Unod a klasszikus tojásfestést? 6 modern tojásdíszítő trükk

Írta: ,

Idén nem szeretnéd a hagyományos módon festeni a húsvéti tojásokat? Szívesen kipróbálnál valamilyen új, különleges technikát, csak nincs ötleted? Akkor böngéssz az alábbi inspirációk között, egész biztosan találsz kedvedre való tojásdíszítő trükköket!

1/6 Készíts belőle figurát!

Egyáltalán nincs kőbe vésve, hogy egy húsvéti tojást csak és kizárólag két dimenzióban díszíthetsz.

Ha te is valami izgalmasabbra, merészebbre vágysz, akkor nyugodtan feldobhatod a tojásokat papír kiegészítőkkel, de virágokat, vagy éppen fa, műanyag alkatrészeket is felhasználhatsz.

Gyakorlatilag bármilyen formával kísérletezgethetsz, nem muszáj kizárólag a klasszikus húsvéti vonalon maradnod, és nyuszit, csibét készítened, de persze ezzel sincsen semmi gond.

Ha azonban valami igazán egyedi dekorációra vágysz, ezt az unikornist is nyugodtan kipróbálhatod.

2/6 Színezd körömlakkal!

Nagyon elterjed díszítési technika lett a DIY projektekben a víz és a körömlakk párosítása.

Ennél a praktikánál egy edénybe tegyél langyos vizet, majd ízlésednek megfelelően körömlakkot csepegtess bele.

Fogpiszkálóval megfuttathatod a színeket, rajzolhatsz a víz felszínére mintát, de persze hagyhatod is, hogy a cseppek maguktól, természetes úton keveredjenek.

Ezután nincs is más dolgod, mint a felszín alá nyomni a tojást, így a körömlakk rá fog ragadni a felszínére. Mi a végeredmény? Igazán egyedi, megismételhetetlen mintát fogsz kapni, ami ráadásul szépen csillog majd.

3/6 Geometriai minták

Jelenleg minden divatos, amiben ott a geometria, függetlenül attól, hogy körömlakkozásról, lakberendezésről, vagy éppen a ruhákról beszélünk.

Akár követed a trendeket, akár nem, érdekes és különleges hatást érhetsz el, ha beveted a geometriai mintákat a tojásfestés alkalmával.

Ennek legegyszerűbb módja, ha minden tojást egy képzeletbeli középpontnál elfelezel, és mindkét felüket más-más színűre fested.

Az is csodásan fog mutatni, ha a tojásokat először befested egy általad választott színre, majd celluxszal néhány helyen körbetekered őket (vagy valamilyen geometriai formát készítesz rájuk), és újrafested a tojásokat egy másik színnel. Ezután már csak annyi a dolgod, hogy száradást követően eltávolítod a celluxot.

4/6 Decoupage kontra matricák

A szalvétatechnika nem ismeretlen dolog a díszítés világában, valóban csodálatos és különleges tojásokat készíthetsz akkor, ha részben, vagy egészben befeded a felületet a mintás szalvétákkal.

De gondoltál már arra, hogy nem csak papírt használhatsz erre a célra?

Más vékony és könnyű anyagokkal is érdemes próbálkoznod, pl. akár egy szép tollpihét is ráragaszthatsz a tojásra.

Ha nincs kedved pepecselni, akkor matricázhatsz is – persze arra figyelj, hogy ne a „klasszikus” matricákat használd, hiszen ezek már nem éppen közkedveltek.

Viszont megpróbálkozhatsz a lemosható tetoválásokkal, és az áttetsző szélű matricákkal.

5/6 Ragassz rá szalagot!

A celluxról korábban már volt szó, azonban arról nem beszéltünk, hogy a szalagok magukban is díszíthetnek, pl. akkor, ha színesek és öntapadósak.

Ez az egyik legegyszerűbb módja a tojásdíszítésnek, ráadásul a lehető legkevesebb piszokkal jár.

A szalagok magukban is csodásan díszítenek, de ha még itt-ott rásegítesz a dekorációra alkoholos filccel, akkor a látványos végeredmény garantált.

Ha más módját választanád a ragasztásnak, vásárolj színes fonalakat, és akár magukban, akár fonva tekerd és ragaszd őket a tojásokra.

6/6 Fess fonállal vagy gumival

Ugyan nem a legújabb technika, mégis nagyon esztétikus és modern lehet a végeredmény, ha a tojásokat fonállal, vagy befőttes gumival tekered körbe festés előtt.

Ha nem vágysz a megszokott látványra, akkor érdemes pasztellszínekkel festened a tojásokat, vagy bevetheted a fémes árnyalatokat, így biztos lehetsz benne, hogy a húsvéti tojásaid nagyon is megfelelnek az aktuális irányzatoknak.

Bátran használj vékonyabb és vastagabb fonalakat, gumikat is (esetleg vegyítsd egymással a különféle anyagokat), hiszen így lesz igazán egyedi a végeredmény!