4 téli hangulatú romantikus könyv, decemberre

Schuster Borka
Írta: ,

Nem tudom, ki hogy van vele, engem néha elkap az igény, hogy olyan könyvet olvassak, aminek a hangulata a körülöttem lévő világhoz is éppen passzol. Körbenéztem hát, mit ajánlanak a könyves fórumokon olvasótársaim hűvös, borongós, téli napokra – az alábbi könyvek tökéletes társnak ígérkeznek pattogó tűz, gyertyafény és forró csoki mellé.

Mandy Baggot: Egy karácsony Párizsban Kép forrása: moly.hu

Ava, a fiatal exmodell titkos küldetésre kíséri barátnőjét Párizsba, aki a mostohaapja szeretője után nyomoz. Karácsony előtt érkeznek, épp akkor, amikor nagy pelyhekben hullani kezd a hó.

A kivilágított Eiffel-torony látványa és az utcákat betöltő forralt bor illata se tudja enyhíteni Ava bánatát, pedig azért kísérte el a barátnőjét, hogy kiverje a fejéből hűtlen kedvesét, és a szakítás fájdalmát.

A hamisítatlan karácsonyi hangulatot idéző regényben minden megvan, amitől az ember a hófödte francia főváros romantikus utcácskáira képzelheti magát: a két barátnő végigjárja Párizs legjobb éttermeit és szórakozóhelyeit.

Természetesen a karácsonyi csoda sem marad el, és ahogyan az már romantikus regényekhez illik, szerelem formájában érkezik: Ava megismerkedik egy jóképű francia fotóssal, Juliennel.

Vicces és hangulatos olvasmány, ami édesebb, mint egy csésze habos forró csoki.

Rose Tremain: A Gustav-szonáta Kép forrása: moly.hu

Ha nem feltétlenül habkönnyű, de őszinte, tartalmas és az élet legnehezebb helyzeteiben is megvillanó csodákról szóló könyvet keresel az ünnepi időszakra, akkor a tejcsokoládé illatú Svájc hegyei közé invitál ez a könyv egy gyönyörű, életen átívelő barátságról szóló történettel.

Gustav Perle egy svájci kisvárosban nő fel, ahol a második világháború szörnyűségeiből csak halk visszhang jut el.

Egyedüli gyerekként nevelkedik imádott édesanyjával, Emilie-vel, aki meglehetően mogorván bánik vele.

Összebarátkozik egy vele egykorú tehetséges és jó eszű zsidó fiúval Anton Zweibellel, az ígéretes zongoristapalántával. A regény Gustav családjának történetét követi nyomon, feltárja az anya antiszemitizmusának gyökereit, amelynek kihatása lesz fia és legkedvesebb barátjának életére is.

A könyv visszatekintés a háborús évekre és egy lelkiismereti ügy kellemetlen következményeire, és előre nézés két életútra, két karrierre; egy szállodatulajdonoséra és egy zongoraművészére.