Így változott meg a karácsony az elmúlt 100 évben

Stumpf Bea
Írta: ,
Így változott meg a karácsony az elmúlt 100 évben

A világon szinte mindenhol másképp ünneplik a karácsonyt, más szokások, más ételek és más hagyományok kapcsolódnak az év legszebb ünnepéhez. Érdekes belegondolni, hogy a szeretet ünnepe mit jelent ma és mit jelentett 50 vagy 100 éve, amikor nagyszüleink vagy az ő szüleik ünnepeltek a karácsonyfa mellett. Volt egyáltalán karácsonyfa? Milyen volt az ajándékozás? Hogyan zajlott a szenteste? Ha kíváncsi vagy a válaszokra, görgess lejjebb, utána pedig te is faggasd ki a nagyit, hogy az ő gyerekkorában hogyan telt az ünnepi időszak!

Karácsonyfa Kép forrása: tumblr, lestroischouettes

Ma már szinte elképzelhetetlennek tartjuk a karácsonyt karácsonyfa nélkül, sőt már több százféle típus közül választhatunk – a különböző fajtájú és méretű élőfák, a műfenyők és az arany, az ezüst vagy bármilyen extrém színű verziók is kaphatók az adventi időszakban.

El vagyunk kényeztetve, hiszen már novemberben kint vannak mindenhol a különböző feldíszített karácsonyfák: a bevásárlóközpontokban, a szállodákban, az irodaházakban, az iskolákban, a nagyobb tereken.

Szinte már eleged lesz a karácsonyi hangulatból, mire elérkezik a szenteste.

Illatos ág Kép forrása: sortra.com

Karácsonyfa helyett nagymamáink idején legtöbbször csupán egy fenyőág került az asztal közepére, amit mogyoróval, mézeskaláccsal és gyümölcsökkel raktak körbe. Ezt sok helyen illatos ágnak is hívták, ami mellé legtöbbször gyertyát gyújtottak, hiszen akkoriban még nem voltak színes, zenélő, villogó karácsonyi égők.

A gyertya szimbolizálta akkoriban a karácsonyt, hiszen a szeretet és a remény jelképe volt.

A gyertya mellett az almának is fontos szerepe volt karácsonykor. A palócoknál egy régi szokás, hogy egy almát annyi felé vágtak, ahányan voltak a családban, és mindenki kapott belőle, hogy összetartson a család, vagy ha valaki eltévedne, hazataláljon.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!