Egyszerű karácsonyi sütireceptek, amit még a konyhai analfabéták is képesek elkészíteni

Nagy Niki
Írta: ,

Nézzünk szembe a tényekkel: sütni nem egyszerű. Főleg akkor nem, ha sem tehetséged, sem gyakorlatod nincs benne, mint nekem. Karácsonyra azonban néha még annak is megjön a kedve, aki egyébként nem mozog otthonosan a konyhában – nekik, vagyis nekünk valók az alábbi hülyebiztos karácsonyi sütemények.

Egyszerű citromos süti azoknak, akiknek nagy ugrás lenne a mézeskalács

 

Hozzávalók

12 dkg vaj
20 dkg cukor
0.5 kávéskanál vanília
1 tojás
0,5 citrom leve
1 citromból nyert citromhéj
28 dkg liszt
0,25 teáskanál sütőpor
2 késhegynyi szódabikarbóna
1 csipet só
10 dkg porcukor

A vajat kicsit megmelegítjük, majd összekeverjük a cukorral, olyan habosra, amilyenre csak lehet. Hozzáadjuk a citromlevet, a lereszelt héját, a vaníliát, a tojást, majd krémes masszát keverünk belőle. A lisztben elkeverjük a sütőport, a szódabikarbónát és a sót, majd ezt egy egységes, gyúrható masszává kavarjuk, amit könnyű formázni. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, alul-felül sütéssel, majd egy tepsit kibélelünk sütőpapírral. A sütimasszából apró, dió méretű golyókat formázunk, porcukorban meghempergetjük őket, majd rárakjuk a sütőpapírra, és egy kicsit lenyomkodjuk. Nagyjából 10-12 perc alatt elkészül, arra figyeljünk, hogy ne legyen barna, mert akkor már kiszárad.

Amivel megúszhatod a sütést: kókuszgolyó

 

Hozzávalók:

50 dkg darált háztartási keksz
10 dkg cukrozatlan kakaópor
6 evőkanál kristálycukor
2 dl rum (vagy aroma)
40 dkg sárgabaracklekvár
10 dkg kókuszreszelék

A háztartási kekszet, a cukrot és a kakaóport keverd össze, majd öntsd hozzá a rumot, és pont annyi lekvárt, amennyit elbír – tehát annyit, amennyitől gyúrható massza lesz belőle. Lehet, hogy egy kicsit kevesebb is elég lesz, mint 40 dekagramm, minden attól függ, mennyit szív magába. Megvizezett kézzel gyúrj belőlük golyókat, különben rátapad a tészta a kezedre. A golyókat aztán forgasd bele a kókuszreszelékbe, és hűtsd le pár órára a pofonegyszerű, sütés nélküli, mégis borzasztóan finom desszertet.

Villámgyors bögrés zserbó

 

Hozzávalók:

1 bögre tej
1 db tojás
1 bögre sárgabaracklekvár
135 g darált dió
1 bögre finomliszt
1 csomag sütőpor
200 g étcsokoládé
0,5 bögre cukor
1 bögre habtejszín

A tejet, a tojást, a lekvár felét és a darált diót összeöntjük, majd elkeverjük. A lisztet és a sütőport egy bögrében keverjük el, majd fokozatosan adjuk hozzá az eddigi masszához. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd beleöntjük az eddig kész tésztát, és nagyjából 40 percig sütjük. Fontos, hogy a tésztát egy kivajazott, lisztezett formába töltsük, különben nehéz lesz kiimádkozni belőle. Közben egy edénybe öntjük az apró darabokra tört étcsokit, a cukrot, a tejszínt, és felforraljuk, majd lehűtjük. Ez lesz a csokikrém a zserbó tetejére. A kihűlt tésztát félbevágjuk, megkenjük a maradék fél bögre lekvárral, visszahelyezzük a tepsibe, leöntjük a csokival, megszórjuk a maradék dióval, és legalább 1 órát pihentetjük a hűtőben.

Pofonegyszerű ischler

 

Hozzávalók:

30 dkg finomliszt
15 dkg dió
15 dkg porcukor
25 dkg vaj
1 evőkanál rum
200 g málnalekvár
200 g étcsokoládé

A lisztet, diót, porcukrot összekeverjük, gyorsan hozzáadjuk a vajat és a rumot, majd a masszát egy órára lehűtjük. Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd szaggatunk belőlük kör formájú darabokat. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Akkor jó, ha egy kicsit még puhának tűnik, hűlés közben fog megkeményedni. Ha kihűlt, a málnalekvárral kettesével összeragasztjuk a korongokat. Közben a csoki háromnegyedét gőz fölött megpuhítjuk, majd hozzáadjuk a maradék egynegyed csokoládét. Az ischlereket nem beleforgatni kell, hanem a csokit kell rácsorgatni a sütikre. Akkor a legjobb, ha fogyasztás előtt egy napot tud állni a hűtőben.

Fókuszban

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

3 óriási tévhit a hurutos köhögéssel kapcsolatban

Okos tetőablak: együtt a kényelem és a funkció