A legjobb kalácsreceptek húsvétra

Írta: ,

A húsvéti reggeli elengedhetetlen része a kalács, amely remekül passzol a sonkás, tojásos, tormás menühöz. Ha idén nem szeretnél boltban vagy pékségben, készen kapható kalácsot vásárolni, akár elkészítheted a saját kalácsodat is. Mutatunk néhány receptet, amellyel te is isteni kalácsot süthetsz a családnak.

Fonott kalács Kép forrása: limarapeksege.hu

A hagyományos fonott kalácshoz 3 dl tejben kell megfuttatnod 2,5 dkg élesztőt egy csipet cukorral, és fél kg lisztet elkeverned egy csipet sóval,5 dkg puha vajjal, majd az élesztős tej hozzáadásával tésztát dagasztanod.

A tésztát 1-1,5 órán át pihentesd, majd lisztezett deszkán oszd 6 egyenlő cipóra.

A cipókat hasonló vastagságú hengerekké kell sodornod, és ezeket összefonnod.

Ha elkészült a kalács, tedd sütőpapírral kibélelt lemezre, kend meg a tetejét hideg tejjel, és 175 fokos sütőben 30-40 perc alatt süsd meg.

Foszlós kalács Kép forrása: seagul/depositphotos.com

A foszlós kalácshoz 1 dl tejben kell megfuttatnod 3 dkg élesztőt egy csipet cukorral, és közben 60 dkg liszthez egy tálban hozzáadnod 2 tojássárgáját, 2 dl langyos tejet, egy pici rumaromát, néhány csepp citromlevet, 4 dkg puha vajat, egy csipet sót és az élesztős tejet.

Dagassz a hozzávalókból lágy tésztát, majd fél órán át keleszd.

Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkán készíts belőle három egyenlő nagyságú hengert, majd ezeket fond össze, és keleszd még fél órát.

Tedd sütőpapírral bélelt tepsire ezután a kalácsot, kend meg a tetejét tojássárgájával (esetleg cukorral is megszórhatod), és 190 fokos sütőben süsd szép aranybarnára.