5 magyar kortárs író, akit mindenképpen érdemes olvasnod

Írta: ,

Szeretünk azon fanyalogni, hogy régen minden jobb volt, de az a helyzet, hogy a kortárs magyar írók között is bőven akadnak olyanok, akikre büszkék lehetünk, és akiket tényleg érdemes olvasni. Mi a listánkba most csak ötöt gyűjtöttünk össze, mert ennek a cikknek is véget kell érnie egyszer, de kommentben mindenképpen írd meg, te kit hiányolsz a névsorból!

Gerlóczy Márton Kép forrása: scolar.hu

1/5 Gerlóczy Márton

Gerlóczy a magyar kortárs írók fiatalabb nemzedékéhez tartozik, 1981-ben született Budapesten, és egy friss, merész hangot ütött meg a prózáiban is.

Gerlóczy híres-hirhedt arról, hogy az anyakönyvi kivonatán kívül jóformán semmilyen papírral nem rendelkezik, az érettségit sem szerezte meg, 2003-ban mégis szinte berobbant az irodalmi köztudatba Igazolt hiányzás című első könyvével.

Azóta hasonló sikereket könyvelt el a Létra, a Check-in, és A csemegepultos naplója is, melyből álljon itt néhány sor, hiszen ennél jobban semmivel nem tudnánk illusztrálni Gerlóczy stílusát:

„A lókolbászok akarták így. A lejárt májasok. A kolozsvárik. Ők mentettek meg, hogy újra embernek érezhessem magam. Két dolgot határoztam el. Egyedülálló leszek. Az egyedülállóak annyit kufircolnak, amennyit akarnak. Csemegepultos leszek. A piac az élet szinonimája. A csemegepultosok élnek. Emberek közt. Élő és holt szövetek, Lalikám, erről szól majd az élet.”

Nádas Péter Kép forrása: litera.hu

2/5 Nádas Péter

Nem lehet megkerülni a nevét, ha kortárs magyar prózáról beszélünk.

Nádas Péter nevéhez olyan művek fűződnek, melyek már az író életében az irodalmi kánon fősodrába kerültek, mondhatni frissükben klasszikussá váltak.

Az Egy családregény vége vagy a Saját halál címe mindenkinek ismerősen cseng, de a Párhuzamos történeteket sem szabad kihagynia senkinek, akit egy kicsit is érdekel a kortárs irodalom.

Több mint 40 éven átívelő munkássága átszövi a magyar kortárs irodalmat.

Cserna-Szabó András Kép forrása: 168ora.hu

3/5 Cserna-Szabó András

Cserna-Szabó egy jó példa lehet arra, hogy a kortárs irodalomnak nem kell elengednia a nagy betűs művészet kezét ahhoz, hogy igazán belevaló, vagány, uram bocsá’, akár humoros is legyen.

Az 1974-ben született Cserna-Szabó András civilként is író, amennyiben több folyóirat szerkesztőjeként és főmunkatársaként isi dolgozott, 2012-től pedig a Hévíz című irodalmi lap szerkesztője.

Nevét legtöbben 2013-as regénye, a Szíved helyén épül már a halálcsillag kapcsán ismerhetik, amelyről talán elég, ha csak annyit elárulunk, hogy a főhős, miközben szerelmét kergeti, sárga gumikacsájával, Kázmérral osztja meg legtöbb bánatát, és egy szőrös transzvesztita képében még a boldogságdémonnal is találkozik egy közepesen népszerű punk együttes koncertjén.

Tóth Krisztina Kép forrása: veol.hu

4/5 Tóth Krisztina

Tóth Krisztina verseskötetei mellett prózában is nagyot alkotott, már legelső prózai kötetét, a Fény viszony-t is nemzetközi szinten is elismerték.

A nőiség, a szexualitás és a gender szerepek visszatérő témái, ezeket boncolgatta az Éjszakai állatkert című, 33 író művét tartalmazó antológiában megjelent írásaiban, és ezt érinti 2011-es saját kötetében, a Pixelben is.

Munkássága hihetetlenül szerteágazó, írt tárcákat a Nők Lapjának, Valackzka Andrással társszerzői a Nemzeti Tankönyvkiadó irodalomkönyveinek, és mindemellett ólomüvegablak-festő művészként is tevékenykedik.

Fábián Janka Kép forrása: infonograd.hu

5/5 Fábián Janka

Csak rossz szájízű fanyalgók gondolhatják, hogy azért, mert valami szembejön velünk a metró plakátjain, már nem is lehet egy sorban említeni a kortárs írókkal.

Fábián Janka regényei egyszerre olvasmányosak és irodalmi igénnyel írottak, a történész végzettségű alkotó tudja, miről beszél, és azt is, mit akar mondani.

Nosztalgikus történetei mindig a múlt valamelyik színhelyén játszódnak, így az olvasó különleges kalandot élhet meg: egy ismeretlen világban lépkedhet úgy, hogy közben ő maga már tudja, mi lesz a folytatás.

Tudja, merre folyik a történelem sodra, de azt nem sejtheti, hogy vajon elragadja-e majd a szereplőket.

Az Emma-trilógiák mellett Az angyalos ház, A német lány vagy éppen az Adél és Aliz szintén méltán népszerű Fábián Janka-könyvek.