4 Budapesten játszódó krimi, amit nem tudsz majd letenni

Zabolai Margit
Írta: ,

A kiöregedett FBI-ügynök meg a magányos amerikai detektív klasszikus főhősei az izgalmas krimiknek, de minden rejtély, minden bűnügy még izgalmasabbá válik, ha közben ismerős helyszíneket járhatsz be. Ezek a budapesti krimik egy ismerős város ismeretlen arcát is megmutatják neked.

Kondor Vilmos: Budapest Noir Kép forrása: vibesmagazine.hu

Budapest, 1936.

Erzsébetváros egyik kapualjában egy lány holttestére bukkannak, ám a lapok Gömbös Gyula miniszterelnök halálával vannak elfoglalva, így úgy tűnik, mintha a rejtélyes halálesetet csak egyetlen embert érdekelnie: a helyszínre Gordon Zsigmond, Az Est bűnügyi zsurnalisztája érkezik, aki gyorsan rájön, hogy a kegyetlen bűntény szálai egyszerre vezetnek felfelé, a budapesti elitbe, és lefelé, az alvilág, a prostitúció bugyraiba.

A nemrég megfilmesített krimi könyvváltozata a nagy sikerű író, Kondor Vilmos megszokott, magával ragadó stílusának köszönhetően szinte letehetetlen, Budapest pedig izgalmas, egyszerre tündöklő és egyszerre sötét háttere ennek a történetnek.

Békés Pál: Csikágó – Gangregény Kép forrása: libri.hu

Nem kimondottan krimi, a szó klasszikus értelmében, de Békés Pál regénye a budapesti Csikágó, a VII. kerület tipikus és jellegzetes figurái mellett az amerikai Chicago gengjeinek, gengsztereinek, szeszcsempészeinek világába is elvezeti az olvasót.

A történet szereplői ismerősek lehetnek, mintha már láttad is volna őket valamelyik utcasarkon, vagy egyszer melletted ültek a villamoson, csak soha nem gondoltad volna, hogy mindegyikük sorsa egy-egy külön kalandregény.

A Csikágóban megtörtént és fiktív események, életrajzi elemek és írói túlzások keverednek, egy nagyon is ismerős, mégis megannyi, ismeretlen réteget rejtő világban, miközben 100 év repül el a budapesti Csikágó felett.