5 emblematikus magyar film, amit minden magyar ajkúnak látnia kell

Körtvélyfáy Zsófia
Írta: ,
5 emblematikus magyar film, amit minden magyar ajkúnak látnia kell

Nem csak a tengeren túlról érkezhetnek nagyszerű filmek és nem csak 2017-ben. Sőt! Kis hazánk is büszkélkedhet megannyi remek képkockával, hála tehetségesebbnél tehetségesebb színészeinknek, rendezőinknek. Lássuk, melyek azok, amiket mindenképp látnod kell. Ha igazi mozirajongó vagy, és még nem láttad ezeket, akkor ideje mihamarabb bepótolnod.

Hattyúdal Kép forrása: plakatfiu.com

Keleti Márton 1963-ban bemutatott fekete-fehér játékfilmje. A film betétdalait, köztük a híres Villa Negra románcát Garai Gábor írta. Páger Antal, Sztankay István, Bodrogi Gyula, Szirtes Ádám, Kiss Manyi, Kállai Ferenc, Pécsi Ildikó. Ha képbe vagy a magyar filmekkel, nem kell bemutatnom őket. Ez a csapat borítékolja a sikert, de a történet sem utolsó.

Az öreg csavargó, akit Páger Antal játszik, egy lepusztult kalyibába ver tanyát, amit „Villa Negrának” nevez. Megszorult fiatalokat gyűjt maga köré, akik lopásból, alkalmi munkákból tengődnek. De ők más életet akarnak élni és visszaülnek az iskolapadba, vagy dolgozni kezdenek. Így az öreg egyedül marad.

A film annyira elnyerte a közönség szívét, hogy a történet alapján 2013-ban Verebes István musicalt rendezett, amelyet a József Attila Színház mutatott be. Érdekesség pedig, hogy az eredeti film betétdalai helyett a Republic dalai hangzottak el a darabban.

Csinibaba Kép forrása: filmkultura.hu

Ha egy filmajánlót olvasnánk, valószínűleg csak annyit írnának, hogy 1997-ben bemutatott színes, magyar zenés filmjáték. De azért ez több annál.

Ha csak annyit mondok, hogy Gálvölgyi János és Reviczky Gábor már el tudjátok képzelni a folytatást. A történtet 1962-ben játszódik.

A KISZ Ki-mit-tud-ot hirdet. A győztesek, kimehetnek a Helsinki VIT-re, ami ugyebár a vasfüggönyön túl van. Bonyodalomból, szerelemből, ármányból pedig nem lesz hiány, azt garantáljuk.

 

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba