Így spórold ki a kalóriákat a karácsonyi menüből

Írta: ,

A karácsonyi időszakot nem szükséges pluszkilókkal és rossz közérzettel zárnod, hiszen könnyen készíthetsz egészséges, ám legalább annyira ünnepi és ízletes ételeket is! Csupán néhány apró változtatásra van szükség a megszokott menüben, és máris alakbaráttá varázsoltad a nagy lakomázást!

Válaszd a göngyölt húsokat Kép forrása: wickedspatula.com

1/7 Válaszd a göngyölt húsokat

A egészséges alapanyagokat illetően karácsonykor is a sovány húsok és zöldségek, gyümölcsök mellett kell döntened, de ezt ilyenkor egészen másként is megteheted, mint ahogy az a hétköznapokon megszokott.

Abszolút ünnepi ételnek számítanak például a sovány húsokba göngyölt gyümölcsök, zöldségek, amiket sütőben, vagy a serpenyődben lefedve, párolva is készre süthetsz.

Gazdagíthatod az ételt egy-egy szeletelt sonkával, illetve mértékletesen kalóriaszegény sajtokkal. Utóbbiból bőven elegendő, ha egy leheletnyit reszelsz a húsok tetejére, hiszen az íz és a látvány így is adott lesz, felesleges túlzásokba esned.

2/7 Hal és saláta – a klasszikus páros

Bár a göngyölt húsok tárháza igen széles mind az ízesítést, mint az alapanyagok variálását illetően, más lehetőségek is kínálkoznak az ünnepi menü elkészítésekor.

A hagyomány és a modernitás között átmenetet képeznek a kalóriaszegény halak, amik grillezve, filéként sütve nem csupán látványosak, hanem jóval egészségesebbek is, mint a rántott változatok.

A frissen sütött halakhoz kiválóan illik bármilyen zöldség, de a klasszikusnak számító franciasaláta is abszolút megállja a helyét.

Érdemes próbát tenned a rostokban gazdag köret alapanyagokkal is, így a kölessel, quinoával, bulgurral, vagy a csőben sült zöldségekkel.

Látványos köretek Kép forrása: beyondkimchee.com

3/7 Látványos köretek

Karácsonykor rengeteget számít a tálalás, még a legkalóriaszegényebb finomságok is ünnepien hatnak, ha némi csavarral rukkolsz elő szenteste.

Forró, sós vízben főzz meg bármilyen friss vagy mélyfagyasztott zöldséget, majd kókuszzsírral kikent szuflé formában, kevés besamelmártással, vagy akár keményítővel kevert tejföllel rétegezve süsd készre. A köretet öntsd ki a formából a tányérra, és már tálalhatod is vele a főételt.

A hagyományos barnarizs is egészen másként mutat, ha puhára főzöd, majd merőkanálba, vagy kisméretű, kerek teaszűrőbe nyomkodod, és így fordítod rá a tányérra. A diétás halmocskát már csak egy friss petrezselyemlevéllel kell díszítened.

Isteni sült szárnyasok Kép forrása: shesimmers.com

4/7 Isteni sült szárnyasok

Hagyományos és ugyancsak egészséges ünnepi étel a sült szárnyas, aminek a diéta jegyében inkább a bőr nélküli mellrészét érdemes előnyben részesítened. Természetesen az egészben sült változatok is megfelelnek az alkalomra, és aránylag kalóriaszegénynek bizonyulnak, főleg, ha párolt káposztával, zöldségekkel kínálod őket.

Ráadásul így az egész családnak a kedvére tehetsz, hiszen mindenki megtalálhatja a kedvére valót, akár a zsírosabb, szaftosabb falatokat, akár a kalóriaszegény részeket kedvelik inkább. Ha pedig újdonságra vágysz, süsd össze a csirkemelleket sonkával, gombával, kevés sajttal, esetleg borítsd be a friss májat baconnel, ami előételként éppúgy megállja a helyét, mint főfogásként.

Vörös húsok? Jöhetnek! Kép forrása: melangery.com

5/7 Vörös húsok? Jöhetnek!

Akkor is étkezhetsz egészségesen karácsonykor, ha vörös húsra vágysz, bár jóval szerencsésebb, ha a megszokott sertést inkább vad- vagy marhahúsra cseréled.

Ezekből az alapanyagokból kivételesen finom ételek készíthetőek, pl. a zöldségekkel főzött raguk vörösboros áfonyamártással kiváló ünnepi forgásnak bizonyulnak.

A nehéz húsokat alkalmivá teheted a különleges pácoknak köszönhetően. Választhatsz mustáros, csípős, vagy éppen fokhagymás, zöldfűszeres pácot, és a vörös húsok egyik legfinomabb részéből, a szűzpecsenyéből máris mennyei fogást állíthatsz össze.

Erről a finomságról bizony senki sem fogja megmondani, hogy alakbarát, de mégis egy könnyed, különösen ízletes karácsonyi fogás.

Na és a desszertek? Kép forrása: tammileetips.com

6/7 Na és a desszertek?

A desszerteket illetően sokan elvetik a sulykot. Való igaz, nem könnyű ellenállni a habos, krémes, csokoládés süteményeknek, de ha te készíted a desszerteket, választhatsz egészségesebb, ám nem kevésbé finom alapanyagokat (akár energiacsökkentett liszteket).

A dióval, sárgabaracklekvárral töltött sült alma nem csupán olcsó és kalóriaszegény, hanem tipikus ünnepi nassolnivaló is egyben.

A házilag, keményítővel készített pudingok szintén átlagon alul vannak a kalóriákat illetően, viszont rendkívül változatos formában elkészíthetőek.

Alapanyag gyanánt jó választás a zsírszegény túró vagy joghurt, amiből látványos torta készíthető, vékony tésztával, sok-sok idénygyümölccsel.

Használd változatosan a fűszereket Kép forrása: kirantarun.com

7/7 Használd változatosan a fűszereket

A sütemények, karácsonyi italok ízesítése során ne feledkezz meg a jellegzetes karácsonyi fűszerről, a fahéjról sem, ami kiváló zsírégetőemésztésserkentő és fertőtlenítő hatású ízesítő.

Emellett jó ötlet lehet, ha minél több, kevésbé átlagos fűszert használsz, ami így ünnepibbé, különlegesebbé teheti a fogásokat.

A vörös- és vadhúsokhoz kiválóan illik a kakukkfű, ami nem éppen tipikus eleme a magyar konyhának. A rozmaringra már gyakrabban támaszkodnak a háziasszonyok, a látványos, hosszúszárú fűszernövény tökéletes kiegészítője az egészben sütött csirkéknek. 

Némi szerecsendióval, szegfűszeggel, gyömbérrel, vagy ánizzsal pedig új magaslatokba emelheted a főztödet.