Öt elronthatatlan tojásfestési technika húsvétra

Írta: ,

Az egyszerű piros tojások helyett idén valami különlegesebbet adnál a locsolóknak, de tartasz attól, hogy a végeredmény nem lesz meseszép, ha csak kísérletezel? Számos tojásfestési technika létezik, ha valami szebbet készítenél, mint eddig, amelyekkel nem túl nehéz elkészíteni a húsvéti tojásokat. Összegyűjtöttünk ezek közül ötöt, amelyekkel a tojások dekorációnak is csodásak lesznek az asztalra, és a locsolóknak is adhatsz belőlük.

Méhviaszos aranyozás Kép forrása: tertunder.blog.hu

1/5 Méhviaszos aranyozás

Az aranyozott tojás igazán mutatós, anélkül, hogy túl sokat kellene szenvedni vele.

Ezekhez a tojásokhoz egy kevés felmelegített méhviaszra lesz szükséged, és egy fültisztító pálcára, amelynek madártollszerűen, srégen levágod a pamacsos végét, ebből lesz ugyanis az írókád.

A tojásokat egyszerű vonalakkal, pöttyökkel, hurkokkal és hasonlókkal rajzold meg, majd hobbiboltban beszerezhető aranyporral szórd le őket, még száradás előtt.

Ha szép, fehérek a tojások, felesleges előtte megfestened őket, de akár egy alapszínt is adhatsz nekik viaszozás előtt.

Karcolt tojások Kép forrása: hungaria.org

2/5 Karcolt tojások

A kézügyességed függvényében az egészen egyszerű mintáktól kezdve a bonyolultakig bármit rákarcolhatsz a tojásokra, garantáltan nagyon mutatósak lesznek, ha ezzel a régi, népi technikával készülnek majd.

A tojások elkészítéséhez egy nagyon vékony, például tapétavágó késre vagy vastagabb, zsákvarró tűre lesz szükséged – ha utóbbival dolgozol, ragassz egy darab sebtapaszt a végére, hogy kevésbé csússzon a kezedben.

Először akár hagyományos tojásfestékkel, akár növényi festékkel fesd meg a tojásokat, ezután jön a karcolás. A mintát, amit a tűvel bele fogsz karcolni, akár elő is rajzolhatod, arra vigyázz, hogy csak nagyon vékonyan karcold meg a héjat. Ez a technika kifújt, nem főtt tojáson mutat jól.

Harisnyás, leveles növényi festés hagymahéjjal Kép forrása: duitang.com

3/5 Harisnyás, leveles növényi festés hagymahéjjal

Ha nem szeretnél készen kapható tojásfestéket használni, hanem maradnál inkább a természetes megoldásoknál, gyönyörű tojásokat festhetsz hagymahéj felhasználásával.

A vörös és a lila hagyma héját is érdemes használnod, mindegyikből egy-egy nagyobb kupacot tegyél két különböző fazékba, majd tegyél a hagymahéjakra nyers tojásokat és engedd fel őket vízzel. A tojásokat egy órán át kell főznöd a vízben, lassú tűzön.

Ha nem csak színes, hanem mintás tojásokat szeretnél, akkor főzés előtt tegyél szép leveleket, virágokat a tojásokra, és rögzítsd rajtuk úgy, hogy egy-egy harisnya lábfejébe kötözöd be őket.

Ezután főzd hasonló módon egy órát a héjakkal a tojásokat, és ha kihűltek, vágd le róluk a harisnyát.

Textiles, ecetes vizes Kép forrása: beta.abc.go.com

4/5 Textiles, ecetes vizes

Gyönyörű tojásokat festhetsz úgy, ha színes, mintás textileket kisebb darabokra vágsz, majd ezekbe csomagolod a tojásokat, és egy csomóval rögzíted rajtuk az anyagot.

Ezután tedd a tojásokat forrásban lévő, ecetes vízbe, majd főzd legalább 15 percig őket.

Ha lejárt az idő, vedd ki a tojásokat a vízből, és tedd hűlni őket egy tálra.

Ha kihűltek, kicsomagolás után gyönyörű tojásokat kapsz, amelyekre rányomódott a textileken lévő minta.

5/5 Csipkemintás, színes tojásfestékes

Ha csak hagyományos tojásfestékkel készítenéd el a húsvéti tojásokat, még akkor is készítheted őket rafináltabb módon. Szerezz be néhány vékony, csipkés anyagot, majd kötözd ezekbe a főtt, kihűlt tojásokat.

Ezután a hagyományos módon tedd a tojásokat a színes tojásfestékekbe, és áztasd bennük a csomagoláson található leírás szerint.

Száradás után vágd le a csipkét a tojásokról, és máris csodálatos, színes mintás tojásokkal várhatod a locsolókat.