5 megható film, ha többet akarsz tudni a mentális betegségekről

Írta: ,

Az elme zavarai sokfélék; lehetnek nagyon látványosak, de akár olyanok is, amit külső szemlélő alig vesz észre – éppen csak azt az embert őrli fel, aki szenved tőle. A filmkészítők gyakran használják ki ezt a sokféleséget, amit nem csak képi effektusokkal, de dramaturgia segítségével is fantasztikusan tudnak érzékeltetni. Mi most öt olyan különleges filmet gyűjtöttünk össze neked, amivel jobban megértheted ezeket a betegségeket.

Benny és Joon Kép forrása: videojor.blogspot.hu

1/5 Benny és Joon

Joon igazi művész, csinos, fiatal – és az orvosa szerint a zárt osztályon lenne a helye kóros kiegyensúlyozatlansága miatt. Ő és bátyja a szüleik halála óta együtt élnek, és szinte ki sem mozdulnak otthonról. Egyik nap azonban egy vesztes kártyajáték büntetéseként „megörökölnek” egy különös figurát, Samet, aki felforgatja az életüket...

A film sokkal inkább a romantikára épít, mint az elme zavarainak bemutatására, de pont ezért izgalmas – hiszen attól még, hogy valaki mentális problémákkal küzd, még nem kell megfosztania magát a szerelem felemelő érzésétől.

A halászkirály legendája Kép forrása: imdb.com

2/5 A halászkirály legendája

Jack Lucas rádiós DJ depresszióba esik, miután felelőtlen kijelentéseit követve egyik hallgatója mészárlást rendez egy előkelő bárban, majd magával is végez.

Jack ezután évekig nem tud szabadulni a bűntudattól, és az alkoholba menekül.

Mikor úgy tűnik, már nem süllyedhet lejjebb, találkozik Perry-vel, a skizofrén hajléktalannal, akinek a felesége abban a mészárlásban vesztette életét, amit Jack okozott. Perry ezután egy képzeletbeli világba invitálja Jack-et, és arra kéri, segítsen neki megtalálni az elveszett Szent Grált. Jack, hogy jóvátegye bűneit, a férfivel tart a különös kalandra. Ugye kíváncsi vagy, mi lesz ebből?

Öt történet az elmezavarról Kép forrása: cedarcityutah.com

3/5 Öt történet az elmezavarról

Ez a film öt történetet mesél el, öt mentális betegséggel küzdő emberről: Lucy fiatal lány, aki súlyos skizofréniával küzd, Grace anyukája bipoláris zavarban szenved, így sokszor a tizenéves lányának kell átvennie az anyai szerepet, Allison nővére épp akkor tér haza a kórházból, mikor a lány az új barátját akarja bemutatni a szülőknek, a komikus Eddie depressziós, és a felesége nem érti, hogy a férje a magánéletben hogyan tud olyan zárkózott lenni, a háborúból hazatérő Maggie-nek pedig poszttraumás stresszel kell szembenéznie.

A film nem csak azt mutatja be, milyen egy mentális betegéggel küzdő ember élete, hanem azt is, hogyan élik meg a betegséget a közeli hozzátartozók. Vigyázat, megnézése csak egy csomag százas zsebkendő kíséretében ajánlott!

Megmaradt Alice-nek Kép forrása: movies.film-cine.com

4/5 Megmaradt Alice-nek

Alice egy neves nyelvprofesszor, akinek csodálatos élete van – nagy ház, szerető férj és három fantasztikus gyerek veszi körül.

Egyik napról a másikra azonban furcsa tüneteket tapasztal magán: eleinte csak egy-egy szó nem jut hirtelen az eszébe, aztán egyik nap eltéved futás közben...

Az orvosa ezt követően korai Alzheimer-kórt diagnosztizál nála, és bár Alice a munkáját nem tudja folytatni, mégis új kapuk nyílnak meg előtte és a családja előtt is, ahogy megpróbálják együtt feldolgozni a betegségét.

Mr. Jones – Jogában áll meghalni Kép forrása: impdb.org

5/5 Mr. Jones – Jogában áll meghalni

Mr. Jones mániás depressziós, ezért sokszor meghökkentő mutatványokat visz véghez. Egy nap viszont már nem csak a saját testi épségét teszi kockára, de megzavar egy szimfonikus koncertet is, és megpróbálja elvenni a karmestertől az irányítást.

Az incidens után elmegyógyintézetbe kerül, ahol megismerkedik egy doktornővel, aki a felszín mögé lát, és egészen más úton közelíti meg a férfi problémáját, mint korábban bárki.

Persze ez a film sem lehet teljes szerelmi szál nélkül, Richard Gere pedig igazán hitelesen alakítja a bipoláris zavarra jellemző hangulatváltozásokat is.