Sok vendéget vársz? Süss kekszet!

Írta: ,

Ha az ünnepek alatt sok vendég megfordul nálad, és szeretnéd őket megkínálni valami finomsággal, süss illatos, ­omlós kekszet! Nem is kell teljesen frissnek lennie, akár egy hétig is eláll, vagyis előre is elkészítheted, ahogy időd engedni. Íme néhány kekszrecept, melyek elkészítése kb. fél óra sütéssel együtt, ráadásul közben igazi karácsonyi illat lengi majd be a lakást!

Aszalt gyümölcsös korongok Kép forrása: prettysimplesweet.com

1/4 Aszalt gyümölcsös korongok

Hozzávalók: 250 gramm zabpehely, 10 dkg liszt, fél zacskó sütőpor, 1 egész tojás, 10 dkg margarin, 7 evőkanál méz, és egy jókora marék a következő finomságokból, ízlés szerint kombinálva: durvára vágott dió, mandula, és aszalt gyümölcsök, de a kókuszreszelék és némi fahéj se maradjon le, ezektől az egész üde lesz.

Egy nagy tálban gyúrd össze az összes hozzávalót. Ha túl szilárd a massza, önts hozzá kevés tejet.

Egy evőkanál segítségével halmozz kis adagokat egy sütőpapírral bélelt tepsire, és lapogasd le őket. Kb. 10­-12 perc alatt 180 fokon süsd aranybarnára.

Csokirajongóknak nutellás keksz Kép forrása: ambitiouskitchen.com

2/4 Csokirajongóknak nutellás keksz

Egy keverőtálba tegyél 1 csésze Nutellát, 3⁄4 csésze vajat, 1/4 csésze cukrot és két zacskó vaníliás cukrot, majd az egészet keverd ki jó krémesre. Szitálj hozzá egy csésze lisztet fél zacskó sütőporral, valamint egy csésze zabpelyhet, majd keverd össze.

A végén megbolondíthatod durvára tört csokidarabokkal is.

Sütőpapírral bélelt tepsire tetszés szerint halmozd rá a kis kekszeket, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd ropogósra kb. 10­-12 perc alatt.

Figyelem! Valósággal eteti magát, de óvatosan a falánksággal, mert kalóriatartalmát kiszámolni sem merjük.

Omlós vaníliás keksz Kép forrása: errenskitchen.com

3/4 Omlós vaníliás keksz

25 dkg lisztet keverj el fél zacskó sütőporral és fél teáskanál szódabikarbónával.

Egy másik tálban 8 dkg puha vajat keverj jó habosra, fehéredésig, 10 dkg cukorral és 4 zacskó vaníliás cukorral, majd adj hozzá egy tojást is. Vaníliás cukor helyett még jobb, ha vaníliarúddal vagy vaníliaaromával dolgozol, intenzívebb ízt fogsz kapni. Az egészhez adagold hozzá a lisztes egyveleget, és keverd össze a tésztát.

Gyúrj a masszából golyócskákat, majd lapítsd el őket, és süsd addig, míg szép arany színe lesz – kb. 10 perc alatt elkészül, ha 180 fokra előmelegítetted a sütőt.

Mandulás keksz Kép forrása: plainchicken.com

4/4 Mandulás keksz

Egy tálban alaposan keverj össze 25 dkg lisztet fél teáskanál szódabikarbónával, fél zacskó sütőporral, 6­8 dkg darált mandulával, 1 teáskanál őrölt gyömbérrel, fél teáskanál fahéjjal és egy teáskanál mézeskalács­fűszerkeverékkel, valamint 1­1 jól megmosott narancs és citrom reszelt héjával.

Olvassz fel 15 dkg mézet 6 dkg vajjal, majd csavard bele az egész narancs és tetszőlegesen a fél citrom levét. Öntsd hozzá a lisztes keverékhez, és alaposan dolgozd össze. Ha a gyümölcslevektől túl lágy lenne a tészta, kevés liszt hozzáadásával javíthatsz a helyzeten.

Amikor teljesen kihűlt a tészta, sütőpapírral bélelt tepsibe halmozz kis kupacokat, majd lapítsd kekszhez illő formára, és 180 fokon kb. 12 perc alatt süsd szép aranybarnára őket.