Az 5 kedvenc húsvéti süteményem, amit legszívesebben mind elkészítenék idén

Schuster Borka
Írta: ,
Az 5 kedvenc húsvéti süteményem, amit legszívesebben mind elkészítenék idén

Nagyon szeretek sütögetni, és mivel húsvétkor mindig készült valami a családnak és a vendégeknek is, az évek során lett néhány bevált receptem. Idén valószínűleg kevesebb féle sütemény készül, csak még azt nem tudom pontosan, micsoda, mert az alábbi kedvenceim egyikéről sem szívesen mondanék le. Mindegyiket szívesen készítem, és mondanom sem kell, annál jobban várom, hogy végre meg is kóstolhassam őket! (X)

 

Baileys-Oreo-mascarpone pohárdesszert

Imádom a pohárdesszerteket, mert pofonegyszerű elkészíteni őket, mégis olyan jól mutatnak, mintha egy menő étterem konyhájából kerültek volna elő. Pontosan ilyen ez a desszert is.

Hozzávalók: 100 gramm csokoládé, 100 ml Baileys, 300 gramm habtejszín, 50 gramm porcukor, 80 gramm Oreo keksz.

Elkészítés: A csokoládét vízgőz fölött olvaszd fel. A tejszínből verj kemény habot a cukor és a Baileys hozzáadásával. Oszd két részre a tejszínt és az egyik adaghoz keverd hozzá az olvasztott csokoládét. A kekszet törd finomra. A kétféle tejszínt és a kekszet rétegezd üvegpoharakba és legalább egy órára tedd a hűtőszekrénybe. Tálaláskor díszítsd a tetejét néhány nagyobb darabra tört Oreoval. Stílusosan kínálj egy kis Baileyst is mellé!

 

Sütésmentes sajttorta Baileys krémlikőrrel

A sajttorta elegáns, ünnepi és lágy desszert, ezt a verziót pedig még sütni sem kell. A krémes, lágy ízt a likőr még selymesebbé teszi.

Hozzávalók: 1/3 csésze porcukor, 1 evőkanál vaníliakivonat, 1 csipet só, ½ csésze habtejszín, 170 gramm édes keksz, 3 evőkanál vaj, 230 gramm krémsajt, 7 evőkanál Baileys.

Elkészítés: A vajat olvaszd fel, keverd össze a porrá tört keksszel és nyomkodd egy tortaforma aljába, hogy teljesen kitöltse. Tedd a hűtőszekrénybe, amíg a krémet elkészíted. Egy tálban verj kemény habot a tejszínből, egy másikban keverd krémesre a sajtot a cukorral, a vaníliakivonattal, egy csipet sóval és a krémlikőrrel. Óvatosan forgasd bele a tejszínhabot a krémsajtba, majd az egészet halmozd a kekszes alapra. Tálalás előtt tetszés szerint ízesítheted csokoládé vagy karamell szósszal, vagy tört csokoládéval.

 

Ragacsos fahéjas csomócska

Szuper vendégváró finomság, de egyszerűen az asztalra is kiteheted – nem lehet úgy elmenni mellette, hogy ne kapj be egy falatot!

Hozzávalók: 4 nagy tojás, 4 ½ teáskanál száraz élesztő, 5 csésze liszt, 2 evőkanál őrölt karamom, 2 evőkanál őrölt fahéj, 10 evőkanál cukor, egy csipet só, 1 csomag vaj, +3/4 csomag olvasztott vaj, 1 evőkanál tej, negyed csésze tejpor, 1 és negyed csésze víz.

Elkészítés: Egy nagy tálban keverd össze a vizet, az olvasztott vajat és a cukrot. Szórd bele az élesztőt és kb. 5 percig hagyd állni, amíg elkezd habosodni.

Add hozzá a tojást, a tejport és a sót, és fakanállal keverd össze. Adj hozzá 5 csésze lisztet, keverd lágy tésztává. Lisztezett felületen dagaszd körülbelül 10 percig. Ha kell, adj hozzá még lisztet, hogy ne ragadjon.

Hagyd duplájára kelni, közben készítsd el a tölteléket. Keverd össze az olvasztott vajat, a cukrot, a fahéjat és a kardamomot, és tedd félre.

A megkelt tésztát nyújtsd 15x21-es téglalapba. A tésztát kend meg a töltelékkel, majd tekerd fel és vágj belőle csigákat. Tedd őket sütőpapírral bélelt tepsire, majd egy órán át hagyd őket kelni. Egy tojást lazán verj fel egy evőkanál tejjel és kend meg vele a csigákat, és szórj rájuk egy kevés cukrot, mielőtt 270 fokra előmelegített sütőbe teszed őket, ahol aranybarnára sülnek körülbelül 20-25 perc alatt.

 

Mandulás-kekszes húsvéti tojáskák

Nem is kérdés, hogy a tojásdíszítés a húsvét egyik legjobb része – hát még ha az eredmény ilyen édes lesz!

Hozzávalók: két tábla fehér csoki, 1 csomag édes keksz, 230 gramm krémsajt, tetszés szerinti dekorfesték.

Elkészítés: A kekszet törd porrá és keverd hozzá a krémsajtot hogy jól formázható masszát kapj. A masszából formázz tojásokat – ha nem boldogulsz vele, tedd egy kicsit a hűtőbe, hogy könnyebb legyen dolgozni vele. A kis tojásokat tedd a hűtőbe, és olvaszd fel a fehér csokit. Mártsd a tojásokat a csokiba és tedd őket vissza a hűtőbe még egyszer, utoljára, hogy a csoki megkeményedjen. Díszítsd őket a dekortollakkal húsvéti mintásra.

 

Pisztáciás krémes brownie ír módra

Van valami szemet gyönyörködtető a pisztácia üde zöldjében, ami tökéletesen illik ehhez a tavaszi ünnephez. Ráadásul mennyeien kiemeli az ír krémlikőr ízét!

Hozzávalók a browniehoz: 1 csésze vaj, 2 csésze félédes csokoládé törmelék, 1 csésze porcukor, 1 csésze barna cukor, 2 nagy tojás, ½ csésze Baileys, 1 ½ csésze liszt, 1 evőkanál kiváló minőségű őrölt kávé, ½ teáskanál só, ½ teáskanál szódabikarbóna, 1 csésze apróra vágott pisztácia.

Hozzávalók a bevonathoz: ½ csésze olvasztott vaj, 2 csésze porcukor, 3 evőkanál Baileys, ½ teáskanál vanília, ½ csésze apróra vágott pisztácia.

Elkészítés: Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Egy közepes méretű tepsit bélelj ki sütőpapírral. Egy nagy serpenyőben alacsony lángon olvaszd fel a vajat és a csokoládét, majd vedd le a tűzről. Keverd hozzá mindkét cukrot. Add hozzá a tojásokat egyenként, folyamatos keverés mellett. Keverd hozzá a Baileyst is.

Egy másik tálban keverd össze össze a lisztet, őrölt kávét, sót és szódabikarbónát. A lisztes és csokis alapanyagokat keverd össze majd forgasd a masszába a pisztáciát is.

A tésztát egyenletesen oszlasd el a tepsiben. Süsd kb. 30 percig, vagy tűpróbáig. A tésztát hagyd teljesen kihűlni, és közben készítsd el a bevonatot. Habverővel alacsony fokozaton keverd össze a vajat és a porcukrot. Add hozzá a Baileyst és a vaníliát, és nagyobb sebességen keverd selymesre. Oszlasd el a bevonatot a sütemény tetején és szórd meg pisztáciával.

 

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba