Kutatás készült arról, miket utálunk legjobban a karácsonyban – ideje őket kiküszöbölni!

Szabó Erzsébet
Írta: ,

Hivatalosan az ünnepek a pihenésről, a feltöltődésről és a nyugalomról szólnak, ehhez képest csak igazán kevesen tudnak szeretetteljes és boldog időszakról beszámolni a karácsonyt követően. Most megtudhatod, mit utálunk a legjobban a karácsonyban, és azt is, hogyan lehet kiküszöbölni a felesleges feszültséget okozó problémákat!

Van, ami nem változik: még mindig az ajándékbeszerzés jár a legtöbb stresszel

A PayPal és Kantar Millward Brown közreműködésével készült egy felmérés, ami azt vizsgálta, hogy az európaiak min idegeskednek a legtöbbet az év legjelentősebb ünnepével kapcsolatosan. Az eredmények talán nem túlságosan meglepőek: a megkérdezettek 90%-a be tudott számolni arról, hogy valamilyen komolyabb kellemetlenség érte a karácsonyi vásárlás során, 17% pedig úgy nyilatkozott, hogy hosszasan és tartósan idegeskedik az ajándékok beszerzése miatt. Utóbbival kapcsolatosan attól tartanak a legtöbben, hogy nem tudnak majd testhezálló, praktikus ajándékokkal előrukkolni, ettől a felmérésben résztvevők több mint negyede, 26% tart.

22% azt is megemlítette, hogy egyenesen fél attól, a megajándékozott személy nem fog örülni a meglepetésnek, továbbá 28%-ban képviseltetik magukat azok, akik mindig csak az utolsó pillanatban találják meg az ajándékokat.

Nem túl meglepő, de hazánkban az ajándékokra költött pénzzel kapcsolatosan is számos aggodalom felmerül: 28% fél attól, hogy túllépi az előre tervezett költségkeretet.

Kutatás készült arról, miket utálunk legjobban a karácsonyban – ideje őket kiküszöbölni!

A megkérdezettek többsége, 64%-a nyilatkozott úgy, hogy szerintük természetes velejárója a zsúfoltság, a tömeg és a torlódás a karácsonynak, és ezen általában nem szoktak külön idegeskedni. Sokan már eleve belekalkulálják a vásárlásba, vásárlátogatásba az esetleges fennakadásokat.

Hogyan könnyíthetsz a saját helyzeteden?

A megkérdezettek 60%-a úgy nyilatkozott, hogy az online vásárlás sokkal kevésbé bosszantó, mint a hosszas sorbanállás és tülekedés, valamint ezzel a módszerrel gyakran spórolni is könnyebb. Az csak hab a tortán, hogy az interneten történő rendeléssel időt és energiát takaríthatsz meg, ráadásul jóval könnyebben átlátod az adott üzlet kínálatát a különféle keresők segítségével. Az applikációknak, programoknak köszönhetően pedig az egyes boltok által kínált árakat is összehasonlíthatod, akár otthonról, a kanapédról, így kényelmesen dönthetsz a legkedvezőbb áron beszerezhető termékek mellett.

Nem véletlen, hogy az online vásárlás népszerűsége egyenesen ível felfelé, és mi is csak ajánlani tudjuk neked, hogy ilyen módon szerezd be a meglepetések legjavát.

Persze, vannak dolgok, amiket jó személyesen megnézni, megvenni, de ha az egyik legkomolyabb feszültségforráson, az ajándékbeszerzésen szeretnél kevesebbet idegeskedni, ez a legjobb lehetőség. Úgy tűnik, az előnyöket egyre többen felismerik: a tavalyi évben 45%-ban vásároltak karácsonyi ajándékot az emberek online, 51%-ban külföldi áruházakból is terveztek rendelni az év vége felé (utóbbit külön a kedvezőbb árak miatt emelték ki).