4 szívmelengető családi film, amit érdemes újra elővenni ősszel

Zabolai Margit
Írta: ,

Rövidülnek a nappalok, hosszabbodnak az éjszakák, és talán egyre több időt töltötök majd esténként a kanapén. Ha már kész a popcorn vagy a habos kakaó, az alábbi filmekből nyugodtan szemezgethettek, hiszen igazi csemegék, amely a család minden tagjának tetszeni fognak, és bár egyikük sem habos-babos, szirupos alkotás, mégis szívmelengetőek és humorban gazdagok.

A család kicsi kincse

Adott egy anyuka, akinek a férje a világ legszerencsétlenebb motivációs tanácsadója, a bátyja éppen egy öngyilkossági kísérletből lábadozik, amit fiú diákja iránt érzett beteljesületlen szerelme miatt követett el, az apját pajzán viselkedése miatt kidobták az öregek otthonából, kamasz fia pedig úgy döntött, addig senkihez nem szól egy szót sem, amíg nem teljesül a vágya, hogy pilóta legyen.

Hogy mi képes rávenni ezt a rakás zakkantat, hogy egy autóba üljön, és napokat a sztrádán töltsön? Természetesen a család kicsi kincsének, Olive-nek a kívánsága, aki egy szépségversenyen szeretne indulni, noha cseppet sem illik a versenyen indulók sorába. A

filmet jó eséllyel végigneveted majd, a sztori végére pedig az is kiderül, hogy bármilyen flúgos is vagy, a családodban mindig lesz helyed.

Fotó: classicblanca.blogspot.com

Mary Poppins

Egy igazi, régi klasszikus, amiről néha jó lefújni a port, főleg, ha gyerekek is vannak a családban.

A filmet érdemes nekik is megmutatni, de kizárt, hogy te végig tudod úgy nézni, hogy közben ne érzékenyülj el a feltoluló emlékektől. Mary Poppins egy varázslatos mesevilágba repít el, az elveszett gyerekkorba, ahol a nevetéstől még tényleg a levegőbe emelkedhettél, és amikor megértetted, mit susog a szél.

A Walt Disney 1964-ben bemutatott musicale máig nem veszített a varázsából, igazi retro remekmű, aminek a dalait még napok múlva is dúdolgatni fogjátok. Ha nosztalgikus hangulatban vagy, mindenképpen remek választás.

Fotó: fact.co.uk

Okostojás

Wes Anderson neve idehaza talán a Grand Hotel Budapest kapcsán lett szélesebb körben ismert, pedig a festményszerű képeiről ismert rendező nem tegnap kezdte a szakmát.

1999-ben bemutatott filmje, az Okostojás, egy végzős hallgató, Max Fisher történetét meséli el, aki reményei szerint a Oxfordon, esetleg a Harvardon köt ki. Elképzeléseit cseppet sem zavarja sem az, hogy apja egy szegény borbély, sem az, hogy ő az iskola legcsapnivalóbb tanulója.

Saját kis világában igazi nagyágyú, aki az iskola minden, tanuláshoz nem kapcsolódó tevékenységében részt vesz a sakk-körtől a német klubbon át a színjátszó szakkörig, tagadhatatlanul jellegzetes karakterére pedig az iskola egyik szponzora is felfigyel. Az igazi gondok akkor kezdődnek, amikor mindketten beleszeretnek az egyik tanárnőbe

Marley meg én

Persze, nem egy Wes Anderson, de a maga nemében a Marley meg én klassz kis családi film, ami nem próbálja velünk elhitetni, hogy kutyát tartani csupa móka és kacagás, és szerencsére azt sem, hogy a kutyák emberként viselkednek, ne adj’ isten időnként beszélni is tudnak…

A Marley meg én egy jó adag egyszerű, de szerethető humorral fűszerezve mutatja meg a kutyás élet mélységeit és magasságait, és bár az aranyszőrű labrador nem kevés kalamajkát okoz, a film végére az is kutyát akar majd, akinek eddig talán meg sem fordult a fejében.

Gyerekekkel kifejezetten jó választás, de vigyázz, mert szinte biztos, hogy ez után ők is akarnak majd egy négylábú barátot.