4+1 magyar film, ami Oscart érdemelt volna

Írta: ,

Már nem sokáig kell izgulnunk, hogy kiderüljön: megkapja-e a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjat a Saul fia. Hasonló diadalra évtizedek óta nem volt példa – pedig készültek jó filmek az utóbbi időben is. Te melyik magyar filmnek adtál volna Oscart mostanában? Az utóbbi tíz év kínálatából válogattunk.

Fehér tenyér Kép forrása: artmozi.hu

1/5 Fehér tenyér

Millió dolláros bébi? Van sajátunk!

Hollywood imádja a kemény sportfilmeket, a szenvedéstörténeteket és a kegyetlen kiképzések túlélőit – Hajdu Szabolcs ráadásul testvérének tornászkarrierjét dolgozta fel, így még az „igaz történet” címkét is rá lehet sütni a Fehér tenyérre.

Feszült, hiteles sportfilm, és egyben tanulságos emberi dráma – a 2006-os alkotás sok díjat kapott, ez volt Magyarország hivatalos nevezettje, ám az Oscar közelébe mégsem jutott.

Bibliotheque Pascal Kép forrása: filmtrailer.hu

2/5 Bibliotheque Pascal

A Bibliotheque Pascal két dolog miatt emelkedik ki az átlagos magyar művészfilmek közül: a témája és a valóság-képzelet határának elmosása miatt.

Végre egy film, ami nem ragad meg a belterjes magyar problémáknál, hanem jellegzetesen kelet-európai, de bárki számára átélhető történetet mond el: a bizarr luxusbordélyba kerülő anya sztorija vizuálisan lenyűgöző, mélységei miatt pedig szívszorító és elborzasztó élmény.

A második Hajdu Szabolcs film, ami felkerült a listánkra, és ami 2010-ben hivatalos Oscar-nevezettünk volt – jelölt vagy győztes mégsem lett belőle, talán a furcsasága miatt.

A torinói ló Kép forrása: filmtrailer.hu

3/5 A torinói ló

Ha tetszik, ha nem, az utóbbi 30 év egyik legfontosabb magyar rendezője Tarr Béla.

A torinói ló a mester utolsónak szánt filmje, így egyszerre összegzi és járatja csúcsra az életmű motívumait, jellegzetességeit.

A torinói ló egyfajta fordított teremtéstörténet, az abszolút vég filmje – az alkotás alapján Tarr magát a filmművészetet is lezárja a világgal és saját pályájával együtt.

Nem csoda, hogy ez a súlyos üzenet megijesztette a döntéshozókat: a magyar jelölésnél A torinói ló sem került közelebb a díjazáshoz.

Talán ez bizonyítja legjobban, hogy az Oscar nem minden…

Fehér isten Kép forrása: talita.hu

4/5 Fehér isten

Az utóbbi években talán a Fehér isten került a legközelebb az Oscarhoz, hiszen Cannes-ban is díjazták, és világszerte rengeteget beszéltek róla.

Mint a fontos filmeknél gyakran előfordul, Mundruczó Kornél kutyás horrorja (már ha ez a helyes meghatározás) megosztotta a nézőket és a kritikusokat is – példázatossága sokakat elbizonytalanított.

Talán emiatt sem lett Oscar-díjas, pedig ez a film is magyar nevezett volt. A Fehér isten élete viszont még korántsem ért véget, hiszen van, ahol csak mostanában mutatták be – nemrég James Franco is posztolt róla.

+ 1. Final Cut: Hölgyeim és uraim Kép forrása: filmtekercs.hu

5/5 + 1. Final Cut: Hölgyeim és uraim

Óda a mozihoz, filmtörténeti gyorstalpaló, egy szerelem története – Pálfi Györgynek több filmje szerepelhetne ebben a listában (leginkább a 2007-es magyar Oscar-nevezett Taxidermia), mégis a Final Cut az, amelyik a leginkább célba találhatott volna a Los Angeles-i zsűrinél.

A több száz filmből összevágott, mégis egységesnek tűnő különleges kísérlet egyrészt technikai bravúr, filmismereti játék, másrészt megható és szórakoztató alkotás is.

Kár, hogy mindenki csak a jogdíj problémák miatt beszél a Final Cutról, hiszen ennél jóval többet érdemelne.