4 dolog, amit Woody Allen tanított meg nekünk

Gyöngyösi Lilla
Írta: ,

Woody Allen évtizedekkel ezelőtt eldöntötte, hogy minden évben rendez egy filmet. Ezt a menetrendet szépen tartja is – most 52 műnél tart. Ennyi alkotásban – még ha vígjátékok is – már elég bölcsesség felhalmozódik, ráadásul Woody általában ugyanazokhoz a témákhoz tér vissza újra és újra. Remény vagy pesszimizmus, zavaros és izgalmas szerelmi viszonyok, bűnösök és ártatlanok – lássuk, mi mindent tanulhatunk az idén 80 éves mester filmjeiből!

Régen minden jobb volt – nem igaz! Kép forrása: tumblr, superseventies

Owen Wilson a húszas évek Párizsába vágyik vissza, számára ez a korszak jelenti az aranykort. Aztán amikor egy csoda folytán testközelből megismerheti a jazztől hangos, különc művészekkel teli közeget, lassan rájön, hogy ekkor sem volt minden fenékig tejfel. E korszak emberének számára a századforduló volt az ideál: Marion Cotillard legszívesebben oda térne vissza. És így tovább visszafelé, a végtelenségig.

Az Éjfélkor Párizsban bájos története a nosztalgia veszélyeire hívja fel a figyelmet – Woody Allen bölcs öregemberként arra biztat, hogy céltalan álmodozás helyett a valóságban lássuk meg a szépet és a rendkívülit. Néha nem is kell hozzá messzire menni!

Nem illetek össze, és ez izgalmas Kép forrása: simplepresent.com

Woody Allen legtöbb filmjének középpontjában párkapcsolati dilemmák állnak – Woody karaktere (még ha az újabb filmekben más színész is játssza), a neurotikus értelmiségi nehezen találja az utat álmai nőjéhez, aki gyakran ugyanolyan bonyolult személyiség, mint ő. A vonzalom adott, de mennyire lehet tartós?

A Játszd újra, Sam és a Manhattan mellett az Annie Hall a legjellegzetesebb példa arra, hogy Woody mellett nem könnyű a nőknek.

Mégis megéri tenni vele egy próbát. Az Annie Hall legzseniálisabb jelenetében feliratozva látjuk, mire gondol valójában a két fél, miközben beszélgetnek – ennél tanulságosabban kevesen fogalmazták meg, milyen a férfi, és milyen a nő.