10 film, ami megrázta a világot

Írta: ,

Jó film rengeteg van. De olyan már kevesebb, amely meghatározza egy generáció gondolkodását, vagy évtizedekig befolyásolja a filmgyártást. Olyan nagy hatású filmeket gyűjtöttünk egy csokorba, melyek forradalmasították a filmipart, elsöprő erővel hatottak a közönségre, és mindmáig izgalmasak.

Aranypolgár Kép forrása: hubpages.com

1/10 Aranypolgár

Gondoltad volna, hogy bemutatásakor az Aranypolgár gyakorlatilag megbukott?

Később mégis a világ egyik leghíresebb filmje lett belőle.

Orson Welles szupergazdag, zsarnoki sajtómágnásról szóló filmje tele van médiakritikával, így akkoriban rengetegen megsértődtek miatta.

Mivel az üzenete aktuálisabb, mint valaha, ma is érdemes felfedezni a rózsabimbó titkát. 

Psycho Kép forrása: rottentomatoes.com

2/10 Psycho

Alfred Hitchcock rengeteg híres filmet rendezett, de valószínűleg a legnagyobb hatással a Psycho volt a közönségre.

A rendező az orránál fogva vezet végig a történeten, a Bates Motel bizarr titkai és a horrorisztikus események pedig ugyanolyan sokkolóak ma is, mint ötven évvel ezelőtt.

Egy maréknyi dollárért Kép forrása: filmtv.it

3/10 Egy maréknyi dollárért

A „legamerikaibb” filmes műfajt, a westernt az olaszok újították meg: megjelent egy borostás, koszos, kiábrándult Clint Eastwood, és már nem volt visszaút a jólfésült, erkölcsös, elavult westernekhez.

Sergio Leone poros és véres filmjében már az sem egyértelmű, ki a jó és ki a rossz – épp ezért izgalmas.

A keresztapa Kép forrása: tumblr, talent-only

4/10 A keresztapa

Francis Ford Coppola a gengszterfilmet forradalmasította azzal, hogy az olasz maffiavilágot a korábbiaknál összetettebben, és persze véresebben ábrázolta.

A keresztapa azonnal legendává vált, azóta is mérföldkőnek számít; tavasszal pedig újra bemutatták a magyar mozik, így ismét a nagyvásznon sokkolt a levágott lófej.

Csillagok háborúja: Egy új remény Kép forrása: uturk.net

5/10 Csillagok háborúja: Egy új remény

Azt hiszem, a Star Wars jelentőségét senkinek nem kell bizonygatni – épp eléggé jól példázza a hatását a legújabb rész körüli hisztéria.

Anno a szülők semmit nem értettek belőle, a gyerekek viszont imádták: 1977-ben egy olyan utazásra hívott George Lucas, aminek talán sohasem lesz vége.

Forrest Gump Kép forrása: theberry.com

6/10 Forrest Gump

Az élet olyan, mint egy doboz bonbon… – ezt a mondatot mindenki megjegyzi, aki látta ezt a sírós-nevetős filmet.

Forrest Gump, a kissé együgyű átlagember a történelem legfontosabb eseményeinek tanúja, pedig közben végig csak a szerelemre vágyik – mint akárki más.

Nem csoda, hogy sokakat megérintett a film.

Harcosok klubja Kép forrása: updateordie.com

7/10 Harcosok klubja

A film, amit legalább kétszer kell megnézned, hiszen a végső csavar mindent átértékel.

A Harcosok klubja egyszerre keserű társadalomkritika, kőkemény akciófilm és pszichiátriai látlelet – de ennél többet sajnos nem mondhatok, hiszen „a Klub első szabálya: senkinek egy szót se a klubról”.

Mátrix Kép forrása: moviestillsdb.com

8/10 Mátrix

A szép emlékű ezredfordulón mindenki hosszú fekete bőrkabátban és keskeny fekete napszemüvegben rohangált – ebben pedig a Mátrixnak is hatalmas szerepe volt.

Ahogy mém lett a kétféle kapszulából, a zöld-fekete kódokból vagy a golyók előli kitérésből, úgy a film filozófiája is sokakat hatalmába kerített.

Avatar Kép forrása: mposter.com

9/10 Avatar

Technikai áttörés, bevételi rekordok döntögetése: bár az Avatar tartalmi értéke kétséges, az egészen biztos, hogy óriási hatással volt a világra.

Tehát történet ide vagy oda, James Cameron jóvoltából hamarosan nem egy, de rögtön négy folytatás készül hozzá – az elsőre már csak két évet kell várnunk.

Saul fia Kép forrása: filmdroid.hu

10/10 Saul fia

Tavaly az egész filmes világ a Saul fiáról beszélt – a diadalútja pedig még korántsem ért véget, hiszen sok helyen csak mostanában mutatják be.

Nemes Jeles László forradalmasította a holokauszt ábrázolását, szentimentalizmus nélkül talált emberséget az embertelenségben, ami sokakat elgondolkoztatott – büszkék lehetünk rá.