5 megható film, ha többet akarsz tudni a mentális betegségekről

Serestyén Sára
Írta: ,

Az elme zavarai sokfélék; lehetnek nagyon látványosak, de akár olyanok is, amit külső szemlélő alig vesz észre – éppen csak azt az embert őrli fel, aki szenved tőle. A filmkészítők gyakran használják ki ezt a sokféleséget, amit nem csak képi effektusokkal, de dramaturgia segítségével is fantasztikusan tudnak érzékeltetni. Mi most öt olyan különleges filmet gyűjtöttünk össze neked, amivel jobban megértheted ezeket a betegségeket.

Benny és Joon Kép forrása: videojor.blogspot.hu

Joon igazi művész, csinos, fiatal – és az orvosa szerint a zárt osztályon lenne a helye kóros kiegyensúlyozatlansága miatt. Ő és bátyja a szüleik halála óta együtt élnek, és szinte ki sem mozdulnak otthonról. Egyik nap azonban egy vesztes kártyajáték büntetéseként „megörökölnek” egy különös figurát, Samet, aki felforgatja az életüket...

A film sokkal inkább a romantikára épít, mint az elme zavarainak bemutatására, de pont ezért izgalmas – hiszen attól még, hogy valaki mentális problémákkal küzd, még nem kell megfosztania magát a szerelem felemelő érzésétől.

A halászkirály legendája Kép forrása: imdb.com

Jack Lucas rádiós DJ depresszióba esik, miután felelőtlen kijelentéseit követve egyik hallgatója mészárlást rendez egy előkelő bárban, majd magával is végez.

Jack ezután évekig nem tud szabadulni a bűntudattól, és az alkoholba menekül.

Mikor úgy tűnik, már nem süllyedhet lejjebb, találkozik Perry-vel, a skizofrén hajléktalannal, akinek a felesége abban a mészárlásban vesztette életét, amit Jack okozott. Perry ezután egy képzeletbeli világba invitálja Jack-et, és arra kéri, segítsen neki megtalálni az elveszett Szent Grált. Jack, hogy jóvátegye bűneit, a férfivel tart a különös kalandra. Ugye kíváncsi vagy, mi lesz ebből?