4+1 magyar film, ami Oscart érdemelt volna

Gyöngyösi Lilla
Írta: ,
4+1 magyar film, ami Oscart érdemelt volna

Már nem sokáig kell izgulnunk, hogy kiderüljön: megkapja-e a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat a Saul fia. Hasonló diadalra évtizedek óta nem volt példa – pedig készültek jó filmek az utóbbi időben is. Te melyik magyar filmnek adtál volna Oscart mostanában? Az utóbbi tíz év kínálatából válogattunk.

Fehér tenyér Kép forrása: artmozi.hu

Millió dolláros bébi? Van sajátunk!

Hollywood imádja a kemény sportfilmeket, a szenvedéstörténeteket és a kegyetlen kiképzések túlélőit – Hajdu Szabolcs ráadásul testvérének tornászkarrierjét dolgozta fel, így még az „igaz történet” címkét is rá lehet sütni a Fehér tenyérre.

Feszült, hiteles sportfilm, és egyben tanulságos emberi dráma – a 2006-os alkotás sok díjat kapott, ez volt Magyarország hivatalos nevezettje, ám az Oscar közelébe mégsem jutott.

Bibliotheque Pascal Kép forrása: filmtrailer.hu

A Bibliotheque Pascal két dolog miatt emelkedik ki az átlagos magyar művészfilmek közül: a témája és a valóság-képzelet határának elmosása miatt.

Végre egy film, ami nem ragad meg a belterjes magyar problémáknál, hanem jellegzetesen kelet-európai, de bárki számára átélhető történetet mond el: a bizarr luxusbordélyba kerülő anya sztorija vizuálisan lenyűgöző, mélységei miatt pedig szívszorító és elborzasztó élmény.

A második Hajdu Szabolcs film, ami felkerült a listánkra, és ami 2010-ben hivatalos Oscar-nevezettünk volt – jelölt vagy győztes mégsem lett belőle, talán a furcsasága miatt.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?