Öt elronthatatlan tojásfestési technika húsvétra

Bodnár Alexa
Írta: ,

Az egyszerű piros tojások helyett idén valami különlegesebbet adnál a locsolóknak, de tartasz attól, hogy a végeredmény nem lesz meseszép, ha csak kísérletezel? Számos tojásfestési technika létezik, ha valami szebbet készítenél, mint eddig, amelyekkel nem túl nehéz elkészíteni a húsvéti tojásokat. Összegyűjtöttünk ezek közül ötöt, amelyekkel a tojások dekorációnak is csodásak lesznek az asztalra, és a locsolóknak is adhatsz belőlük.

Méhviaszos aranyozás Kép forrása: tertunder.blog.hu

Az aranyozott tojás igazán mutatós, anélkül, hogy túl sokat kellene szenvedni vele.

Ezekhez a tojásokhoz egy kevés felmelegített méhviaszra lesz szükséged, és egy fültisztító pálcára, amelynek madártollszerűen, srégen levágod a pamacsos végét, ebből lesz ugyanis az írókád.

A tojásokat egyszerű vonalakkal, pöttyökkel, hurkokkal és hasonlókkal rajzold meg, majd hobbiboltban beszerezhető aranyporral szórd le őket, még száradás előtt.

Ha szép, fehérek a tojások, felesleges előtte megfestened őket, de akár egy alapszínt is adhatsz nekik viaszozás előtt.

Karcolt tojások Kép forrása: hungaria.org

A kézügyességed függvényében az egészen egyszerű mintáktól kezdve a bonyolultakig bármit rákarcolhatsz a tojásokra, garantáltan nagyon mutatósak lesznek, ha ezzel a régi, népi technikával készülnek majd.

A tojások elkészítéséhez egy nagyon vékony, például tapétavágó késre vagy vastagabb, zsákvarró tűre lesz szükséged – ha utóbbival dolgozol, ragassz egy darab sebtapaszt a végére, hogy kevésbé csússzon a kezedben.

Először akár hagyományos tojásfestékkel, akár növényi festékkel fesd meg a tojásokat, ezután jön a karcolás. A mintát, amit a tűvel bele fogsz karcolni, akár elő is rajzolhatod, arra vigyázz, hogy csak nagyon vékonyan karcold meg a héjat. Ez a technika kifújt, nem főtt tojáson mutat jól.