4 könyv, amit ha elolvasol, kétségtelenül okosabb leszel

Zabolai Margit
Írta: ,

Minden könyv, amit elolvasunk, hozzánk tesz valamit, de vannak olyanok, amelyek még az általános műveltséged növelését, a világ megértését is nagyban elősegítik. Ilyen kötetek következnek most, amiket érdemes lehet beszerezned, ha szereted azt érezni, hogy valóban tanultál valamit az olvasás által.

Daniel Kahneman: Gyors és lassú gondolkodás Kép forrása: hvgkonyvek.hu

Az elfogadott tudományos nézet szerint az ember természettől fogva racionálisan gondolkodik, érzelmei és intuíciói pedig csak megzavarják. Ez a mainstream közgazdaságtan alfája és ómegája, a racionális döntéshozatal és ítéletalkotás. Mindannyian igyekszünk ennek megfelelni, azt hisszük, többnyire logikusan gondolkodunk, és ha kudarcot vallunk, másokban vagy magunkban keressük a hibát.

Daniel Kahneman feje tetejére állította a racionalitásba vetett hitünket. A könyv több évtized pszichológiai kísérleteinek az eredményeit összegzi és azt állítja: intuícióink, érzelmeink, benyomásaink – hibáival, torzításaival és zsenialitásával együtt – mindig szerepet kapnak a döntéseinkben, legfeljebb csak azt hisszük, hogy kizártuk őket.

A közgazdasági Nobel-díjas pszichológus munkája számos tudományterületre volt hatalmas hatással, a könyvből pedig te magad is jobban megértheted önmagad, de a világ működését is.

Stephen Hawking: A világegyetem dióhéjban Kép forrása: libri.hu

A nemrég elhunyt tudóst korunk egyik legnagyobb zsenijeként tartották számon, aki tanárember révén nem csak elképesztő tudással rendelkezett az univerzumról, de képes volt azt – vagy legalábbis egy egészen kis részét – olyan formában megosztani a laikus olvasóközönségével, hogy az érthető és szórakoztató legyen.

Még az sem baj, ha a fizika soha nem volt különösebben az erősséged, az ismeretterjesztő könyvben mindent részletesen elmagyaráznak, ráadásul Hawking mindezt olyan könnyed és olvasmányos formában teszi, hogy azt végig szórakoztatónak és izgalmasnak találod majd.

A könyv végére pedig azt fogod érezni, mintha már te is sejtenéd, hogyan is működnek a dolgok itt, a nagy világegyetemben.

Fókuszban

Bor, gasztronómia és kultúra – Ez vár Budapest Borfesztiválján

10 pontos teendő lista, amit minden szülőnek át kell futnia sulikezdés előtt

A márkás, jó minőségű sportszerekért és sportruházatért irány az Intersport!