5 magyar kortárs író, akit mindenképpen érdemes olvasnod

Zabolai Margit
Írta: ,

Szeretünk azon fanyalogni, hogy régen minden jobb volt, de az a helyzet, hogy a kortárs magyar írók között is bőven akadnak olyanok, akikre büszkék lehetünk, és akiket tényleg érdemes olvasni. Mi a listánkba most csak ötöt gyűjtöttünk össze, mert ennek a cikknek is véget kell érnie egyszer, de kommentben mindenképpen írd meg, te kit hiányolsz a névsorból!

Gerlóczy Márton Kép forrása: scolar.hu

Gerlóczy a magyar kortárs írók fiatalabb nemzedékéhez tartozik, 1981-ben született Budapesten, és egy friss, merész hangot ütött meg a prózáiban is.

Gerlóczy híres-hirhedt arról, hogy az anyakönyvi kivonatán kívül jóformán semmilyen papírral nem rendelkezik, az érettségit sem szerezte meg, 2003-ban mégis szinte berobbant az irodalmi köztudatba Igazolt hiányzás című első könyvével.

Azóta hasonló sikereket könyvelt el a Létra, a Check-in, és A csemegepultos naplója is, melyből álljon itt néhány sor, hiszen ennél jobban semmivel nem tudnánk illusztrálni Gerlóczy stílusát:

„A lókolbászok akarták így. A lejárt májasok. A kolozsvárik. Ők mentettek meg, hogy újra embernek érezhessem magam. Két dolgot határoztam el. Egyedülálló leszek. Az egyedülállóak annyit kufircolnak, amennyit akarnak. Csemegepultos leszek. A piac az élet szinonimája. A csemegepultosok élnek. Emberek közt. Élő és holt szövetek, Lalikám, erről szól majd az élet.”

Nádas Péter Kép forrása: litera.hu

Nem lehet megkerülni a nevét, ha kortárs magyar prózáról beszélünk.

Nádas Péter nevéhez olyan művek fűződnek, melyek már az író életében az irodalmi kánon fősodrába kerültek, mondhatni frissükben klasszikussá váltak.

Az Egy családregény vége vagy a Saját halál címe mindenkinek ismerősen cseng, de a Párhuzamos történeteket sem szabad kihagynia senkinek, akit egy kicsit is érdekel a kortárs irodalom.

Több mint 40 éven átívelő munkássága átszövi a magyar kortárs irodalmat.