Egyedülálló menüsor Karácsonyra, olcsón, egészségesen - Iklódi Dóra gasztroblogger tippjei

Írta: ,

Pár hónappal ezelőtt találkoztam először Iklódi Dóra instagram oldalával, mikor inspiráció után kutattam az applikáció keresőjében, hogy mit is készíthetnék ebédre, ami új, egészséges és természetesen mentes. Már akkor beleszerettem Dóra profiljába, a képeibe és az alattuk gondosan megkreált sorokba. Szimpatikus volt, hogy őszintén beszélt a betegségéről, és arról, hogy igenis lehetséges egészségesen étkezni, olcsó alapanyagok felhasználásával is! Később megtudtam, hogy receptfejlesztéssel és oktatással is foglalkozik, sok más terület mellett.

A Karácsony sokak számára jelent problémát, hiszen hatalmas kiadásokkal járhat, ezért felkértem Dórit, hogy állítson össze egy menüsort, ami kisebb büdzséből is kihozható, egészséges, és nem mellesleg isteni. Mindeközben pedig feltettem neki pár kérdést az oldalával és a hivatásával kapcsolatosan is - fogadjátok szeretettel. Íme, a receptek!

Sült karfiol krémleves

Hozzávalók 4 főre: 1 kis fej karfiol, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, olaj, 1 liter víz, 1,5 dl tejszín (lehet kókusz-, vagy rizstejszín is), só, bors, fűszerezhetjük curryvel is, ha szeretjük a pikánsabb ízeket.

Elkészítés: A karfiolt megtisztítjuk és rózsáira szedjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A karfiolrózsákat sütőpapíros tepsibe fektetjük, meglocsoljuk egy kis olajjal, sózzuk, és betoljuk a sütőbe kb. 30-35 percre. Akkor a legfinomabbak, amikor barnára sülnek. Ha kész, akkor tegyünk félre pár darabot díszítéshez. A vöröshagymát megtisztítjuk és felkockázzuk. Egy fazékban olajat hevítünk és üvegesre pirítjuk rajta a hagymát. Rádobjuk a megsült karfiolt, a szétnyomott fokhagymát és felöntjük vízzel. Főzzük pár percig. Ha felforrt, akkor botmixerrel pürésítjük. Ha már szép sima krémlevest kaptunk, akkor beleöntjük a tejszínt és felforraljuk. Tálalásnál a félretett karfiollal díszítjük, vagy piríthatunk rá magvakat is.

Fehérboros, almával sült csirkecomb és sütőben sült zöldségek

Hozzávalók 4 főre: 4 egész csirkecomb, 2 fej vöröshagyma, 3 db alma, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, ha szeretjük a pikánsabb ízeket, akkor BBQ szósszal is lekenhetjük, 1 dl száraz fehérbor, 3 evőkanál olaj.

Körethez: 1 fej vöröshagyma, 2 fej cékla, 2 nagyobb burgonya vagy édesburgonya, 2 db répa, só, bors, kakukkfű, 4 evőkanál olaj.

Elkészítés: A csirkecombokat sózzuk, borsozzuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, majd az almával együtt felszeleteljük. Egy hőálló tál aljába öntjük az olajat, beleszórjuk a vöröshagymát, almát és fokhagymát.  Erre fektetjük rá a csirkecombokat, majd aláöntjük a bort. Lefedjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben 1 órán keresztül sütjük. Ha megpuhult a hús, akkor levesszük a fóliát vagy fedőt, és még 15 perc alatt megpirítjuk a csirkecombokat. A körethez a zöldségeket megtisztítjuk és feldaraboljuk. Sózzuk, borsozzuk, megszórjuk kakukkfűvel, leöntjük az olajjal és jól összeforgatjuk. Egy hőálló tálba öntjük és 220 fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg megpuhulnak.

Ünnepi kuszkusz saláta

Hozzávalók 4 főre: 1 fél bögre reszelt cékla, 1 fél bögre reszelt sárgarépa, 1 közepes alma lereszelve, 1 bögre kuszkusz, 1 marék dió felaprítva, 1 marék friss menta vagy petrezselyem.

Öntethez: 2 evőkanál almaecet, 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál citromlé, 1 teáskanál stevia, só, bors.

