Ünnepi desszertek a világ körül – Idén te is elkészítheted őket!

Írta: ,

A finom, közösen elköltött ételek az ünnepek lelkét adják. De mit esznek az emberek a világ körül? Cikkünkből megismerheted a hagyományos ünnepi desszerteket, és ha kedved van hozzá, idén a ti menütökbe is bekerülhet néhány finomság!

Panettone, olasz karácsonyi kalács Kép forrása: blogosferathermomix.es

1/5 Panettone, olasz karácsonyi kalács

Kicsit kuglóf, kicsit gyümölcskenyér, így nem csoda, ha te sem tudsz ellenállni neki. A foszlós édességhez 3 dkg élesztőt morzsolj el 1 dl langyos tejben, adj hozzá 1 kiskanál cukrot és 1 kiskanál lisztet, majd tedd meleg helyre. 50 dkg lisztet keverj el egy csipet sóval, egy citrom reszelt héjával, add hozzá az élesztőt, 10 dkg cukrot, 4 tojássárgáját és 15 dkg olvasztott margarint. Kezdd el dagasztani, közben adj hozzá 2 dl langyos tejet. Egy óra kelesztés után add hozzá az aszalt- és kandírozott gyümölcsöket, majd a tésztát tedd egy kivajazott kuglófformába. 210 fokon süsd körülbelül 10 percig, majd 180 fokon további 30 percig. Míg sül, keverj el 6 dkg olvasztott margarint egy csomag vaníliás cukorral, majd vágj a sütid tetejébe kereszt alakú nyílást, és kend meg vele. Ezután tedd vissza még 15 percre a sütőbe, vagy amíg teljesen át nem sül.

Pavlova, az új-zélandi cukormámor Kép forrása: ao.com

2/5 Pavlova, az új-zélandi cukormámor

Az új-zélandiak és az ausztrálok kedvenc csemegéje csak úgy úszik a cukorban, de cserébe mennyeien finom. Valamelyest a habcsókra emlékeztet, és édessége miatt a legjobb, ha savanykás gyümölcsökkel szolgálod fel, például kivivel, hogy autentikus legyél.

A sütőt melegítsd elő 180 fokra, majd 4 tojásfehérjéből verj kemény habot egy csipet sóval, 25 dkg porcukorral és 1 teáskanál fehérborecettel. Ha a hab már kemény, egy spatulával keverj el benne óvatosan 2 púpozott teáskanál kukoricalisztet. A habot tedd  sütőpapírral kibélelt tálcára, és formázz belőle magas kör alakot. Süsd 45 percig, majd kapcsold le a sütőt, és hagyd száradni még 30 percet, mielőtt kiveszed a süteményt. A tetejére szórd a gyümölcsöt, és ízlés szerint tejszínhabot is tehetsz rá.

Risalamande, a dán meglepetés Kép forrása: dieplicious.com

3/5 Risalamande, a dán meglepetés

A tejberizsre hajazó édességhez egy kedves játék is kapcsolódik: a rizsbe egy egész szem mandulát kevernek, és akihez a mag kerül, az nyer valami apróságot, például egy bonbont, vagy kis újévi malac figurát. A desszerthez forralj fel 5 csésze tejet 6 evőkanál cukorral és egy csésze rizzsel, majd főzd közepes lángon, amíg a rizs megpuhul.

Hűtsd hűtőszekrényben 1-2 órát, majd keverj hozzá 1 csésze apróra vágott mandulát, és egy pohár, kemény habbá vert tejszínt. Keverj hozzá 2 evőkanál porcukrot is, majd tedd még egy órára a hűtőbe. Közben egy üveg kimagozott meggyet vagy cseresznyét a levével és 2 evőkanál cukorral együtt forralj fel. Ha forr, egy evőkanál kukoricalisztet keverj el 2 evőkanál vízzel, és add a gyümölcshöz. Egyszer forrald össze, majd kis tálkákba szedve tálald a hideg rizst a meleg gyümölcsszósszal.

Mexikói vajas sütemény Kép forrása: sweetsugarbelle.com

4/5 Mexikói vajas sütemény

A sok krémes finomság között jól fognak esni ezek a faltnyi, ropogós kis kekszek. Egy tálban keverj el másfél csésze lisztet, fél teáskanál sütőport és egy csipet sót.

Egy másik tálban keverj habosra 3/4 csésze cukrot, 8 evőkanál puha vajat és egy teáskanál vaníliakivonatot. Egyesével dolgozz hozzá 3 tojássárgáját, majd a nedves és a száraz összetevőket gyúrd össze.

A tésztából gyúrj kis golyókat, tedd őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, és a közepükbe az ujjaddal nyomj kis lyukat, majd hagyd állni őket 1 óráig. Mindegyik kekszet kend meg tojásfehérjével, mártsd őket színes cukorkába, majd tedd vissza a tepsire és süsd őket 15 percig 150 fokon. Hagyd kihűlni őket, majd tálalhatod is.

Coquito, a tojáslikőr Puerto Ricóból Kép forrása: alwaysorderdessert.com

5/5 Coquito, a tojáslikőr Puerto Ricóból

A klasszikus tojáslikőr helyi változata igazi ínyenc karácsonyi csemege, az elkészítése pedig pofonegyszerű, bár néhány különlegesebb alapanyagra szükséged lesz hozzá (persze semmi olyasmire, amit egy nagyáruházban ne tudnál beszerezni).

Egy mixerben keverj habosra 4 lágyan felvert tojásfehérjét, 2 csésze kókusztejet, 2 csésze rumot (lehetőleg puerto ricóit, ha a hagyományos receptnél akarsz maradni) és 4 dl sűrített, édesített tejet. Ha az ital már habos és krémes, töltsd poharakba, hintsd meg a tetejüket fahéjjal, és tegyél mindegyikbe egy fahéjrudat, mielőtt a vendégeidet megkínálod.