3+1 film a gyermekvállalásról, amit neked is látnod kell

Írta: ,

Szinte már közhely, hogy a családalapítás, gyerekvállalás csak a mozivásznon megy mindig könnyedén, zökkenőmentesen. Szerencsére azonban korántsem csak idilli, problémamentes családi életet bemutató filmeket talál, aki a témában szeretne nézni valamint. Összegyűjtöttem a 4 kedvencemet, melyeket egyszer mindenképp érdemes megnézni!

A legszebb dolog Kép forrása: allocine.fr

1/4 A legszebb dolog

A 2011-es francia vígjáték egy fiatal pár történetét mutatja be, akik megismerkedésüket követően nem várnak sokáig a gyerekvállalással, ám ez a mindkettőjük számára nem várt bonyodalmakkal jár. A női főszerepben a bájos Louise Bourgoin-t láthatjuk, aki hitelesen bújik a kissé szétszórt és bizonytalan leendő anyuka bőrébe.

Akinek van gyereke, sokszor ismerhet magára egy-egy, a külső szemlélő számára furcsa és komikus szituációban – benne lenni persze nem mindig olyan vidám. Életszagú film a babavárás, szülés, majd az első időszak szépségeiről, nehézségeiről. Várandósoknak mindenképpen ajánlom – lehetőleg a leendő apukával együtt!

Juno Kép forrása: harvard.edu

2/4 Juno

A 2007-es Juno egy mindig aktuális témát boncolgat – egy nem kívánt terhesség alakulását követhetjük nyomon a filmben. A címszereplő tinilány 16 évesen néz anyai örömök elé, ám hamar eldől, hogy nem akarja megtartani a babát.

Abortusz helyett azonban  inkább az örökbeadás mellett dönt, a leendő szülőket pedig egy újsághirdetésben választja ki.

Már csak azért is érdekes ez a film a hazai nézőnek, mert Magyarországon, finoman szólva, nem túl elterjedt ez a gyakorlat. Junót azonban családja és barátja is támogatják döntésében, persze azért nem sétagalopp véghezvinnie az egészet. Számos rangos jelölése és díja mellett 2008-ban a Juno elnyerte a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscar-díjat.

Nicsak, ki beszél? Kép forrása: cineplex.com

3/4 Nicsak, ki beszél?

Egy igazi klasszikus 1989-ből, mely a magzat szemszögéből mutatja be a terhesség alakulását, egészen a fogantatástól kezdve.

Noha az IMDb 10-es skáláján csak 5,8-on áll a vígjáték, tökéletes választás annak, aki egy könnyed, mégis humoros filmre vágyik, kicsit más szemszögből megközelítve a várandóság időszakát – és már csak azért is érdemes megnézni, mert a közel 30 évvel ezelőtti filmben a két főszereplő, Kirstie Alley és John Travolta is csúcsformájukban vannak, és csak úgy sziporkáznak együtt.

Babák: Az első év Kép forrása: filmtrailer.hu

4/4 Babák: Az első év

A 2010-ben megjelent Babák című dokumentumfilm azt mutatja be, hogy születésüktől fogva az egymástól teljesen eltérő kultúrákban miként cseperednek a babák, hogyan viszonyul hozzájuk közvetlen környezetük és a társadalom. A négy kisbaba Namíbiában, Mongóliában, Tokióban és San Franciscóban jött a világra, és már megszületésük körülményei is merőben különböznek, nem beszélve a későbbiekről. Míg egyikük a porban játszik testvéreivel, a másikuk fürdővízébe belekortyolgat egy épp arra járó kecske, és játszótársai a tehenek, valamelyikük pedig egy éves koráig csak mesekönyvben lát állatot. A film nem ítélkezik, egyszerűen csak bemutatja a babákat hasonló – ugyanakkor teljesen eltérő – helyzetekben, mindenféle narráció és magyarázat nélkül. Persze, bizonyára mindenkiben felmerül a kérdés, hogy vajon melyik környezet ideális inkább egy gyereknek, de a választ nem adja senki a szánkba.