5 karácsonyi recept holland kakaóval, amit ki kell próbálnod

Írta: ,

Ahogy karácsony sincs csillagszóró nélkül, úgy a tél sem múlhat el kakaós finomságok nélkül: a kellemes, csokoládés íz klasszikusokban, és izgalmas, egzotikus ételek formájában is visszaköszön.

Táplálkozás-élettani értékelés alapján a kakaópor étrendbe iktatása bizonyítottan javítja a keringést és kiváló antioxidáns hatással rendelkezik. A TUTTI webáruházában a legjobb minőségű TUTTI Holland Kakaóporok közül választhatsz. A 20-22% kakaóvajat tartalmazó kakaópor színe vöröses mélybarna, íze rendkívül intenzív, kiválóan alkalmas sütemények, valamint főzött és vajas krémek elkészítéséhez is. Mutatjuk a kedvenc kakaós recepjeinket!

Kakaós fudge, a karamellák királynője Kép forrása: lovelylittlekitchen.com

1/5 Kakaós fudge, a karamellák királynője

A fudge elsősorban Amerikában népszerű édesség, de ha egyszer megkóstolod, biztosan a te kedvenceid közé is bekerül.

A lágy finomság elkészítéséhez egy edénybe önts 13 dkg sűrített tejet, ugyanennyi cukrot, 4 dkg vajat, 3 dkg mézet, egy csipet sót és egy csipet szódabikarbónát. Melegítsd, amíg a cukor teljesen fel nem olvad, majd folyamatosan kevergetve rotyogtasd, míg sűrűsödni nem kezd. Ekkor szórj bele 6 dkg cukrozatlan TUTTI Holland Kakaóport, és olvaszd fel. A masszát töltsd sütőpapírral bélelt tepsibe, a tetejét ízlés szerint hintsd meg mogyoróval vagy más finomsággal, és tálalásig tartsd a hűtőben.

Szobahőmérsékleten kicsit lágy, olvadós lesz majd, de éppen ez a lényege.

www.tutti.hu

www.facebook.com/tuttikft

Kakaós kuglóf Kép forrása: ihearteating.com

2/5 Kakaós kuglóf

Két tojást keverj habosra 25 dkg cukorral, majd adj hozzá fél deciliter olajat, 1,5 deciliter vizet, 2 dl tejfölt, valamint 10 dkg cukrozatlan TUTTI Holland Kakaóport, és dolgozd össze.

Egy másik tálban keverj el 25 dkg lisztet, egy kávéskanál szódabikarbónát és egy csomag sütőport.

A lisztes keveréket szórd a masszába, alaposan dolgozd el, majd kivajazott, zsemlemorzsával meghintett kuglófformában süsd a tésztát körülbelül 50 percig 165 fokon.

Hagyd állni 10 percig, mielőtt kiborítod a formából.

Csokoládéfelfújt Kép forrása: marthastewart.com

3/5 Csokoládéfelfújt

Kis szufléformákat vajazz ki, majd hintsd be őket TUTTI Holland Kakaóporral.

120 gramm vajat olvassz össze ugyanannyi étcsokoládéval vízgőz fölött, majd tedd félre hűlni. Közben két tojást, meg két sárgáját, valamint 120 gramm cukrot és egy csipet sót keverj krémes állagúra, majd folyamatos kevergetés mellett adj hozzá egy evőkanál lisztet, és keverd bele az olvasztott csokit is.

Kanalazd a krémet a szufléformákba, és 180 fokon süsd 10-12 percig. Magában, de fagylalttal, gyümölccsel, tejszínhabbal is tálalhatod.

Kakaós bonbonok Kép forrása: passthecocoa.com

4/5 Kakaós bonbonok

30 dkg mandulát és 10 dkg pisztáciát tisztíts meg, majd darálógépben aprítsd fel őket. Keverj hozzá 35 dkg porcukrot, valamint egy evőkanál rumot, hogy jól formázható masszát kapj.

Tedd egy órára hűtőbe, hogy kicsit szilárduljon, és könnyebb legyen formázni, majd gyúrj belőle kis golyókat, és forgasd a bonbonokat TUTTI Holland Kakaóporba.

Tökéletes csemege, amivel bármikor megkínálhatod a váratlanul beeső vendégeket, de szép csomagolásban karácsonyi ajándéknak sem éppen utolsó.

Csilis-csokis szósz húsokhoz Kép forrása: katieatthekitchendoor.com

5/5 Csilis-csokis szósz húsokhoz

A kakaós hús csak elsőre hangzik bizarrnak, hiszen nem édes, ám annál különlegesebb recept.

Ha például kacsamellet sütsz, készítsd el mellé ezt a szószt, így aki nem fél a kalandoktól, kipróbálhatja ezt a különleges ízkombinációt. Szerintünk nem fog csalódni!

Egy edényben olvassz meg egy teáskanál cukrot, és várj, amíg éppen karamellizálódni kezd. Ekkor adj hozzá 20 ml vörösbort és egy-két csepp balzsamecetet.

Végül önts hozzá 50 ml zöldséglevet és ugyanennyi tejszínt, forrald össze, majd vedd le a tűzről, és keverj el benne 25 gramm cukrozatlan TUTTI Holland Kakaóport, valamint ízlés szerint apróra vágott csilit.