5 tipp, hogyan díszítsd a mézeskalácsokat (plusz a kedvenc receptünk)

Írta: ,

Ha még kezdő vagy a mézeskalács sütés világában, vagy eddig nem dekoráltad, csak különböző kiszúrókkal szaggattad a tésztát, cikkünkből megtudhatod, mivel és hogyan érdemes dekorálni a legillatosabb adventi süteményt. Az összeállításunk végén pedig megosztjuk veled mi kedvenc mézeskalács receptünket is!

Fehér cukormáz Kép forrása: placeofmytaste.com

1/6 Fehér cukormáz

A mézeskalács már önmagában is egy gyönyörű sütemény az aranyszínűre sült tésztájával és a sötét fűszerpöttyökkel, ezért érvényes rá a kevesebb néha több dekorációs elv.

A legszebb mézeskalácsokat úgy készítheted el, ha egy-két tojásfehérjét porcukorral és egy kis citromlével kemény habbá versz, és ezt habzsák vagy vékony pálcák, ecsetek segítségével viszed fel a süteményre.

A mézeskalácsot díszítheted úgy, hogy ezekkel a módszerekkel egyszerűbb mintákat rajzolsz a tésztára, de bevonhatod az egész kekszet is fehér mázzal, majd ha ez megszáradt, pöttyözéses, csíkozásos technikával még egy rétegben rajzolhatsz rá mintát.

Színes cukormáz Kép forrása: followtheruels.com

2/6 Színes cukormáz

Főként a mézeskalács emberkéken mutat jól, ha fehér máz helyett színeset használsz, amellyel a ruhájukat, hajukat, szemüket rajzolod meg.

A különböző színeket elkészítheted úgy, hogy ételfestékkel fested meg az alap fehér cukormázat, de természetes színezéket is használhatsz, amelyhez csak a kamrádat kell alaposabban áttúrnod.

A sárga színhez használj kurkumát, a rózsaszín verzióhoz céklát vagy piros bogyós gyümölcsteát, a kékhez fagyasztott áfonyát vagy szedret, a barnához pedig fahéjat vagy cukrozatlan kakaóport.

Magok és fűszerek Kép forrása: flickr.com

3/6 Magok és fűszerek

Szintén a spájz kifosztásával juthatsz hozzá egy másik természetes sütidekorációhoz, amely magokból és fűszerekből készül.

Ezzel a technikával azokat a mézeskalácsokat érdemes díszítened, amelyeket nem fogyasztásra szánsz, hanem ajándékba adsz, vagy fellógatod például a karácsonyfára, hiszen az ízük rendkívül intenzív lenne.

Borsot, csillagánizst, fahéjdarabokat, szegfűszeget és borókabogyót használhatsz a fűszerek közül, magokból pedig gyakorlatilag bármit: szezámmagot, mandulát, kesut, mákot, ami éppen otthon van.

Egy-két szebb aszalt- vagy kandírozott gyümölccsel is nyugodtan kombinálhatod ezt a dekorációt.

Színes zselé Kép forrása: iheartkatiecakes.co.uk

4/6 Színes zselé

Pofonegyszerű módon díszítheted a mézeskalácsot, ha a közepébe kisebb mélyedést készítesz, vagy olyan sütikiszúrót választassz hozzá, amely nyomatot is készít a kekszedre.

A díszítéshez zselatint kell főznöd, amit teával, gyümölcslével ízesíthetsz és színezhetsz meg.

Ha a zselatin már valamennyire kihűlt, kanalazd vagy csorgasd a mintába, és ha megszilárdul, már el is készültek a mutatós kekszeid.

5/6 Szalagos díszítés

Szintén egy gyors módszerrel érheted el, hogy nagyon különlegesek legyenek a dísznek vagy ajándéknak szánt mézeskalácsaid a következő megoldással.

A mézeskalácsokat középen kilyukasztva akár ajándékkísérőként is a csomagra teheted, ha átfűzöl rajtuk egy szép szalagot, és kötsz erre egy masnit.

Így csinálhatsz mézeskalács láncot is, ha több hasonló vagy különböző figurát egymás mellé fűzöl.

A kekszeket a szélüknél is végiglyukaszthatod, mintha perforálva lennének, és a szalagot ezeken a lyukakon is átvezetheted, így a mézeskalácsok szegélye lesz mintás.

A kedvenc receptünk Kép forrása: thekitchenmccabe.com

6/6 A kedvenc receptünk

Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt,
  • 16 dkg porcukor,
  • 6 dkg sütéshez való margarin,
  • 2 egész tojás,
  • 2 nagy evőkanál méz,
  • fahéj, szegfűszeg, ánizs, vagy mézeskalács fűszerkeverék,
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna.

Az összes hozzávalót egybegyúrjuk, 1 órát pihentetjük, majd kinyújtjuk, és kiszaggatjuk. Felütünk még egy tojást, majd ezzel megkenjük a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezett mézeskalácsokat, és egy adagot 180 fokra előmelegített sütőben maximum 5-7 percig sütünk. Ha kihűltek, máris díszíthetjük őket.

Tipp: Ha fémdobozba rakjuk a kész mézeskalácsot a tárolás céljából, és közéje rakunk egy szelet almát, nem fog a süti megkeményedni.