Vegán ételkülönlegességek az ünnepekre, receptekkel

Írta: ,

Az Ünnepek közeledtével egyre nagyobb a nyomás rajtunk, hogy mindennel időben elkészüljünk. A takarítás-vásárlás mellett még a sütés-főzés is ránk marad, ráadásul manapság már legalább egy ember vegán, vagy vegán ételeket fogyaszt, még a legszűkebb családi körben is. Ebből kifolyólag sokan bajban vannak, hogy mivel is várhatnák azokat a vendégeket, akik vegán étrendet követnek, illetve olykor maguk a vegánok is elbizonytalanodnak, hogy mit készíthetnének Karácsonyra, ami nem csak egészséges, de finom is! Lássunk most három, viszonylag egyszerűen elkészíthető receptet.

Pásztor pite Kép forrása: jocooks.com

Hozzávalók: 90g vöröshagyma, 45g zeller, 90g répa, 120g gomba, 5g fokhagyma, 2g friss fűszerkeverék (rozmaring, kakukkfű, zsálya) és feketebors, 60g borsó, 120g lencse, 6g miso paszta, 15g sűrített paradicsom, 15g szójaszósz, 5g almaecet, 180g víz, 9g liszt.

A feltéthez: 400g burgonya, 1 csipet fekete bors, 100g növényitej.

Elkészítés:

A zöldségeket vágjuk fel apró kockákra, és a friss fűszereket is aprítsuk. Fogjuk egy wok-ot (vagy serpenyőt) és tegyük bele az apróra vágott zellert, répát és vöröshagymát majd pároljuk 5 percig, utána adjuk hozzá a gombát is, majd sűrű kevergetés mellett főzzük további 2 percig. Ezután jöhet hozzá a feketebors, a friss fűszer, lencse, borsó, miso paszta, sűrített paradicsom és a szójaszósz is és almaecet is.

Főzzük tovább, amíg közepesen megpuhul minden, majd adjuk hozzá a vízzel elkevert lisztet, és addig főzzük, amíg kissé besűrűsödik a lé. Ezt követően a főtt krumplit törjük át, adjuk hozzá a borst és a tejet, majd keverjük el alaposan. Kis sütő edényekbe halmozzuk alulra a lencsés mixünket, majd a tetejére kerüljön a krumplis massza. Ezután irány a sütő, 230°C-on süssük addig, amíg a krumplis réteg megbarnul.

Ropogós rizs golyók Kép forrása: thefoodiephysician.com

Hozzávalók: 1 fej apróra vágott vöröshagyma, 220g szeletelt gomba, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 teáskanál bazsalikom, 1 teáskanál oregánó, 1/2 teáskanál olasz fűszerkeverék, 1/4 teáskanál hagyma só, 1/4 bögre alaplé (zöldség leves), 4 bögre főtt barna rizs, 1 bögre + 1/2 bögre zsemlemorzsa, 1/2 bögre liszt, 1/4 bögre élesztőpehely.

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.

A gombát, vöröshagymát és fokhagymát tegyük egy edénybe 2 kanál alaplével együtt, és főzzük addig, amíg megpuhulnak. A megpuhult zöldségeket és a főtt rizst tegyük egy mixerbe a fűszerekkel, zsemlemorzsával, liszttel és 2 kanál alaplével együtt, majd dolgozzuk jól össze. Annyi zsemlemorzsát adjunk hozzá, amennyit felvesz!

Ezt követően egy adag zsemlemorzsát keverjünk el az élesztőpehellyel, és a mixerben kapott masszából formázzunk kis golyókat, amiket meghempergetünk a zsemlemorzsás keverékben. Tegyük egy sütőlapra a golyókat, és süssük őket 20 percig, majd langyosan tálaljuk!