5 karrier tanács a kedvenc filmjeinkből

Írta: ,

Szeretjük a könnyed vígjátékokat, melyekben a főszereplőknek gyakran irigylésre méltó karrierjük van, és valljuk be, a kisebb-nagyobb bonyodalmak ellenére is szívesen cserélnénk velük, ha csak egy rövid időre is. De mi az, amit ezektől a karakterektől tanulhatunk, akár a magánéletünkre, akár a munkánkra vonatkozóan?

Becky Fuller – Ébredj velünk! Kép forrása: cocosteaparty.com

1/5 Becky Fuller – Ébredj velünk!

Becky Fuller tévés producer, akinek éppen a film elején mondanak fel létszámleépítés miatt: főhősnőnk azonban nem ijed meg, azonnal elkezd új munkahelyet keresni, és állást is kap az országos reggeli műsornál, a Pirkadatnál. Becky már az első napján kirúgja a show egoista férfi műsorvezetőjét, és felkutatja az igazi tévés legenda Mike Pomeroy-t, hogy feltornássza az adás nézettségét az utolsó helyről. Amiről igazán példát lehet venni Becky esetében, az a kitartása: nem adja fel, hogy meggyőzze Pomeroy-t arról, hogy vállalja el a számára derogáló pozíciót, és még azt is eléri, hogy a műsorvezető kibéküljön a Pirkadat sztárjával, Colleen Peckkel, akivel civakodásuk a műsor létét is fenyegeti. Becky háza táján kreativitásból sincs hiány, amely létszükséglet, ha valaki a kommunikációs pálya bármely területét választja magának.

Jules Ostin – A kezdő Kép forrása: overchic.overdope.com

2/5 Jules Ostin – A kezdő

Ugyan A kezdő című filmnek nem pont Jules Ostin a főszereplője, legalábbis nem az egyetlen, de az ő karrierje abszolút érdemes arra, hogy megemlítsük ezen a listán. Jules Ostin igazi mai start-upper, az a bátor harmincas, aki önállóan indította be saját netes vállalkozását, az ország legsikeresebb online ruhaüzletét.

Amiről Jules esetében abszolút példát vehetünk az, hogy tudja, mennyire fontosak a részletek és a vásárlók elégedettsége, és hiába ő a cég vezetője, képes még a helyes csomagolási módszert is saját maga megmutatni alkalmazottainak, ő marad bent legtovább az irodában, és felügyel minden folyamatot. Az esetében sajnos úgy tűnik, hogy a rengeteg munka a családja rovására is mehet, de szerencsére ezt is sikerül megoldania: a kárán tanulva pedig magunk is megjegyezhetjük azt, mennyire fontos az egyensúly a munka és a magánélet között.

Holly Berenson – Ilyen az élet Kép forrása: hbo.hu

3/5 Holly Berenson – Ilyen az élet

Holly Berenson sikeres vállalkozónő: saját cukrászdát vezet, ahol tökéletes munkát végez, és biztos törzsvásárlói körrel rendelkezik. A sors úgy hozza, hogy imádott keresztlányának, Sophie-nak a szülei, Holly legjobb barátai az életüket veszítik egy autóbalesetben, és a kislány gyámjaként egy fedél alá kell költöznie a keresztapával, Eric-kel – akit finoman szólva ki nem állhat.

Holly és Eric mindketten a karrierjükre koncentráltak eddig, így a szerelemben nem arattak túl nagy sikereket, de most háttérbe kell kicsit szorítaniuk a munkát a baba kedvéért. Hollytól karriertéren azt tanulhatjuk meg, hogy vannak azért fontosabb dolgok is a munkánál, és attól még nem omlik össze minden, ha néha mást helyezünk előtérbe.

Annie Braddock – Egy bébiszitter naplója Kép forrása: hercampus.com

4/5 Annie Braddock – Egy bébiszitter naplója

Annie frissdiplomás, aki nehezen tudja eldönteni, hogy álmait követve továbbtanuljon-e, vagy engedve a szülői nyomásnak dolgozni kezdjen a diplomájával. Az élet úgy hozza, hogy megismerkedik egy new york-i elithez tartozó anyukával, aki azonnal alkalmazza is, mint az ötéves kisfia bébiszitterét. Annie szoros barátságot alakít ki a kisfiúval, akinek szinte anyja helyett anyja lesz, de egyre nyomasztóbbá válik számára a rengeteg szabály, amit munkáltatója ráerőltet.

Annie-től megtanulhatjuk, hogy ha már nem vagyunk igazán boldogok a munkánkban, akkor valóban eljött az ideje a váltásnak, és nem hagyhatjuk, hogy a főnökeink teljesen megfojtsanak bennünket. Annie a halogatás után végre szembenéz a dilemmájával, hogy követhesse az álmait, ami szintén jó példa lehet sokak számára.

Jenna Rink – Hirtelen 30 Kép forrása: cinema.de

5/5 Jenna Rink – Hirtelen 30

Jenna nem mondható éppen menő tininek, pedig mindenáron be szeretne vágódni a többieknél, és a klassz csajok közé tartozni a gimiben. Balul sikerült 13. születésnapi party-ján egy adag kívánságpornak köszönhetően 30 éves önmagaként ébred fel egy manhattan-i lakásban, és hamarosan ráébred, hogy jelenleg kamaszkori kedvenc női magazinja szerkesztőjeként tevékenykedik. Jenna hamarosan rájön, hogy titokban rengeteg információt szivárogtatott ki legnagyobb versenytársuknak egy magasabb fizetéssel járó állás kedvéért, ezért minden igyekezetével azon lesz, hogy újra saját lapjukhoz hozza vissza az olvasókat. Jennától azt tanulhatjuk, hogy ha hibázunk is a munkánk során, és esetleg másokon áttaposva, nem a legtisztességesebb eszközökkel játszunk, akkor is vissza lehet még térni a helyes útra, és vállalva az igazságot javítani a helyzeten.