Karácsonyi rémálom? – Előzd meg az ünnepi baleseteket!

Szinte mindenkinek van legalább egy története arról, hogy sajnos az ünnep sem mindig csak az örömről szól. A felfokozott feszültség, az ünnepi várakozás, a készülődés alatt becsúszhatnak kisebb-nagyobb balesetek. Sorra vesszük most őket, ahogy azt is, hova lehet ilyenkor segítségért fordulni. Ünnepi gyorssegítség-útmutató.

– Két éve karácsonykor első fogásnak zellerkrémlevest akartam készíteni füstölt lazackockákkal – meséli Anna. – Mivel a zeller kemény zöldség, jól megéleztem a kést, hiszen nincs rosszabb dolog a konyhában, mint egy tompa vágóeszköz. Túl jól sikerült a művelet, ugyanis a hüvelykujjamba szaladt a kés. Olyan mély volt a seb, hogy szaladtunk a sürgősségi ügyeletre, ahol három öltéssel varrták össze. Aznap aztán olyan későn volt a karácsonyi vacsora, hogy soha nem felejtjük el.

Könnyen megesik, hogy halpucolás, de akár hagymavágás vagy hús szeletelése közben megszalad a kés, és ujjat ér. Ha kicsi a seb, elég bekötözni, de ha nem áll el a vérzés, mert túl mély a vágás, ne habozzunk elindulni az ügyeletre! De vigyázzunk a zöldségreszelővel is, az is tud olyan sérülést okozni, amely szempillantás alatt vérrel festi meg a káposztát vagy a burgonyát.

Óvatosan a pezsgővel!

A magyarok egyik kedvenc karácsonyi fogása a rántott hal, azt pedig csak felhevített, bő olajban lehet finom ropogósra sütni. Igen ám, de a halból távozó nedvesség miatt olykor kifröccsenhet az olaj, akár egyenesen a szembe vagy arcra, felkarra. Váratlan és fájdalmas élmény, ám a legtöbb esetben ezek első fokú égési sérülések, s nem igényelnek orvosi segítséget.

A megégett bőrt hideg (nem jeges) vízzel hűtsük, s bár az orvosok szerint fertőzésveszélyes, jól bevált népi praktika, ha hideg tejföllel bekenjük az érintett részt. Ha szembe került, behunyva pihentessük. Ugyanilyen égési sérülést okozhat a sütőbe való benyúlás is, amikor véletlenül hozzánk ér a sütő széle; vagy a forró viasszal és a forró vízzel való találkozás. Másod- és harmadfokú égési sérülésnél (felhólyagosodásnál) természetesen forduljunk orvoshoz, aki ellátja a sebet, és steril kötést helyez a sérült felületre.

ÜNNEPI ÜGYELETEK, GYÓGYSZERTÁRAK

Sok szakorvosi rendelőben és kórházban a karácsony és szilveszter közötti egy hétben nincs rendelés, mindössze ügyeletet tartanak. Akut, sürgős esetekben ünnepnapokon a felnőtt- és gyermekkórházak ügyeleti rendje megtalálható például a www.doktorpalanta.hu-n az Ügyeleti és beutalási rend 2015. január 1-jétől címmel. És sose felejtsük otthon a kapkodásban a taj-, a lakcímkártyát és a személyi igazolványt!

Az ünnepek alatt ügyeletet tartó gyógyszertárak listáját a www.ugyeletesgyogyszertar.com-on találjuk. Ha nincs internetünk, érdemes a legközelebbi kórház sürgősségi ügyeletén érdeklődni.

Fogászati ügyeletről a www.ejjelnappalifogaszat.hu oldalt érdemes böngészni, Budapesten a Központi Stomatológiai Intézetben (Bp. VIII. Szentkirályi u. 40.) állandó 24 órás ügyelet van.

December 31-én éjfélkor több százezer pezsgősüveget nyitnak ki a szilveszterezők, és nagyon nem mindegy, hogy a pezsgősdugó merre landol.

Mivel a fa vagy műanyag pezsgősdugók 40-100 km/h-val is kirepülhetnek az üvegből, ha telibe találja a szemgolyót, akár be vagy ki is fordulhat, bevérezhet, súlyos esetben látáskárosodást okozhat.

Az ösztönös szemlehunyás általában megvédi a szemet, de ha a dugó közvetlenül találja el a szemgolyót, érdemes orvoshoz menni, még akkor is, ha kívülről láthatatlan a sérülés. Ám ha jól behűtjük, és nem rázzuk fel a pezsgőt, akkor nem lesz benne akkora nyomás, hogy bajt okozzunk vele.

Szerző: Kormos Olga

A teljes cikket a Családi Lap 2015 decemberi számában olvashatod el!