Nemezelés otthon, lépésről-lépésre

Nemezelés otthon, lépésről-lépésre

Címlap / Otthon / Hobbi / Nemezelés otthon, lépésről-lépésre

Sokáig nem értettem, hogy miért annyira drága a nemezből készült használati- és dísztárgy, ruha. Mivel nem áll távol tőlem a kézművesség – minden egyéb fajtáját vagy műveltem, vagy belekóstoltam – és lehetőségem is adódott rá, kipróbáltam azt, hogy milyen nemezt csinálni.

A birkanyírás

A birkanyírást nem mertem bevállalni, mivel féltem, hogy az erős és éles ollóval megsértem az állatot. Jó volt nézni ezt a tevékenységet, és úgy tűnt, a birka is hagyta magát némi biztonsági intézkedés – lefogás és hosszan tartó simogatás – után.
Két órán át tartott, míg az állatot mindenhol megnyírták, ám kiderült, hogy vérprofik ezt akár 15 perc alatt is meg tudják oldani. Töménytelen mennyiségű gyapjú van egy birkán, én négyzacskónyi birkagyapjúval tértem haza.

A gyapjú tisztítása

Kezdő lévén adódott némi probléma: hogyan kell megtisztítani a gyapjút? Szerencsém volt, mert van saját készítésű háziszappanom, így egy kiskádnyi víz és némi háziszappan segítségével nekiálltam a munkának.
A gyapjút széttépkedtem, mert így próbáltam, apró darabonként kimosni. A szennyeződés pár mozdulattal kioldódott a szőrszálak közül, ám ezt több kádnyi vízben meg kellett ismételni. A gyapjút szellős helyen – én az udvaron, egy asztalon többször megforgatva – szárítani.

A gyapjú festése

Kész festéknél el kell olvasni a használati utasítást, de az biztos, hogy pácolni kell a gyapjút. Erre fémsót használunk (timsót például), lassú tűzön 30-60 percig főzzük a gyapjút, majd kiöblítjük. A festő lébe tesszük az előkészített gyapjút, de arra mindig ügyelni kell, hogy a festék ne gyűljön meg a víz alján, mert foltos lesz a végeredmény.
Kész festék helyett használhatunk természetes növényeket is, ilyen a hagymahéj, ami sárga színűre fest. Magát a nemezelést szappanos vízzel végezzük, sok technika megtalálható az interneten.

Az időtényező

Bár a birkákon csak úgy, magától nő a szőr, a háziszappan sem drága, rájöttem, miért drága a nemez. Azt kell mondanom, konkrétan napokban mérhető, mire egy – mondjuk táska elkészítéséhez szükséges – mennyiséget olyan állapotba lehet hozni, hogy használható legyen.
Többszöri mosás alapossága, a lassú száradás miatt igen időigényes munka. Ettől függetlenül nagy örömet jelent létrehozni egy formálható agyagot, ami határtalan kreativitásra ingerel, még akkor is, ha ,bénácska’ a végeredmény. Egyszóval, a nemezelés egy komoly szakma, amit meg kell tanulni.

A nemezelés története pár szóban

A nemez szó iráni, perzsa eredetű, jelentése: ver. Ugyanis a nemezszálakat összedöngölik, kézzel gyúrják. Csak az eurázsiai népek használták ezt a technikát, és bár máshol is tenyésztettek birkát, sehol másutt nem találták fel a nemezt.
A nemezelt tárgyak eljutottak a rómaiakhoz is, mégsem jött divatba a nemezelés Európában. A belső-ázsiai népek még ma is ugyanúgy készítik a nemezt, mint elődeik. Családi esemény volt, nem csak munka. Sorrendje meghatározott, már-már rituális keretek között zajlott, sértés volt, ha egy családtagot nem hívtak.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!