira sötét és bizarr, hogy még élvezetes legyen.

Őszintén szólva én nem tudtam eldönteni, hogy nem fiatalabb közönségnek szánta-e az író a művet, mert néhol kicsit felszínesnek éreztem, ám a szereplőket gyorsan megkedveltem, az apránként csöpögtetett fotók pedig gondoskodtak arról, hogy a könyv végig fenntartsa az érdeklődésemet.