4+1 kevésbé ismert szerelmes regény, amit muszáj elolvasnod

Írta: ,

A világirodalom legismertebb romantikus regényei mellett akad néhány olyan is, amely kevésbé került reflektorfénybe, pedig nagyon is érdemes kézbe venni. Szerelmi háromszög Velencében, évtizedes reménytelen epekedés, holokauszt túlélők levélszerelme, világháborús Budapest és szürrealista szenvedélyek – 4+1 félig elfeledett szerelmes regényt ajánlunk.

Ford Madox Ford: Az utolsó angol úriember Kép forrása: libri.hu

1/5 Ford Madox Ford: Az utolsó angol úriember

Ford nagyregényében mintha a Büszkeség és balítélet keveredne a Háború és békével. A történet az első világháború idején játszódik, és pontosan az a fajta alkotás, amelyben már az első 30 oldal után egyértelmű a végkifejlet, mégis négy kötetet végig kell izgulnunk ahhoz, hogy végre egymásra találjon a merev arisztokrata Tietjens és a modern gondolkodású Valentine.

Előbb a társadalmi elvárások és saját előítéleteik, aztán egy féltékeny feleség, végül a háború áll az útjukba. Ford nem könnyíti meg a dolgunk, de az alaposan kidolgozott jellemek, az izgalmas társadalmi háttér és a virtuóz stílus segít legyőzni a szövegfolyamot – javíthatatlan romantikusoknak kötelező!

Molnár Ferenc: A zenélő angyal Kép forrása: moly.hu

2/5 Molnár Ferenc: A zenélő angyal

Molnár Ferenc legismertebb műve kétségkívül A Pál utcai fiúk, de emellett számos kiváló, kevésbé ismert prózai alkotás köthető még a nevéhez. 

A zenélő angyal egy könnyed, mégsem felszínes mű három fiatalról (egy úrilány, apjának titkára és anyjának ápolónője), akik között szerelmi háromszög alakul ki – mindez a napfényes Velencében. Vajon mennyit számít a vagyon a szerelemben, győzhet-e az igazság az intrikák felett?

A regény amellett, hogy nagyon hangulatos, meglepően pontosan írja le az emberi szenvedélyt, azon belül is leginkább a féltékenységet, ráadásul feledhetetlen (női) hősöket vonultat fel. A legjobb egy csendes parkban, két fagyi közt olvasgatni.

Karinthy Ferenc: Budapesti tavasz Kép forrása: rukkola.hu

3/5 Karinthy Ferenc: Budapesti tavasz

A Budapesti tavasz persze jóval több, mint szerelmes regény, hiszen a második világháború legsötétebb óráiban, 1944 karácsonyán kezdődik – háborús regényként és társadalmi tablóként is megállja a helyét, de  pont a szerelmi szál miatt több egy alternatív történelemkönyvnél.

A történetben a katonaszökevény Zoltán a szétlőtt Budapesten keres menedéket, ahol váratlanul a szerelem is rátalál. Az állandó életveszély, a brutális jelenetek mellett földön túli vigaszt nyújt Juli szerelme a tépelődő, útkereső férfinak. Karinthy Ferenc regénye letehetetlen, és tragikussága ellenére felemelő élmény.

Gárdos Péter: Hajnali láz Kép forrása: moly.hu

4/5 Gárdos Péter: Hajnali láz

Az eredetileg filmrendező Gárdos regénye már évekkel ezelőtt megjelent, de csak tavaly, a filmváltozat elkészülésekor lett igazán népszerű. Nem véletlenül: Gárdos a szüleinek hihetetlen, mégis igaz történetét írta meg.

A személyesség, az olvasmányos stílus és a pontos arányérzék olyan könyvvé teszi a Hajnali lázat, amit mindenkinek ismernie kell.

Miklós és Lili túlélték a koncentrációs tábort, és Svédországban lábadozva kezdtek levelezni egymással. A nagy szerelem útjában mégis rengeteg akadály állt – elsősorban Miklós törékeny egészsége, a férfinak viszont emberfeletti erőt adott a szerelem utáni vágy a túlélésben. Nem lövök le nagy poént a happy end elárulásával, hiszen erre maga a szerző a bizonyíték.

+1 Boris Vian: Tajtékos napok Kép forrása: moly.hu

5/5 +1 Boris Vian: Tajtékos napok

A Tajtékos napok azért került a kivételek közé, mert bizonyos körökben nagyon is jól ismert regény, igazi kultuszkönyv. Mégis időről időre elfeledkezünk róla, vagy csak furcsasága miatt bizalmatlanok vagyunk vele. Való igaz, ez a regény teljesen különbözik az előbb felsoroltaktól – főszereplői olyan derűs világot teremtenek maguk köré, ahol csak egymásnak, a lángoló szerelmüknek élhetnek; az idillbe mégis betör a kegyetlen valóság, szürreális képekkel érzékeltetve, hogyan omlik össze az addigi boldogság a nehézségek súlya alatt.

A Tajtékos napok humora, abszurd ötletei semmihez sem hasonlítanak, így ha egy igazán különleges szerelemes regényre vágysz, nincs ennél jobb választás!