5 gyors ünnepi főfogás - mert nem a konyhában eltöltött időn múlnak az ízek!

Schuster Borka
Írta: ,

Az ünnep egyik legszebb pillanata, amikor együtt ül asztalhoz a család, de nem kell, hogy ezért a pillanatért a nap további részét bárki feláldozza. Akárki készíti is az ünnepi menüt, ezeknek a recepteknek biztosan örülni fog, hiszen nem kell egész nap a konyhában állni velük, így több időt tud együtt tölteni a család. (X)

 

Spenótos töltött pulykamell morzsában, koktél salátával

Hozzávalók:
személyenként egy pulykamellfilé, bébispenót (lehet mirelit is), egy kocka vaj, só, bors, Vénusz sütőolaj, a panírhoz liszt, tojás, zsemlemorzsa.

Hozzávalók a salátához:
egy csomag zöldsaláta, egy kis fej lila hagyma, két marék koktélparadicsom, egy evőkanál balzsamecet.

 

Elkészítés: A pulykamellfiléket kicsit klopfold ki, mindegyikre tegyél egy kis darab vajat, halmozz rájuk spenótot, sózd, borsozd, majd tekerd fel őket. Rögzítsd őket egy fogpiszkálóval, majd panírozd be a szeleteket, és felhevített olajban süsd őket ropogós aranybarnára.

A salátához vágd félbe a paradicsomokat, apró kockára a hagymát, majd a salátával együtt forgasd össze a balzsamecettel. Tálalás előtt távolítsd el a fogpiszkálót a pulykamellből.

Sertéssült pirított gnocchival, fűszeres mártásban

 

Hozzávalók:

2 kg egész karaj, 2 fej vöröshagyma, 3 narancs kifacsart leve, 3 evőkanál szójaszósz, 3 evőkanál méz, 1 teáskanál mustármag, 3 db fahéjrúd, 2 teáskanál fahéj, egy narancs, bors, só, gnocchi (készen kapható), Vénusz Immuno étolaj a lesütéshez.

 

Elkészítés: Egy nagyobb tepsi aljára fektess narancsszeleteket és a fahéjrudakat. A húst sózd, borsozd, egy nagyobb serpenyőben egy kis olajon minden oldalát pirítsd meg, hogy kapjon egy kis kérget. Közben a narancsból, a mézből, a szójaszószból és a fűszerekből készíts pácot. Tedd a húst a tepsibe, kend meg a páccal majd fóliával letakarva tedd a sütőbe, és sütés közben többször forgasd meg, kenegesd a páccal.

Tálalás előtt a gnocchikat készítsd el a csomagoláson található útmutatás alapján, majd egy nagyobb serpenyőben egy kevés olajon pirítsd le őket.

Durbincs filé parmezános bundában, burgonyával, lencsesalátával

Hozzávalók:

durbincsfilé, reszelt parmezán, só, bors, Vénusz Immuno étolaj,

Hozzávalók a körethez:

a 1 konzerv lencse, 2-3 db. sárgarépa, 1 fej hagyma, 1 babérlevél, só, bors, burgonya.

 

 

Elkészítés: A durbincsot sózd, borsozd, forgasd a parmezánba majd egy-két percig süsd forró olajban, hogy ropogós réteget kapjon. Ez után tedd sütőpapírral bélelt tepsibe és előmelegített sütőben süsd készre. A burgonyát alaposan mosd meg, majd tedd vízbe főni.

Amikor késsel megszúrod, és már a közepe is puha, szűrd le, vágd cikkekre, fektesd őket sütőpapírral bélelt tepsire, sózd, borsozd, locsold meg olajjal és sütőben süsd ropogósra.

A lencsesalátához vágd apróra a hagymát és olajon pirítsd meg. Ha kezd üvegesedni, add hozzá a lencsét és a nagyon apróra vágott sárgarépát, majd sózd, borsozd, add hozzá a babérlevelet, kb. 200 ml vizet és párold készre az egészet.

A burgonyákat főzd meg héjastól sós vízben, ha megfőttek hámozd meg és pirítsd le 200 C fokos sütőben.

Orosz saláta, frissen sült bagettel

Hozzávalók:

500 g csirkemellfilé, 500 g ecetes uborka, 3 közepes burgonya, 2 közepes sárgarépa, 1 konzerv zöldborsó, 1 vöröshagyma, só, bors ízlés szerint, elősütött bagett.

Hozzávalók a házi majonézhez:

2 db tojás sárgája, 3 dl első préselésű Vénusz étolaj, 2 tk porcukor, 2 mk mustár, 3 tk citromlé, só, őrölt fehér bors.

 

Elkészítés: A csirkemellet főzd meg és aprítsd fel. A burgonyát és a répát tisztítsd meg, vágd kisebb kockákra és sós vízben főzd puhára. A keményre főtt tojásokat és az uborkát is kockázd fel. A majonézhez egy keverőtálban a tojássárgáját keverd el kézi habverővel a többi hozzávalóval, az olaj és a citromlé kivételével.

Ha már homogén, folyamatos keverés mellett vékony sugárban csurgasd hozzá az olajat és a citromlevet is. Kóstold meg, és ha kell, ízesítsd még. A saláta hozzávalóit a majonézzel együtt forgasd össze, a bagetteket közvetlenül tálalás előtt süsd készre.

Tejszínes spenóttal töltött lazactekercsek

Hozzávalók:

lazacfilé, 2 citrom, egy doboz főzőtejszín, egy zacskó mirelit leveles spenót, két gerezd fokhagyma, só, bors.

Elkészítés: A fokhagymát zúzd össze és egy serpenyőben párold össze a spenóttal, öntsd fel a tejszínnel és forralj rajta egyet. A lazacfiléket sózd, borsozd, kend meg őket a tejszínes spenóttal majd tekerd fel őket és tűzd össze egy fogpiszkálóval. Sorakoztasd őket sütőpapírral bélelt tepsire, és locsold meg őket az egyik kifacsart citrom levével. Előmelegített sütőben süsd készre, tálalás előtt távolítsd el a fogpiszkálót és díszítsd cikkekre vágott citrommal a tekercseket. Köretként klasszikus burgonyapürét ajánlunk.

Képek: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Fókuszban

Egyszerű húsvéti ötletek, amikkel instant ünnepi hangulatot teremthetsz a családban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv