3 gyümölcsös desszertálom az ünnepi időszakra

Bodnár Alexa
Írta: ,
3 gyümölcsös desszertálom az ünnepi időszakra

Ha már a könyöködön jön ki a mézeskalács és a bejgli, és nem szeretnél édes-mézes-cukros-csokis desszertet felszolgálni a karácsonyi ebéd vagy vacsora után, idén tegyél egy próbát a gyümölcsös süteményekkel! Elhoztuk neked a kedvenc karácsonyi desszertjeinket, amelyek mind ízletes gyümölcsökkel készülnek!

1. Lime torta

Van frissítőbb édesség a lime-os desszerteknél? Ha te is visszasírod a nyári citromfagyi ízét, idézd meg az ünnepi menü keretében, egy csodálatos lime torta formájában. Mutatjuk a receptjét!

3 gyümölcsös desszertálom az ünnepi időszakra

Hozzávalók:

  • 1 és ¾ csésze liszt,
  • 1 csipet só,
  • 8 ek. hideg vaj,
  • negyed csésze hideg víz,
  • 1 ek. méz,
  • 2 tk. fahéj,
  • 1,5 ek. porcukor,
  • negyed tk. gyömbérpor,
  • 1 csésze kristálycukor,
  • 1 csésze puha, de nem folyós vaj,
  • másfél csésze lime-lé,
  • negyed csésze reszelt lime-héj,
  • 6 felvert tojás,
  • csoki a díszítéshez.

Elkészítés:

  1. A tészta elkészítéséhez a lisztet keverd össze a sóval és a fűszerekkel, majd morzsold el benne a vajat.
  2. Add hozzá a vizet és a mézet, majd gyúrd össze.
  3. Kivajazott, kilisztezett piteformában süsd meg a torta alapját, 180 fokos, előmelegített sütőben.
  4. A krém elkészítéséhez keverd össze a lime levét a kristálycukorral egy lábasban, majd add hozzá a tojást, a reszelt lime-héjat és a vajat. Főzd az egészet addig, amíg sűrű krém nem lesz, majd hűtsd le szobahőmérsékletűre.
  5. Ha megsült a torta alapja, és kihűlt, töltsd meg a krémmel, majd tedd hűtőbe legalább egy éjszakára.
  6. A tortát dekorálhatod olvasztott csokival, cukorkával, tejszínhabbal, ahogy neked a leginkább tetszik!

2. Habcsók sütemény narancsos sorbet-val

Ez a különleges, aranyló színű desszert az ünnepi asztal dísze lehet, az összes vendéged elámul majd a szépségétől — na meg az ízétől! Szerintünk úgy a legkülönlegesebb, ha hófehér habcsókot készítesz házi narancsfagyival, de a habcsókokat színezheted ételfestékkel is.

3 gyümölcsös desszertálom az ünnepi időszakra

Hozzávalók:

  • 2 tojásfehérje,
  • negyed tk. borkő,
  • fél csésze porcukor,
  • 10 közepes narancs,
  • 1,5 csésze víz,
  • 1 csésze kristálycukor,
  • negyed csésze citromlé,
  • reszelt narancshéj.

Elkészítés:

  1. A tojásfehérjét verd kemény habbá a porcukorral és a borkővel, majd töltsd habzsákba.
  2. A habzsákból nyomj apró köröket egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre, majd 100 fokon süsd 70-90 perc alatt készre.
  3. Reszeld le a narancsok héját, majd vágd ezeket félbe, és facsard ki a levüket.
  4. Keverd össze a narancslevet a citromlével, a vízzel és a cukorral, majd keverd bele a narancshéjat.
  5. Tedd fagyasztóba a keveréket, majd fagyassz belőle sorbet állagú desszertet úgy, hogy fél óránként összekevered egy villával. Ha van fagylaltgéped, abban is elkészítheted.
  6. A habcsókokat be is töltheted a sorbet-val, de akár mellé is tálalhatod.