5 film, amely bemutatja, milyen bonyolult is a szerelem valójában

Írta: ,

Legyen szó vígjátékról vagy drámáról, a filmek többsége igencsak rózsaszín képet fest a szerelemről: néhány félreértés után nem kérdés, hogy boldogan csókolja meg egymást a két hős a naplementében. Akadnak azonban olyan filmek is, amelyek ennél rögösebb utat szánnak a szerelmespárnak – ezekben a történetekben minden furcsább, bonyolultabb, tehát életszagúbb annál, amit megszoktunk.

Kifulladásig Kép forrása: myfrenchlife.org

1/5 Kifulladásig

Jean-Luc Godard filmje, a Kifulladásig friss stílusa mellett témája miatt is filmtörténeti mérföldkő: a két fiatal közeledését, párharcát sosem látott természetességgel, őszinteséggel mutatja be.

Képzelj el egy negyedórás ágyjelenetet, amelyben a szereplők nem fekszenek le egymással, mégsem tudod levenni a szemedet a képernyőről, akkora a feszültség!

Mit akar egymástól Michel és Patricia? Mit tudnak kezdeni egymással egy egyszobás párizsi lakásban? A megdöbbentő befejezés csak még inkább elmélyíti a kettejükkel kapcsolatos kérdéseinket.

Brooklyn Kép forrása: brooklyn-themovie.com

2/5 Brooklyn

Ha nem is ez a tavalyi év filmje, a Brooklyn nagyon is elgondolkodtató kérdéseket tesz fel a párkapcsolatokkal, pontosabban a kísértéssel kapcsolatban.

A fiatal ír lány, Eilis Amerikában próbál szerencsét, ahol hamar rátalál a szerelem is egy jóképű vízvezeték-szerelő személyében.

Amikor azonban rövid időre hazalátogat, feltűnik egy művelt, előkelő ír fiú, aki hirtelen mindent összezavar.

Mit tegyen Eilis, adja fel a küzdelmes amerikai boldogságát az itthoni biztonságos fészekért? A Brooklyn végül kicsit leegyszerűsíti az egyre feszültebb helyzet megoldását, de addig ad pár tanulságos leckét őszinteségről, hűségről és felelősségről.

Harry és Sally Kép forrása: imdb.com

3/5 Harry és Sally

Harry és Sally barátok. Létezik ez? Barátság férfi és nő között? 

Ők mindenesetre éveken át beszélgetnek, vitáznak, veszekednek a kudarcos kapcsolatokról, önmagukról, néha megijednek az érzéseiktől, máskor őszinték egymással és önmagukkal is – hogy végül rájöjjenek, mit is akarnak a másiktól.

Kettejük hullámvasútja ismerős lehet bárkinek, aki átélte már a barátság-szerelem közti határvonal elmosódását és az örökké csipkelődő férfi-női kapcsolat pikáns varázsát.

Blue Valentine Kép forrása: tumblr, kenziemil

4/5 Blue Valentine

Nem csak a szerelem megtalálásáról, de egy kapcsolat válságáról is lehet őszinte filmet készíteni. Mit tehet egy szerelmespár, ha a kezdeti határtalan boldogság lassan megszürkül, végül a kapcsolat összeomlik az elhatalmasodó problémák súlya alatt?

Válogatásunk legszomorúbb darabja a friss házasság életben tartásának kísérleteit mutatja be: a két fiatal (Ryan Gosling és Michelle Williams) viszont hiába küzd, a valóság erősebbnek bizonyul a gondtalan tündérmesék ígéreténél.

A jelen képeit ellensúlyozó egykori boldogság még szívszorítóbbá teszi a Blue Valentine-t.

Aludj csak, én álmodom Kép forrása: imdb.com

5/5 Aludj csak, én álmodom

Ó, azok a kilencvenes évek! Az Aludj csak, én álmodom pont attól nagyszerű, hogy csavar egyet a jól ismert filmes tündérmesén: a reménytelenül álmodozó hősnőnket hirtelen a földre rántja, amikor az addigi romantikus fantáziálása valósággá válik.

Ismeretlenül epekedsz egy jóképű férfi iránt, aztán megmented az életét, majd egy véletlen folytán a férfi egész családja azt hiszi, hogy a menyasszonya vagy.

Ráadásul lassacskán beleszeretsz a bátyjába… A helyzet egyre bonyolódik, Sandra Bullock felett lassan összecsapnak a hullámok – vagy mégsem? Az Aludj csak, én álmodom megszorongatja a hősét, mégis elnéző vele.