Ezeket az ételeket sose fogyaszd lefekvés előtt (még az ünnepek alatt se)!

Írta: ,

Senki sem szeret korgó hassal álomba szenderülni, ezért időnként előfordul, hogy közvetlenül a lefekvés előtt kerül sor a vacsorára. Akad azonban néhány étel, amit érdemes minél távolabbról elkerülni ilyenkor; egyes finomságok ugyanis éberré tehetnek, vagy akár rémálmokat is okozhatnak. Például ezt az öt finomságot érdemes minél ritkábban beiktatnod a vacsorádba!

Csokoládémentes édes álmok Kép forrása: deliciouslyyum.com

1/5 Csokoládémentes édes álmok

Az már nem újdonság, hogy a csokoládé tele van cukorral, és fogyókúrázóknak (pláne lefekvés előtt) nem éppen a legjobb választás ebből csipegetni. Csakhogy emellett is több káros hatása lehet az éjszakai pihenésedre nézve.

Rengeteg olyan édesség van, amely kisebb-nagyobb mértékben tartalmaz koffeint, valamint olyan összetevőket (például teobromin), amik felgyorsíthatják a szívverésedet. Ez pedig ahhoz vezethet, hogy egész éjszaka a plafont bámulod, reggel pedig a világ legnehezebb dolgának tűnik majd kibújni a takaró alól. Ráadásul egy felmérés szerint 10-ből 7 ember tapasztalt már rémálmokat, amikor gyorskaját vagy csokoládét fogyasztott lefekvés előtt!

Ha már hús, NE legyen vörös! Kép forrása: lifesambrosia.com

2/5 Ha már hús, NE legyen vörös!

Egyébként sem nagyon javasolják, hogy lefekvés előtt húst egyél, ugyanis sokkal hosszabb ideig emészti a szervezeted, de ha mindenképpen erre esett a választásod, a vörös húsokat próbáld meg minél ritkábban fogyasztani.

Ezek ugyanis viszonylag magas arányban tartalmaznek zsírt és proteineket, ami egyébként még nem számít rossz dolognak, csakhogy egész éjszakára "mozgásban" tartja a szervezetedet.

Ez pedig egyenes úton vezet a kellemetlen puffadáshoz és görcsökhöz. Arról nem is beszélve, hogy a vörös húsok képesek megnövelni a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát!

Passzold a tésztát Kép forrása: applesandsparkle.com

3/5 Passzold a tésztát

Tésztát enni lefekvés előtt sosem túl jó ötlet. Persze tény, hogy gyorsan elkészülhetsz vele, és nem igényel mesterszakácsokat lehengerlő képességeket, azonban összetevői miatt biztosan nem könnyíti meg az éjszakádat.

A benne található carbohidrát és a magas kalóriatartalom miatt azonnal a csípődet veszi majd célba, a pihenés pedig csak abban segít, hogy minél nehezebben tudd leadni a plusz kilókat. Ráadásul megnöveli a tested inzulin szintjét is, épp úgy, mint a növekedési hormont. Ez pedig azért sem szerencsés, mert a zsírégetés és izomépítés folyamatának 80%-a alvás közben történik.

Álomzavaró zeller Kép forrása: salad-in-a-jar.com

4/5 Álomzavaró zeller

Ha épp belekezdtél egy szigorú diétába, valószínűleg az étrended nagy részét neked is a zöldségek teszik ki. Ezzel nincs is baj, sőt, kifejezetten ajánlott!

Azonban a következő információk után valószínűleg te is kihagyod majd a zellert a vacsorádból.

Ez a zöldség ugyanis a szervezetedben olyan folyamatokat indít el, amelynek köszönhetően állandóan a mosdóba kell majd járkálnod éjszaka. Ha pedig 10 percenként ki kell pattannod az ágyadból, azzal csak azt éred el, hogy reggel hatalmas karikákkal nézhetsz szembe a fürdőszobai tükörben.

Ébren tartó üdítők Kép forrása: wholesome-cook.com

5/5 Ébren tartó üdítők

Teljesen egyértelmű, hogy az energiaitalokat inkább ébredés után, mint lefekvés előtt jó ötlet fogyasztani, de ezen kívül a szénsavas üdítőket is érdemes tiltólistára tenned ilyenkor.

Amellett, hogy magas cukortartalommal rendelkeznek, olyan kémiai összetevők is megbújnak bennük, amelyek irritálhatják a gyomrodat, és megnehezíthetik az emésztést.

Ráadásul bizonyos italok (például a kóla) viszonylag sok koffeint is tartalmaznak, amelyek csak megnehezítik, hogy álomba szenderülj.