4 könyv, ami megváltoztatta a világot: tényleg jobb emberré tesz minket az olvasás!

Zabolai Margit
Írta: ,

Felismertük a hibáinkat, gyengeségeinket, hangot adtunk velük a vágyainknak és jobban megértettük általuk a körülöttünk élő világot. Azt mondják, minden könyv hozzánk tesz valamit, de ezek a kötetek az egész világ működésén fordítottak egyet.

Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót! Kép forrása: moly.hu

Az 1960-ban megjelent, Pulitzer-díjas regény mára az amerikai irodalom klasszikusává vált.

Noha manapság a könyvet gyakran kritizálják a faji jelzők és a színes bőrű szereplők ábrázolása miatt, fontos megérteni, hogy a könyv a maga korában mennyire forradalmi volt, és hogy témája éppen a rasszizmus, a faji egyenlőtlenség és az ártatlanság halála. A 40 nyelvre lefordított könyv egy generáció számára változtatta meg, ahogyan az egyenlő jogokról beszél, így talán nem túlzás azt állítani, hogy a regény fontos szerepet játszott abban, hogy egyre többen és többen kezdtek kiállni az egyetemes emberi jogok mellett.

A könyv jelentősségét jól szemlélteti, hogy 2006-ban, amikor a brit könyvterjesztők kiadtak egy listát a könyvekről, amelyeket „minden felnőttnek el kellene olvasnia”, a Ne bántsátok a feketerigót! nem csak a listára került, de a Bibliát is megelőzte.

George Orwell: 1984 Kép forrása: penguin.co.uk

Mindent felügyelő állam, a tökéletes alkalmazkodás megkövetelése és az egyén teljes betagozódása: ezek Orwell disztópiájának főbb motívumai.

A könyv megírásának idején számos országban (Szovjetunió, Németország) érezhetőek voltak a totalitárius diktatúra jegyei, ám Orwell regénye később sem vált idejét múlttá.

A mindent látó Nagy Testvér alakját az 1984 vezeti be, és igen, maga a valóságshow is erre utal, de például a politikai foglyok végső akaratát megtörő 101-es szoba, vagy éppen a Gondolatrendőrség is olyan fogalmak lettek, amelyek megváltoztatták, ahogyan diktatúrákról és demokráciákról beszélünk.