5 szabály a stresszmentes karácsonyért: ha betartod, tényleg ünnepi lesz a hangulat

Zabolai Margit
Írta: ,
5 szabály a stresszmentes karácsonyért: ha betartod, tényleg ünnepi lesz a hangulat

Kép forrása: jolopes/depositphotos.com

A vásárlási láz és a nyolcféle szaloncukor sem fog javítani a helyzeten: az ünnepi hangulathoz sokszor valami egészen más vezet, mint amivel megteremteni próbáljuk – nem is csoda, ha sok családban az év vége kimondottan stresszes időszaknak számít. Cikkünkkel abban próbálunk segíteni kicsit, hogy másképp nézz az ünnepekre, és idén tényleg mosolygósan, és ne hullafáradtan ülj a fa alá.

1. Kérj segítséget!

Ne akarj hős lenni és ne akarj mindent megoldani egyedül! Érthető, hogy szép ünnepet szeretnél teremteni a családodnak, de ne feledd, hogy ez nem egyedül a te feladatod! Senkinek sem jó az, ha teljesen felőrlik a karácsony előtti napok az idegeidet, aztán az ünnepi vacsora alatt sem látnak a családtagjaid, mert végig a konyhában melegítesz, pirítasz, tálalsz.

Beszéljétek meg közösen, hogy mik a terveitek, milyen feladatok vezetnek ennek a megvalósításához és ebből ki mit tud vállalni.

Ha pedig úgy kényelmesebb, hát rendelj a közeli cukrászdából bejglit, ahelyett, hogy te sütnéd. Senki meg nem mondja a különbséget, legfeljebb csak a kisimult idegeid alapján.

2. Arra szánj időt, ami fontos!

Már most mondjuk, hogy az év végi rohanásba egyszerűen nem fog minden beleférni. Jobb, ha ezt előre elfogadod, és rugalmasan állsz a terveidhez, de még jobb, ha eleve nem vállalsz be olyat, ami nem is annyira lényeges.

5 szabály a stresszmentes karácsonyért: ha betartod, tényleg ünnepi lesz a hangulatKép forrása: NinaMalyna/depositphotos.com

Szép dolog a fényfüzér az ablakban, és ha ez például egy évek óta közös családi programot jelent, akkor tényleg fontos is, de ha csupán te sem akarsz lemaradni a szomszédok villogó-versenyéből, akkor lehet, hogy hátrébb sorolhatod ezt a feladatot a listádon – vagy egyenesen le is húzhatod róla, hogy ne vegye el az időt a valóban fontos dolgoktól.

3. Ne legyenek irreális elvárásaid!

Ezen a karácsonyon sem fog minden sütemény tökéletesre sikerülni, lehet, hogy a macska megint leborítja a karácsonyfát és jó eséllyel a gyerek is éppen abban a percben önti le az ünneplő ruháját, amikor becsöngetnek az anyósodék. Nézegetheted a tökéletes fotókat a Pinteresten a tökéletes családokról a tökéletes nappaliban, a tökéletes fa előtt, de ne feledd el, hogy ez nem a valóság. Ha a szeretteid körében lehetsz karácsonykor, ha tudtok együtt örülni és együtt nevetni, minden más csak ráadás.