5 kreatív praktika, amivel ünnepibbé teheted a karácsonyi sütiket

Írta: ,

Nem feltétlenül kell cukrásztudás ahhoz, hogy a te süteményeid is ünnepi díszben pompázzanak. Elég néhány egyszerű praktika, és pillanatok olyan édességekkel tudsz előrukkolni, amiktől minden vendéged azonnal karácsonyi hangulatba kerül!

Használd a poharak alját Kép forrása: babesinboyland.se

1/5 Használd a poharak alját

Az aprósüti-gyártás a karácsony kihagyhatatlan része, de talán te is unod már a hagyományos csillag, fenyőfa és mézeskalács figurákat. De szerencsére nem lehetetlen feldobni az ünnepi sütiket! Például ezt a rettentően egyszerű praktikát is bevetheted, és egészen egyedi süteményeket gyárthatsz a karácsonyi asztalra. A megszokott módon készítsd el a sütemény tésztáját, nyújtsd ki vékonyra, majd szaggass belőle körformákat (akár a poharak száját is használhatod a célra). Ezután pedig a poharak különleges, díszes alsó részével óvatosan nyomkodj mintákat a formák közepére, majd süsd készre a finomságokat pár perc alatt.

Tipp: Ugyanezekkel a poharakkal terítsd meg az ünnepi asztalt is!

Vásárolj ehető díszeket

2/5 Vásárolj ehető díszeket

Tetszenek az egyedi sütidíszek, csak nincs hozzájuk kézügyességed és türelmed? Bár zsírpapír és cukormáz segítségével te magad is könnyen készíthetsz aprócska hópihéket, ezeket a cukorkákat a boltokban is beszerezheted.

Sőt ki sem kell mozdulnod otthonról, hiszen a sütemény kellékes webáruházakból házhoz viszik neked az ünnepi cukorkákat.

Vásárolhatsz cukorgyöngyöket, ehető tortadíszeket, cukor konfettit, csillámot – természetesen ezerféle méretben és színben. 

Tipp: Állj össze egy barátnőddel és rendeljetek közösen! Mivel a díszek általában nagyobb kiszerelésben érkeznek, mindent elfelezhettek.

Elő a karácsonyi kekszekkel

3/5 Elő a karácsonyi kekszekkel

De ha nem vagy híve a mesterséges színezékeknek és a cukorgyöngyökkel díszített édességeknek, akkor ünnepi kekszeket is vásárolhatsz. Ezek egy szép kristálytálcán szuperül mutatnak majd, plusz váratlan vendégek esetén is jól jönnek.

Sőt, dekorálhatsz is velük! A kekszeket állítsd a habos torták, muffinok tetejére és már kész is a menthetetlenül karácsonyi nassolnivaló!

Tipp: Csak a tálalás előtt dugd bele a kekszeket a krémbe, hiszen könnyen megszívják magukat az isteni mázból.

Díszíts cukormázzal

4/5 Díszíts cukormázzal

A cukormázas díszítés az egyik legegyszerűbb és legnépszerűbb módja az ünnepi sütemények elkészítésének, bár az biztos, hogy egy kis kézügyesség nem árt hozzá. 

De mit tehetsz, hogy a te süteményeid is fantasztikusan mutassanak? Először is ne bonyolítsd túl – amint láthatod, ez az inspiráció sem a legnehezebb, mégis hihetetlenül esztétikus és étvágygerjesztő.

Sokat dob a látványon az is, ha használsz színeket, és olyan egyszerű technikát választasz, mint pl. a márványozás fogpiszkáló segítségével, vagy a mártogatás, majd a cukorgyöngy szórás.

Tipp: Ezt a technikát nem csak az apró sütiken, a muffinokon is bevetheted.

Szórd meg porcukorral

5/5 Szórd meg porcukorral

A porcukrozás isteni ötlet a karácsonyi sütemények díszítésére, hiszen hihetetlenül egyszerű és villámgyors technikáról beszélünk. Emellett rendkívül ünnepi is ez a megoldás, mivel a frissen hulló hóra emlékeztet!

Az elkészítése során két dologra kell odafigyelned: a süteménynek teljesen ki kell hűlnie, és a még inkább porszerű hatásért érdemes szitát, teaszűrőt használnod. Minden egyes süteményt díszíthetsz így, sőt sablonok (általad készített, vagy tortaalátét) segítségével érdekes mintákat is felvihetsz a felületekre.

Tipp: Még különlegesebb hatást érhetsz el, ha a por- és a kristálycukrot vegyesen használod.