Mennyei és egészséges menüsor Húsvétra

Írta: ,

Beköszöntött a tavasz – bár az időjáráson ez nem mindig érzékelhető –, ami annyit jelent, hogy hamarosan elérkezik az egyik legnagyobb keresztény ünnep, a Húsvét. A Karácsonnyal ellenben szerencsére a tavaszi ünnepünk jóval egészségesebb lakomákat kínál, ha a hagyományos ételek között kutakodunk. Mind a sonka, mind a tojás, de még a húsleves és társaik is könnyedén beilleszthetők a legtöbb étrendbe. Ha mégis vágynál valami változatosságra, esetleg specifikusabb ételekre, amik ráadásul olcsón megvalósíthatók, akkor az alábbi menüsor biztosan elnyeri majd a tetszésed!

1/4 Húsgombóc leves – 2-4 főre

Hozzávalók: 1 karajcsont, 1 kávéskanál egész bors, só ízlés szerint, 1 fehérrépa, 2 sárgarépa, 1 paradicsom, 1 paprika, 1 fej vöröshagyma, 1 kávéskanál szárított lestyán.

Hozzávalók a gombóchoz: 500g darált sertéshús (lapocka akár, de a comb jobb), 1 kis fej vöröshagyma, 1 kávéskanál só, ½ kávéskanál bors, ½ kávéskanál őrölt paprika, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld, 1 tojás, ½ dl víz.

Elkészítés: A levescsontot jó alaposan megmossuk, és odatesszük főni, annyi vízzel, ami ellepi. Forrást követően hozzáadjuk az egész borsot és a sót, majd fedő alatt 1 óráig főzzük, és ha túl sok levet fő el, pótoljuk! Eközben a répákat meghámozzuk, és tetszőlegesen aprítjuk. A paradicsomot félbe, vagy négybe vágjuk, ugyan így a paprikát és a vöröshagymát is.

Közben a gombócot is előkészíthetjük. A hagymát apróra vágjuk, majd minden hozzávalóval összedolgozzuk egy nagy keverőtálban, és hagyjuk kicsit összeállni. Ha letelt az 1 óra, a csontot kivesszük a léből, és hozzáadjuk a zöldségeket, amivel tovább főzzük, nagyjából 20-30 percig.

Mikor majdnem megfőttek, jöhetnek bele a gombócok! Vizes kézzel készítjük el őket tetszőleges méretben. Ha minden gombóc belekerült, szórjuk meg a szárított lestyánnal, és további 10 percig főzzük.

2/4 Almás-cékla saláta, sült csirkemell – 1 adag

Hozzávalók:

  • 1 db közepes cékla,
  • 1 db sárgarépa,
  • 1 db közepes alma,
  • 1 dl natúr joghurt,
  • 1 csipetnyi só,
  • ½ evőkanál olívaolaj,
  • 15-20 dkg csirkemellfilé,
  • só, bors, kókuszolaj a sütéshez.

Elkészítés: A zöldségeket és az almát meghámozzuk, majd lereszeljük vagy julienne-re vágjuk. Összekeverjük egy kevés olívaolajjal, és megsózzuk, majd hozzá keverjük a natúr joghurtot is.

Alaposan elkeverjük, majd irány a hűtő! A hús szeletet akár előpácolhatjuk is, vagy frissen, sózva, borsozva forró kókuszolajon átsütjük. Érdemes kicsit kiklopfolni, ha nem szeretnénk, hogy a közepe rágós maradjon!

3/4 Gluténmentes fonottkalács – 2-3 főre

Hozzávalók:

  • 250g gluténmentes kenyérliszt,
  • 3 evőkanál méz vagy juharszirup,
  • 4g szárított élesztő,
  • 4g útifűmaghéj,
  • csipetnyi só,
  • 1 tojás,
  • 1,5 dl meleg tej,
  • 1 evőkanál tejföl,
  • 1 evőkanál olvasztott vaj,
  • a kenéshez 1 tojás.

Elkészítés: A lisztet, élesztőt, sót és útifűmaghéjat elkeverjük, majd hozzáadjuk a tejet, mézet, tejfölt, olvasztott vajat, és a robotgép dagasztófejével alaposan eldolgozzuk. Letakarva nagyjából 1 órát kelesztjük. Ha megkelt, kiborítjuk vékonyan olajozott nyújtódeszkára, átgyúrjuk, és négy részre vesszük.

A négy részt kisodorjuk, és „szálkafonással” összefonjuk (természetesen bármilyen egyéb fonási technikát is bevethetsz), majd olajozott kenyérformába tesszük, és további 15 percig kelesztjük benne. Ezután a felvert tojással lekenjük, és 175°C-os sütőben 35 perc alatt készre sütjük.

Házi csokitojás – nem a legolcsóbb, de megéri! Kb. 10-12 db Kép forrása: brebca/Depositphotos

4/4 Házi csokitojás – nem a legolcsóbb, de megéri! Kb. 10-12 db

Hozzávalók:

  • ½ csésze kakaóvaj,
  • 2 evőkanál nyers kakaópor,
  • 3 evőkanál juharszirup,
  • 2 evőkanál mandulavaj,
  • 1 csésze datolya,
  • 3 evőkanál melegvíz,
  • 250g kesudió,
  • 1 teáskanál vanília aroma.

Elkészítés: A kesudiót egy sütőtálcára szórjuk, és 180°C-os sütőben aranybarnára pirítjuk. Hagyjuk kicsit kihűlni, majd egy erős mixer segítségével, a vanília aroma hozzáadásával krémesre (vaj állagúra) turmixoljuk. Ez lesz a töltelék!

Eközben a kakaóvajat, a kakaóport, a juharszirupot, és a datolyát a 3 evőkanál forró vízzel eldolgozzuk a mixerben. A kapott krémet szilikon tojásformába töltjük és fél órára fagyasztóba tesszük. Ha megszilárdult, kivesszük és a közepébe kesudió vajat töltünk, majd összeillesztjük a feleket vagy félbehagyva tálaljuk.