6 érdekes dolog, amit nem tudtál a húsvétról

Zabolai Margit
Írta: ,

Miért vár mindenki piros tojásra húsvétkor? Honnan ered a húsvét angol és német neve, és főleg mi köze a nyusziknak meg bárányoknak az egész ünnepi cécóhoz? Cikkünkből minden kiderül!

Húsvét, Easter, Oster

A húsvét magyar elnevezése az ünnepet megelőző 40 napos böjt lezárására utal, de az angol Easter és a német Oster név feltehetően egy germán istenség,

Ostara nevéből eredeztethető, aki az alvilág úrnője volt, a tavaszi napéjegyenlőség pedig az ő ünnepe.


A nagyböjttől húsvéthétfőig: érdekességek a húsvéti szokásokról


Mint sok más keresztény ünnep, a húsvét is át szokásokat, hagyományokat a pogány világból, így nem meglepő, hogy egy hasonló időszakban ünnepelt, keresztény esemény nevét egy, a korábbi korokból ismert ünnep nevével olvasztottak egybe.

 

Honnan jön a bárány?

A bárány a húsvét egyik legősibb jelképe, és több szempont is magyarázatul szolgálhat arra, miért kapcsolódik az ünnephez.

Ezek közül az egyik az, hogy a bárány a Bibliában többször is Jézus szimbólumaként jelenik meg, hiszen a fiatal, egyéves bárányok áldozásának hagyománya van a történetben, Jézus pedig az emberiség báránya, akit az Úr áldoz fel a mi megmentésünkért.

Mivel húsvétkor Jézus feltámadását ünnepeljük, értelemszerű, hogy az ünnep jelképe az ő szimbóluma lett, de a zsidó pészahnak is van köze a dologhoz – a hajtás után kiderül, miért.