Ezért ne vegyél nyuszit a gyereknek húsvétra

Írta: ,

Bár évről-évre felhívják a figyelmet különböző fórumokon, hogy az élő nyuszi nem épp a legjobb ajándék húsvétra, azért mindig akad olyan szülő, aki kedves ötletnek tarja. Cikkünkből megtudhatod, miért járnak ők tévúton!

Nem plüssjáték Kép forrása: flickr, Emily Kember

1/6 Nem plüssjáték

Nem szabad elfelejteni, hogy bármilyen cuki is, és bármennyire hasonlít egy plüssjátékra, végtére is egy (érző) élőlényről van szó.

Egy kisnyuszinak már az is óriási trauma, ha kiszakítják korábbi környezetéből – el kell válnia az édesanyjától vagy testvérkéitől, és egy teljesen új, idegen helyre kerül. Ezen az új helyen pedig nagy valószínűséggel nem a korábban megszokott rutin szerint telnek majd a napjai, és ha a gazdi nem elég körültekintő, nem a megszokott táplálékot kapja, és még ahhoz is idomulnia kell, hogy eleinte állandóan kézben van, viszont esélyes, hogy később csökken iránta az érdeklődés.

Tehát a nyuszi szempontjából mindenképp az az ideális, ha inkább egy plüsst veszel a gyereknek, de ha ez nem elég meggyőző, lássuk, mivel jár a felelős nyúltartás.

A nyúl nem csak répát eszik Kép forrása: petcouponsavings.com

2/6 A nyúl nem csak répát eszik

Bár elsőre egyszerűnek tűnhet egy nyuszi etetése, hiszen a rajzfilmben is mindig répát rágcsál Tapsi Hapsi, egy valódi ugrifülesnek ennél sokkal változatosabb étrendre van szüksége.

Különböző fűfélékről és gabonákról (búza, kukorica) is gondoskodnotok kell a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz és ahhoz, hogy megfelelően tudjon fejlődni.

Érdemes végiggondolni, hogy ezt tudnád-e neki biztosítani – sok húsvéti nyuszinak sajnos pont a nem megfelelő táplálék okozza a vesztét.

Nagyon gyors az anyagcseréje Kép forrása: theultralinx.com

3/6 Nagyon gyors az anyagcseréje

A megfelelő táplálék biztosítása mellett azt is fontos figyelembe venni egy nyuszinál, hogy nagyon gyors az anyagcseréje – ez alatt azt értsd, hogy akár öt-tíz percenként elejthet egy nyúlbogyót... és ha ez felhalmozódik, annak bizony nincs kellemes szaga.

A legpraktikusabb, ha faforgácsot teszel alá, mely jó nedvszívó, de így is elengedhetetlen a rendszeres, legalább napi egyszeri takarítás!

Vajon ezt bevállalja a gyerkőc, vagy te majd megcsinálod helyette? Ezt jól gondold végig.

4/6 Mozgástérre van szüksége

Mint minden állatnak, a nyúlnak is mozgásra van szüksége ahhoz, hogy megfelelően fejlődjön, izmai ne gyengüljenek el.

Egy kartondoboz vagy egy kosár helytakarékos ugyan, de a nyuszinak korántsem megfelelő, hacsak nem biztosítasz neki mindennap több óra szabad mozgást – persze a hepehupás talajhoz szokott nyúltappancsoknak a szőnyeg vagy a padló nem éppen ideális.

Gondolj csak bele, a lakásban tartott kutyákat is leviszik akár naponta többször is sétálni!

Mindennap rágnia kell Kép forrása: cuded.com

5/6 Mindennap rágnia kell

A rágás nem csupán a nyuszkók egy károsnak vélt hóbortja, hanem ugyanúgy lételemük, mint a mozgás.

Egyszerűen muszáj valamit rágcsálniuk ahhoz, hogy koptassák a fogukat, melyek különben nagyon megnőnének, ami aztán további kellemetlenségeket okozhat a számukra.

Tehát egy nyúlnak mindenképp kell valami (akár egy fadarab), amit rághat – ha ezt nem biztosítod neki, jobb híján a bútordarabokon fogja köszörülni a fogát.

6-10 éves kötelezettség Kép forrása: exempeel.deviantart.com

6/6 6-10 éves kötelezettség

Ahogyan az előzőekből is kiderült, a nyúltartás bizony felelősséggel és elköteleződéssel jár, ami ideális esetben nagyon is hosszú távú, hiszen egy tapsifüles várható élettartama 6-10 év.

Természetesen a legtöbb háziállathoz hasonlóan a nyuszik is rengeteg örömet okoznak a tapasztalt gazdik szerint, ám korántsem biztos, hogy egy gyereknek ekkora felelősséget kellene vállalnia, és meg tud birkózni a feladattal. 

A nyuszitartás vége tehát valószínűleg az lesz, hogy szülőként neked is ki kell venned a részed a teendőkben, ezért is érdemes végiggondolni, hogy belefér-e az életedbe.