Húsvét a világ körül – Hogyan ünnepelnek a különböző kontinenseken?

Stumpf Bea
Írta: , Frissítve:

Mindjárt itt a húsvét, pihenhetünk egyet, jöhet a húsvéti sonka és a sok locsoló is. Bár itthon is változó, ki milyen szokások alapján ünnepli ezt az időszakot, izgalmas rápillantani a környező vagy éppen nagyon távol eső országok hagyományaira. Hogyan ünnepelik a húsvétot a különböző kontinenseken? Nézzük csak!

Olaszország

Ahogy nálunk, Olaszországban is tájegységenként eltérő, hogy mivel ünneplik a húsvétot, de az általánosságban igaz, hogy vallásos országról lévén szó, elég komolyan veszik ezt az időszakot.

A feltámadás mellett persze a tavasz beköszöntét is ünneplik sok-sok finom étellel és izgalmas szokással. Bár a locsolkodás náluk nem szokás, Szicíliában például a gyerekek játsszák el a feltámadást, Firenzében a főtéren egy virágokkal feldíszített ökrös szekér repül a levegőbe, de van, ahol fáklyás felvonulással vagy ördögtánccal ünnepelnek. A legfontosabb persze ilyenkor is az étkezés, amiben az olaszok mindig élen járnak. A legtöbb asztalra húsvétkor bárány kerül, ami Jézus bűntelen testét szimbolizálja az olaszok szerint. Ezek mellett egy sajtokkal, fűszerekkel és tojással töltött tészta is hagyományos fogásnak számít, ez az úgynevezett húsvéti torta.

Kép forrása: cakeyboi.com

Az édességeket hagyomány a gyerekek kedvéért általában valamilyen kedves formára sütik ki, mint például a harang, a baba vagy a nyúl, a belsejükbe pedig általában valamilyen ajándékot rejtenek. A leghíresebb édesség a Colomba, ami egy galamb formájú kalácsszerű gyümölcsös sütemény és a békét jelképezi.

USA

Amerikában sajnos nem munkaszüneti nap a húsvét hétfő, úgyhogy általában egy rövidebb ünneplésre van csak lehetőség.

A tojásfestés és a tojáskeresés itt is szokás, a kidekorált tojásokat általában az úgynevezett tojásfára aggatják, a leghíresebb tojásvadászatot pedig a Fehér Ház kertjében tartják Húsvéti Tojásgörgetés néven. Ez egy izgalmas gyerekprogram, ahol a fiatalok különböző játékokban, tojáskeresésben vehetnek részt, valamint a húsvéti nyúllal is találkozhatnak.

Kép forrása: White House (Pete Souza)

Ha az étkezési szokásokat nézzük, akkor szinte mindenhol népszerű az úgynevezett Easter brunch (a reggeli és az ebéd összevonása), ahol olyan izgalmas ételek kerülnek az asztalra, mint a quiche, egy különleges mogyoróvajas zabpehelytorta, különböző casserole-ok (sütőben készült rakott sütik), izgalmas ízű gyümölcskenyerek (például répás-mazsolás, epres-banános) vagy zöldséges-tojásos felfújtak. Jól hangzik, ugye?

Japán és Kína

Bár Ázsiában is élnek keresztények, a teljes lakosságot tekintve csupán elenyésző számban. Emiatt a húsvétnak sincs akkora jelentősége náluk, mint például az európai országokban. Japánban az elmúlt években már a nyugati kultúra követése miatt belopózott néhány húsvéti szokás is, előfordult például, hogy a Disney vidámpark reklámozta a húsvétot, amit színes-szagos felvonulásokkal ünnepeltek a helyiek.

Kép forrása: tenchithoughts.blogspot.hu

Kínában a húsvétból leginkább a tojásfestés hagyománya él, bár ott lényegesen eltérnek a trendek, a tojásfaragás például egy önálló művészeti ágként él.

Az ételek terén itt is a tojás kap főszerepet, bár a helyi adottságok miatt is jóval nagyobb a választék, azaz a tyúk-és fürjtojások mellett meg lehet kóstolni a liba- vagy kacsatojásokat is.

Guatemala

Guatemalában nem csak a húsvét vasárnap vagy a húsvét hétfő számít ünnepnek, ott az egész hetet, azaz a Semana Santát ünneplik.

A leghíresebb az antiguai húsvéti fesztivál, amely során csodálatos színekben pompázó virágokból készült szőnyegek lepik el a város utcáit.

Kép forrása: seattleglobalist.com

Koncepciójában hasonló lehet az ünnepség a debreceni virágkarneválhoz, csak annyi különbözik, hogy itt kizárólag szőnyegek készülnek. Az előkészületek már hetekkel, sőt hónapokkal a Semana Santa előtt elindulnak, a bemutatott mintázatok alapvetően maja hagyományokból táplálkoznak, bibliai jeleneteket és szimbólumokat, valamint természeti képeket ábrázolnak.

Egyéb érdekes európai húsvéti szokások

Mindig érdekes látni, hogyan tartják a nagy ünnepeket a különböző kultúrák, milyen szokásaik vannak. De nem kell messze mennünk ahhoz, hogy találjunk néhány vicces vagy meghökkentő szokást is!

A csehek például a locsolkodást egy elég érdekes szokással váltják ki, ők ugyanis húsvét napján vesszőpálcával verik el a fiatal lányokat.

Egy franciaországi településen, Haux-ban viszont igazi tojásünnepet rendeznek, a húsvéti hétvégén ugyanis egy több mint 4500 tojásos omlettet szoktak készíteni, amit a főtéren az együtt ünneplők fogyasztanak el. 

Kép forrása: impressivemagazine.com

Finnországban a gyerekek viszont jelmezbe öltöznek húsvét idején, összekormozzák az arcukat és seprűvel járnak házról-házra. Kicsit olyan, mintha a farsang és az amerikai Halloween összekavarodott volna náluk. 

Spanyolországban a nagypénteket megelőző éjjel fehér leplekbe bújnak az emberek, majd haláltáncot járnak, ami hajnalig tartó mulatságba csap át.

Talán jobb, hogy Magyarországon a locsolkodás hagyománya terjedt el, nem gondoljátok? :)