Elkészítés: A kuszkuszhoz felforralunk kb. 2 dl vizet, és egy tálkában annyit öntünk a kuszkuszra, amennyi épp ellepi. Lefedjük és állni hagyjuk 15 percet, hogy megpuhuljon. Az öntet hozzávalóit összekeverjük egy másik tálban. Ha megpuhult a kuszkusz, akkor összekeverjük a reszelt céklával, almával és répával, majd összeforgatjuk az öntettel és a felaprított dióval. A tetejét megszórjuk mentával vagy petrezselyemmel.

Aszalt gyümölcsös mini kuglóf

Hozzávalók: 200 g teljes kiőrlésű liszt, 140 g vaj vagy kókuszzsír, 3 tojás, 1 tk szódabikarbóna, 1 tk sütőpor, mézeskalács fűszerkeverék vagy 2 tk fahéj, csipet só, 140 g eritrit, 2-3 nagyobb alma, ízlés szerint aszalványok vagy dió.

Elkészítés: A lisztet kimérjük és összekeverjük a fűszerkeverékkel, a sütőporral és szódabikarbónával. A tojásokat a csipet sóval és az eritrittel habosra verjük. A vajat megolvasztjuk, és hozzákeverjük a lisztünkhöz. Az almákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, és a tojásos keverékhez adjuk. Ezután forgatjuk össze a száraz hozzávalókat ezzel az almás keverékkel. Ebbe szórhatjuk bele az aszalványokat és/vagy a diót. A formánkat kibéleljük sütőpapírral és a háromnegyedéig töltjük a tésztánkkal. Ha szilikon formánk van, akkor nem kell sütőpapírt használni. Mehet is be a 180 fokos sütőbe kb. 35-40 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e.

Mióta foglalkozol receptfejlesztéssel?

Több mint két évvel ezelőtt derült ki, hogy inzulinrezisztens és laktózérzékeny vagyok, így meg kellett tanulnom, hogy a hagyományos alapanyagokat mivel tudom úgy kiváltani, hogy az ízélmény ugyanaz, vagy nagyon hasonló maradjon. Először csak magamnak kísérleteztem például teljes kiőrlésű kenyérrel és péksüteményekkel, de hamar kiderült, hogy ezzel rengeteg, hasonló cipőben járó embernek tudok segíteni.

Miért fontos számodra, hogy egészséges életmódra ösztönözd az embereket?

Magyarországon a cukorbetegek száma 2001 és 2014 között 70 %-kal nőtt, az inzulinrezisztencia pedig minden 10. nőt érint. A táplálékallergiások száma is folyamatosan növekszik mind a felnőttek, mind a gyermekek körében. Ezért tartom nagyon fontosnak azt, hogy lehetőleg minél korábban, már kicsi korban megismertessem az emberekkel a tudatos, egészséges táplálkozást. Így később nekik már magától értetődő lesz, hogy miért kell minél több zöldséget és gyümölcsöt enni, vagy hogyan tudjuk a hétköznapokba beépíteni a tudatos táplálkozást.

Mi a véleményed arról, hogy sokak szerint nem lehet olcsón, egészségesen táplálkozni?

Pontosan az a célom, hogy ezt a tévhitet megtörjem. Ha szezonális és helyi alapanyagokból sütünk vagy főzünk, akkor már tudjuk csökkenteni a költségeinket. Télen szőlőt vagy epret nem csak azért nem érdemes venni, mert drága, hanem azért sem, mert elenyésző ilyenkor a vitamintartalma. De van helyette almánk, amit nem csak süteményekbe tehetünk. De hogy egy másik példát is hozzak: olcsónak tűnik a 10 Ft-os vizes zsemle, de egyrészt legalább 2-3 db-ot meg kell enned belőle, hogy jól lakj, másrészt rettentő gyorsan megéhezel utána, mert nincs olyan tápértéke, mint egy teljes kiőrlésű zsemlének. Így először drágábbnak tűnhet a teljes kiőrlésű, de végül, ha utánaszámolunk, akkor egyenlő lesz a költségünk.

Hol lehet megtalálni a receptjeidet?

A receptjeimet a blogomra töltöm fel, de az Instagram oldalamról is rengeteg inspirációt lehet gyűjteni.

Szívesen foglalkoznál tanácsadással is?

Jelenleg a főzőtanfolyamaimon mutatom meg, hogyan lehet finom és egészséges ételeket varázsolni, ráadásul gyorsan és egyszerűen. Hiszen ki szeretne órákat tölteni a konyhában, igaz? A tanfolyamokon túl nagyon szívesen foglalkoznék tanácsadással, akár vendéglátóhelyek részére is, hiszen nekik is alkalmazkodniuk kell ezekhez az igényekhez.