Idén végre tényleg tervezd meg a karácsonyt! Tippek, hogy mindennel elkészülj

Írta: ,

Neked is mindig kész stressz és idegeskedés a karácsony? Ennek általában két oka lehet: először is túlságosan elfoglalt vagy, és semmire sincs időd, másodszor pedig nem fordítasz kellő hangsúlyt a készülődésre. A legrosszabb pedig az, ha mindkettő igaz rád… Idén legyen ez másként, készülj el mindennel időben!

Mit ossz be? Kép forrása: rebloggy.com

1/6 Mit ossz be?

A karácsonyi teendő listád hossza és milyensége nagymértékben függ attól, hogy milyen a jelenlegi élethelyzeted, hány feladat hárul rád. Értelemszerűen kevesebb energiát kell befektetned az ünnepekbe, ha már megvagy az összes vizsgáddal, mintha épp ilyenkor indul be a melóban a csúcsszezon!

Szóval, ha másként nem megy, képzeld magad elé a tavalyi karácsonyt, gondold végig, mivel úsztál el, esetleg mit szeretnél idén másként csinálni. Fontos, hogy mindent jegyezz fel a határidőnaplódba, mert a karácsony tényleg annyira összetett, hogy könnyen elfelejtheted rokonlátogatást, a desszertet, vagy éppen azt, hogy tavaly eltört a csúcsdísz és most újat kell venned.

Takarítás, készülődés

2/6 Takarítás, készülődés

Karácsony tájékán sokan tartanak otthon nagytakarítást, tekintve, hogy ez régen nem csak hagyomány, hanem kötelező program is volt. Manapság azonban már más a helyzet, és neked sem szabad elfelejtened, hogy nem feltétlenül érdemes éjfélig port törölni munka után csak azért, mert jönnek az ünnepek.

Persze, ha időd és energiád engedi, nem rossz ötlet a nagytakarítás, de ha tisztán tartod az otthonodat, akkor a megszokott rendrakás tökéletesen elegendő ilyenkor is.

Senki sem fogja azt nézni, van-e por a szekrényed tetején, ellenben az ízletes fogások és a karácsonyi hangulat jóval inkább megmarad az emlékek között. Szóval, ha sort tudsz keríteni a valódi nagytakarításra, akkor hajrá, de ha nem, az sem baj: mindenki jobban örül egy újabb finom sütinek.

Kellékek a karácsonyi hangulathoz Kép forrása: willivia.com

3/6 Kellékek a karácsonyi hangulathoz

A saját kis kuckódat, lakásodat bizonyára szeretnéd legalább kismértékben feldíszíteni, és ehhez szerencsére nem muszáj mindenáron napokat áldoznod. Vásárolhatsz kész koszorúkat, ajtókopogtatókat, amiket – ha ügyesen választasz meg –, évről évre elővehetsz, így időt és pénzt spórolva.

Gondolt át azt is, milyen stílusú lesz idén a fa, és ehhez kell-e még bármit vásárolnod, vagy bőven elég az, ami otthon van – azok a díszek, amik nem kerülnek fel a fára, ékesíthetik máshol a lakásodat, egyszerű és gyors dekorációkat készíthetsz a segítségükkel. Emellett jó ötlet lehet, ha beszerzel néhány illatos gyertyát, illóolajat, amik nem csak a szemedet gyönyörködtetik, hanem a hangulatodnak is jót tesznek majd.

A karácsonyi menü Kép forrása: artdefete.com

4/6 A karácsonyi menü

A karácsonyi hangulat megteremtésén túl akad még egy nagyon fontos teendőd, mégpedig az ünnepi menü megtervezése. Ehhez először is ki kell derítened, mikor mentek vendégségbe, hiszen ebben az esetben legalább a főzés miatt nem kell aggódnod.

Ha a fontosabb látogatásokat sikerül belőni, máris láthatod, hány menüt kell megtervezned, illetve hány fővel kell kalkulálnod. Ezután már csak azt kell eldöntened, hogy maradsz-e a szokásos és jól bevált falatoknál, vagy újítasz és keresel néhány izgalmas receptet.

Utóbbi esetén érdemes előre főznöd egy próbakört, hogy ne Szenteste derüljön ki, hogy az ínycsiklandónak ígérkező fogás minden, csak nem isteni és ünnepélyes.

5/6 Az elmaradhatatlan ajándékok

Végül – ám a karácsonyt tekintve messze nem az utolsó sorban – jönnek az ajándékok, amikből néhányat mindenkinek be kell szereznie.

Először át kell gondolnod (ugyancsak listaírás formájában), kiket fogsz megajándékozni. Nyugodtan hozz létre csoportokat, pl. család, barátok, kollégák, így sokat könnyíthetsz a feladaton. Már jöhet is a tervezés!

Ha valamilyen meglepetés eszedbe jut, egyből írd fel, de a tervezés során az is segít, ha legalább nagyjából kikalkulálod, kire mennyit tudsz szánni – ez nyilván a szűkítés során szintén előny lesz. 

Hogyan képzeled el az ünnepeket? Kép forrása: gabriel-gastelum.com

6/6 Hogyan képzeled el az ünnepeket?

Ez a legfontosabb, és a tervezéskor csak és kizárólag ezt kell szem előtt tartanod.

Egész nap ágyban szeretnél lustálkodni? Eltűnni egy kis erdei kunyhóban, és édes kettesben romantikázni a kandalló előtt? Esetleg az egész családot összecsődíteni, és sokan közösen karácsonyozni, mint gyerekkorodban?

Akkor ideje, hogy idén ne másokra bízd a karácsonyodat, hanem tervezd meg magadnak azt, amit elképzeltél! Lehet, hogy most több energiát kell belefektetned, de minden új, követendő hagyomány így kezdődik…