4 szuper házi szaloncukor recept

Írta: ,

A minap az éppen aktuális karácsonyi ajándék beszerző körutamon voltam, mikor az egyik buszon elcsíptem egy beszélgetést két idős hölgy között. Arról társalogtak, hogy a mai fiatalok azért nem képesek igazán önfeledten átszellemülni az ünnepek közeledtével, mert ahelyett, hogy időt szánnának az otthon elkészített dolgokra, inkább hagyják, hogy kizsákmányolják őket a nagy multik a túlárazott termékeikkel.

Hosszú és bonyolult téma ez, de éreztem benne némi igazságot, hiszen valóban melegséggel tölti el a szívem, ha édesanyámmal vagy a párommal közösen sütünk/főzünk/barkácsolunk, mint ha készen vennénk meg az adott terméket, és már rohannánk is tovább. Éppen ezért, elhoztam pár isteni szaloncukor receptet, amit házilag is elkészíthettek, a boltban kapható verziók helyett!

Mákos-meggyes ízbomba Kép forrása: awayfromthebox.com

1/4 Mákos-meggyes ízbomba

Hozzávalók kb. 16 darabhoz: 1/3 bögre zabpehelyliszt, 1/3 bögre darált mák, 1/4 bögre nyírfaporcukor (vagy más édesítő), 1,5-2 evőkanál házi meggydzsem, étcsoki a bevonathoz.

Elkészítés: A lisztet, mákot, cukrot és dzsemet dolgozzuk jó alaposan össze, amíg egy formázható massza állagot el nem érünk.

Ezután formáljunk kis kerek vagy ovális adagokat egy sütőpapírra, és tegyük őket hűtőbe egy kicsit pihenni.

Addig vízgőz felett olvasszuk meg az étcsokoládét, majd a kihűlt kis tésztákat forgassuk bele, és helyezzük vissza a sütőpapírra. Ezután mehet vissza a hűtőbe, egészen tálalásig. Isteni!

2/4 Karamelles csoda

Hozzávalók kb. 20 darabhoz:

- A kekszhez: 5 dkg szobahőmérsékletű vaj, 1 tojás, 60g porcukor, 150g liszt, 4g sütőpor, 1 tk vanília aroma.

- A karamell réteghez: 200ml habtejszín, 100g cukor, 1 evőkanál méz, 20-30 g vaj.

- Csokoládé a mázhoz.

Elkészítés: Először a keksz alapot készítjük el, ehhez a vajat habosra verjük a porcukorral, majd a tojással, és végül hozzá adjuk az aromát, a lisztet és a sütőport. Egy viszonylag lágy, de formázható tésztát kell, hogy kapjunk. Ezt tegyük hűtőbe pihenni, majd kivesszük, nyújtjuk, és szaloncukor méretű darabkákra vágjuk. 180°C-on kb. 15 percig sütjük őket.

A karamellhez tegyünk minden hozzávalót egy lábosba, kivéve a vajat, és lassú tűzön kezdjük el felmelegíteni. Kellő sűrűség esetén, mikor már a kavargatás kissé nehezen megy, levesszük a lángról és hozzá keverjük a vajat is.

Egy sütőpapírral bélelt formába öntjük, majd ráhalmozzuk a kis kekszeinket, és egy órára hűtőbe tesszük. Ezután a keksz méretéhez daraboljuk, és olvasztott csokoládéba mártjuk, majd vissza a hűtőbe, egészen tálalásig!

 

A klasszikus diós Kép forrása: communitytable.parade.com

3/4 A klasszikus diós

Hozzávalók kb.15 darabhoz: 2/3 bögre dió, 1/3 bögre zabpehelyliszt, 1/4 bögre pornyírfacukor, 1 evőkanál méz, 2 evőkanál víz, csokoládé a mártáshoz.

Elkészítés: A diót egy serpenyőben kissé pirítsuk át, majd egy konyharuha segítségével dörzsöljük le róla a kesernyés héját, és aprítóba téve minél krémesebbre őröljük.

A cukrot, mézet és vizet egy edénybe felmelegítjük, amíg kellően sűrű állagot nem kapunk, majd tűzről levéve hozzá keverjük a diót, és végül a lisztet.

A kész masszát hűtőbe tesszük pihenni, majd tetszőlegesen formázzuk, és olvasztott csokoládéba mártjuk! Tálalásig irány vissza a hűtő!

Marcipános álom

4/4 Marcipános álom

Hozzávalók: 20 dkg blansírozott mandula vagy mandulaliszt, 10 dkg porcukor. 1-2 ek hideg víz, 1/2 narancs reszelt héja, csokoládé a mártáshoz.

Elkészítés: Roppant egyszerű a folyamat, a finomara darált mandulát, vagy mandulalisztet elkeverjük a porcukorral és a narancshéjjal, majd annyi vizet adunk hozzá, amíg formázható massza állagot nem kapunk.

Ekkor tetszőlegesen formázzuk és olvasztott csokoládéba mártjuk, majd irány a hűtő, amíg fogyasztani nem szeretnénk!