Ünnepi desszertek vegán köntösben: egészségesek, gyorsak és mindenkinek ízleni fognak

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Már a tavalyi évben is teljesen vegán volt nálunk az ünnepi menü, és azóta csak gyűltek és gyűltek az új receptek a tarsolyomban. Bár kellett néhány hónap, amíg teljesen átálltam az új szokásokra, lassan két éve tekintek teljesen másként az ételekre. Már messze nem lemondás néhány „alapanyag” kihagyása: ez lett az alapvető és a természetes. Most megosztom veletek a kedvenc vegán desszertjeimet!

Töltött datolya

Nálunk rendszeresen kerül datolya az asztalra: vagy magában esszük, vagy sütemények, édességek alapanyagként használjuk. A család kedvence a Medjool datolya, ezt össze se lehet hasonlítani az aszalt változatokkal. Ha te is kipróbálnád ezt a receptet, akkor mindenképpen nagyobb és krémesebb, karamellás ízvilágú datolyát vásárolj. Az elkészítése pedig igazán egyszerű ezeknek a falatnyi finomságoknak. 

Így csináld: Óvatosan vedd ki a datolyák magjait, majd a helyükre tölts valamilyen mennyei krémet: nálunk nagy sláger a kesudiókrém, de örömmel teszek egy pici marcipánt is a datolyák belsejébe. Ha van időd, az így kapott falatkákat mártsd bele csokiba,  esetleg szórd meg őket darált dióval,de e nélkül is mennyeiek lesznek!

 

Gesztenyepüré

Az egyik legegyszerűbb vegán desszert a gesztenyepüré, és talán a leggyorsabb is – különösen akkor, ha eleve kész gesztenyepürét választasz. Persze a legjobban akkor jársz, ha te magad főzöd a gesztenyéket és utólag ízesíted azokat. Amennyiben gyorsítanál a folyamaton, érdemes a fagyasztóban kutakodnod a gesztenyetömbök után. Válassz hozzáadott cukor nélküli natúr gesztenyepürét!

Így csináld: Engedd fel a fagyasztott gesztenyetömböket, majd kóstolás után, ha szükségesnek ítéled, ízesítsd. Tehetsz bele rumot, vagy rum aromát is, édesítsd természetes édesítőszerrel (pl. stevia). Nyomd át krumplinyomón a gesztenyepépet, majd rétegezd pohárban vegán habspray segítségével. Ha nem frissen tálalod, akkor természetesen ez a hab is összeesik – amennyiben szeretnéd előre elkészíteni, akkor egyszerűen növényi alapú „tejszínt” habosíts fel.

 

Vegán csoki mousse

Nagyon trükkös és különleges ez a finomság, azonban tökéletes karácsonyi desszert lehet belőle, amit még a tojás- és tejérzékenyek is örömmel fognak venni, nem csupán a vegánok. Ennek a moussenak az alapja a csicseriborsó leve, avagy az aquafaba. 

Így csináld: Kuktában főzz meg egy adag csicseriborsót, de fontos, hogy ne fűszerezd a levét. Miután a borsó megfőtt, szűrd le, és a kapott levet kicsit forrald tovább, hogy biztosan fel tudd verni. Hagyd kihűlni, majd a kocsonyás alapot kezdd el habverővel felverni. Apránként adj hozzá pár csepp citromlevet és adagold a porcukrot addig, amíg egy sűrű, krémes, felvert tojásfehérje szerű állagot nem kapsz. Olvassz étcsokit gőz fölött, majd óvatosan forgasd össze a habbal. Hűtés után kész is a tökéletes mousse!

 

Csokoládés mártogatós

Nincs is annál jobb, amikor a család összegyűlik az asztal körül és együtt nassoltok valamilyen finomságot. Még hangulatosabb lehet az összejövetel, ha egy kis fondü, mártogatós is az asztalra kerül. Szerencsére ezt is kifejezetten könnyű egészséges, vegán változatban tálalni!

Így csináld: Gőz fölött olvassz meg egy adag kakaót, pár csepp vizet és némi édesítőt. Az így kapott csokihoz adj valamilyen magkrémet: a földimogyoró mindig nyerő választás, de nagyon finom, édeskés a kesudió krém is, aromásabb, ízletesebb a mandula. Krémes, nyúlós, izgalmas lesz a végeredmény, amibe bármilyen felkockázott gyümölcsöt tudtok mártogatni – de ezt a krémet süteményekre, palacsintákra is bátran öntheted. 

 

Fókuszban

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

3 óriási tévhit a hurutos köhögéssel kapcsolatban

Okos tetőablak: együtt a kényelem és a funkció