5 letehetetlen kortárs magyar könyv

Raczky Júlia
Írta: ,

Ha még nem olvastad kortárs magyar írók alkotásait, az ősz remek lehetőséget kínál arra, hogy a szoba melegében megismerkedj ezekkel a művekkel. Igyekeztünk összegyűjteni azokat a mostani magyar könyveket, amiket érdemes lehet elolvasnod!

Grecsó Krisztián: Mellettem elférsz Kép forrása: kiadok.lira.hu, Magvető

A könyv alapproblémái: a múlt vajon meghatároz-e minket, élhetünk-e nélküle, a sorsunk eleve bele van-e kódolva génjeinkbe, vagy az, aki a múlt örökségét, hagyományait kutatja,  meg tudja-e élni igazán a jelenét.

A szöveg pár rejtett eleme arra utal, hogy a mű életrajzi ihletésű, Grecsó igazából saját családjának, őseinek a történetét írta meg.

A főszereplőt felkéri egy lap szerkesztője, hogy írjon az emlékezők rovatába cikket egy régi rokonáról.

Dunavölgyi Benedeket választja, aki a családi legendárium szerint pannonhalmi szerzetes volt.

Egy olvasói levél viszont ezt cáfolja, és emiatt hősünk elindít egy mély kutakodást a múltban, ahol felfedezi családja régi titkait, életpályáit, sorsait.

A könyvet itt tudod megrendelni.

Bartis Attila: A nyugalom Kép forrása: kiadok.lira.hu, Magvető

A könyv tulajdonképpen egy amolyan se veled, se nélküled anya-fiú kapcsolatot mutat be, melyben a felek romlásba döntik, szinte felemésztik a másikat.

A főhősnő egy hajdanán ünnepelt színésznő, aki hozzászokott ahhoz, hogy szinte mindent megengedhet magának, és mindenki az ő kívánságát lesi.

Borzasztó, uralkodó, hisztérikus természete elől lánya már elmenekült külföldre, azonban író fia még mindig vele él egy elsötétített pesti lakásban.

A férfi menne is, maradna is, azonban érezzük, hogy ahhoz, hogy írói pályája, vagy szerelmi élete kiteljesedjen, változtatnia kell.

A nagy sikerű alkotásból 2008-ban Alföldi Róbert Udvaros Dorottya és Makranczi Zalán főszereplésével filmet rendezett.

A könyvet itt tudod megrendelni.