A legjobb kalácsreceptek húsvétra

Írta: ,

A húsvéti reggeli elengedhetetlen része a kalács, amely remekül passzol a sonkás, tojásos, tormás menühöz. Ha idén nem szeretnél boltban vagy pékségben, készen kapható kalácsot vásárolni, akár elkészítheted a saját kalácsodat is. Mutatunk néhány receptet, amellyel te is isteni kalácsot süthetsz a családnak.

Fonott kalács Kép forrása: limarapeksege.hu

1/4 Fonott kalács

A hagyományos fonott kalácshoz 3 dl tejben kell megfuttatnod 2,5 dkg élesztőt egy csipet cukorral, és fél kg lisztet elkeverned egy csipet sóval,5 dkg puha vajjal, majd az élesztős tej hozzáadásával tésztát dagasztanod.

A tésztát 1-1,5 órán át pihentesd, majd lisztezett deszkán oszd 6 egyenlő cipóra.

A cipókat hasonló vastagságú hengerekké kell sodornod, és ezeket összefonnod.

Ha elkészült a kalács, tedd sütőpapírral kibélelt lemezre, kend meg a tetejét hideg tejjel, és 175 fokos sütőben 30-40 perc alatt süsd meg.

Foszlós kalács Kép forrása: seagul/depositphotos.com

2/4 Foszlós kalács

A foszlós kalácshoz 1 dl tejben kell megfuttatnod 3 dkg élesztőt egy csipet cukorral, és közben 60 dkg liszthez egy tálban hozzáadnod 2 tojássárgáját, 2 dl langyos tejet, egy pici rumaromát, néhány csepp citromlevet, 4 dkg puha vajat, egy csipet sót és az élesztős tejet.

Dagassz a hozzávalókból lágy tésztát, majd fél órán át keleszd.

Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán készíts belőle három egyenlő nagyságú hengert, majd ezeket fond össze, és keleszd még fél órát.

Tedd sütőpapírral bélelt tepsire ezután a kalácsot, kend meg a tetejét tojássárgájával (esetleg cukorral is megszórhatod), és 190 fokos sütőben süsd szép aranybarnára.

Kakaós kalács Kép forrása: rupanerkonyha.cafeblog.hu

3/4 Kakaós kalács

1,5 dkg élesztőt futtass fel 1 dl langyos tejben egy kis cukorra, majd 50 dkg lisztből, 1 dl kefírből, 10 dkg cukorból, 1 csomag vanilincukorból, 1 csipet sóból, 2 tojásból, 7 dkg olvasztott vajból, 2 kanál mazsolából és a felfuttatott élesztőből dagassz puha tésztát, majd hagyd kelni 1 órát.

Ezután vedd ketté a tesztát, és az egyik feléhez adj 1 evőkanál vízzel elkevert 1 evőkanál cukrozatlan kakaóport, és dolgozd össze a tésztával, amíg az egész barna nem lesz.

Mindkét tésztát ki kell nyújtanod 1 cm vastagságú korongokra, majd a világosra a barnát fektetve fell kell csavarnod egy nagy hengerré a tésztákat. S alakban hajtsd meg a hengert, és tedd félre a tésztát kelni még egy fél órára.

Gyümölcskenyér formában 175 fokon nagyjából 30-40 perc alatt süsd szép barnára a kalácsot.

Mazsolás-túrós kalács Kép forrása: citromhab.blogspot.hu

4/4 Mazsolás-túrós kalács

Sok kalács készül túrós alappal, amelytől a tészta egy kicsit nehezebb lesz, de az ízvilága tökéletesen passzol majd a húsvéti reggelihez.

A túrós kalácshoz 15 dkg túrót 30 dkg liszttel, 1 tojással, 8 evőkanál olajjal, 4 evőkanál tejjel, 1 csipet sóval, 8 dkg cukorral és egy csomag sütőporral jól össze kell dolgoznod, majd 5 dkg mazsolát hozzáadnod, és ezzel is összedagasztanod.

A kalácsot nem kell kelesztened, csak három egyenlő hengert készítened belőle, és a szokott módon egy egyszerű fonatot hajtogatnod, de egyéb fonási módokat is kipróbálhatsz!

A kalácsot 175 fokon süsd aranybarnára egy sütőpapírral kibélelt lemezen.